Presa străină, despre Băsescu, interlopii, corupţia şi vrajba din România

Prin marile agenţii internaţionale, dar şi publicaţiile din China, ştirea despre Parlamentul României care a cerut demisia preşedintelui, a făcut înconjurul lumii, însoţită de prezentarea României ca fiind una dintre cele mai corupte ţări din UE.

Preşedintele “Băsescu a arătat clar că nu va demisiona, a negat faptul că ştia despre afacerile fratelui său şi a spus că el nu este mai presus de lege”, notează Reuters despre declaraţia Parlamentului prin care se cere demisia preşedintelui României.

“Parlamentul României i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze, după ce fratele său a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi luat mită pentru a ajuta la reducerea pedepsei cu închisoare primită de un lider interlop”, mai scrie Reuters.

Agenţia de presă notează că “votul din parlament subliniază vrajba dintre coaliţia de la putere şi preşedinte, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale şi urmează după o cerere venită din partea premierului Victor Ponta că preşedintele de centru Băsescu să demisioneze”. Reuters mai arată că “se aşteaptă ca Ponta să candideze la prezidenţiale, iar analiştii spun că are cele mai mari şanse să câştige, ceea ce ar întări dominaţia partidului sau social-democrat în politica românească, având în vedere că preşedintele nominalizeaza premierul şi numeşte magistraţii”.

“În cursul acestei săptămâni, directorul serviciului secret, George Maior, a declarat că oficialii, inclusiv Băsescu, ştiau de ani de zile despre pericolul reprezentat de clanul interlop al lui Anghel. Dar el a declarat că preşedintele nu a fost notificat despre presupusa implicare a fratelui său în relaţia cu Anghel”, mai scrie Reuters, remarcând în finalul articolului că România este a treia cea mai coruptă ţară din UE, după Grecia şi Bulgaria.

Parlamentul României i-a cerut preşedintelui Traian Basescu să demisioneze, în urma scandalului legat de relaţia fratelui sau cu un lider al lumii interlope, scrie BBC.

Mircea Băsescu a fost arestat săptămâna trecută şi acuzat că a luat mită de la un bărbat condamnat pentru tentativă de omor. Parlamentarii au adoptat o declaraţie prin care îi cer preşedintelui să demisioneze, arătând că acest scandal “a afectat grav şi iremediabil prestigiul” funcţiei prezidenţiale, mai scrie BBC.

După ce relatează pe scurt despre mita de 250.000 de euro pe care Mircea Băsescu a primit-o de la Sandu Anghel, site-ul britanic încheie arătând că “România pe locul trei in UE în privinţa corupţiei politice în cadrul UE, după Grecia şi Bulgaria”, potrivit Transparency International.

Associated Press relatează despre declaraţia privind demisia lui Traian Basescu adoptată de Parlament, menţionând că preşedintele a negat că ar fi implicat în afacerile fratelui său şi că Traian Băsescu şi-a cerut scuze în faţa românilor pentru greşelile fratelui său.

Euobserver, un site foarte critic la adresa guvernului USL în momentul suspendării preşedintelui Băsescu, în 2012, preia foarte pe scurt ştirea despre declaraţia Parlamentului privind demisia preşedintelui.

Agenţia Belga notează că Parlamentul României i-a cerut preşedintelui să demisioneze, pentru a “salva prestigiul” justiţiei şi al funcţiei prezidenţiale, în timp ce Liberation publică aceste informatii sub titlul “Poziţia preşedintelui României, fragilizată de membrii familiei”.

Agenţia China Noua preia şi ea ştirea declaraţiei politice a Parlamentului de la Bucuresti şi prezintă pe scurt cazul mitei primite de Mircea Băsescu, fără a mai adăuga însă că România este una dintre cele mai corupte ţări din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.