Președintele Boliviei dă ”un exemplu”. El mestecă frunze de coca

Mii de bolivieni s-au adunat în mai multe oraşe pentru a mesteca frunza de coca, planta indigenă sacră care a devenit materia primă pentru cocaină, al cărei drept ancestral la cultivare îl apără, argumentând că în stare naturală nu este un narcotic, scrie AFP.

Principala manifestaţie a avut loc în capitala La Paz, în prezenţa preşedintelui Luis Arce care, înconjurat de cultivatori de coca, a mestecat câteva frunze de coca.

„Este o prioritate naţională. Am lansat o campanie pentru a declasifica frunza de coca drept narcotic”, a declarat Luis Arce.

În această Zi Acullico (acţiunea de a mesteca coca în limba quechua), şeful statului a promis promovarea utilizărilor medicinale ale plantei în medicină şi în fabricarea lichiorurilor, prăjiturilor, gumei de mestecat, săpunurilor şi altor produse.

Se crede că sucul de la mestecatul frunzei atenuează foamea şi elimină oboseala.

„În fiecare colţ al Boliviei, chiar şi în clasele de mijloc mestecăm coca în fiecare zi”, a declarat pentru AFP Mery Villalba, unul dintre liderii cultivatorilor de coca.

Din 1961, frunza de coca a fost clasificată drept substanţă interzisă deoarece constituie materia primă pentru producerea cocainei.

În 2013, Bolivia, ţară în care majoritatea populaţiei provine din popoare indigene, a obţinut ca mestecatul frunzelor de coca în scopuri ancestrale şi medicinale să fie autorizat pe teritoriul său. Prin urmare, Acullico nu mai este sancţionat în Bolivia conform dreptului internaţional.

Legea privind frunzele de coca autorizează cultivarea a 20.000 de hectare pentru consum intern.

Cu toate acestea, în ultimul său raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Criminalităţii (ONUDC) a estimat suprafaţa cultivată la aproape 30.000 de hectare, insistând că o parte din producţie alimentează traficul de droguri.

După Peru şi în special Columbia, Bolivia este considerată al treilea producător de cocaină din lume, potrivit ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. „în stare naturală nu este un narcotic”

    e ca differentza dintre vin si spirtoase,
    nimeni nu a tras inca pe nas un arbust intreg de Erythroxylum coca var. coca,Erythroxylum coca var. ipadu,Erythroxylum novogranatense var. novogranatense,Erythroxylum novogranatense var. truxillense.

    fara indoiala ca PF. Teodosie are pareri ferme,
    daca mesteci frunza de coca nu mai bea aghiasma,
    e nevoie totusi de nitzel extremism!

  2. frunzele de coca sunt extrem de sanatoasa. omenirii ii este interzisa respiratia, viata, munca. libertatea. inaintasii vindecau durerea de masele si alte dureri cronice cu coca si nu numai. ma intreb daca cititi prospectele? OTRAAAVAAAA! OTRAVA LEGALA PENTRU CARE CEI CARE CHIPURILE NE VOR „BINELE” SE IMBOGATESC: BIGPHARMA!
    https://theculturetrip.com/south-america/bolivia/articles/6-health-benefits-of-the-coca-leaf
    https://www.organicfacts.net/coca.html
    idiocracy rising!

  3. @marin
    -e un medicament
    nu conteaza care exact
    „nerecomandat”, interzis celor peste 70 de ani:
    matusha a ramas siderata,
    medicul o tinea pe retzeta de ani buni…..nu citise prospectu!!!!!!!!

    (matusha „crede in shtiintza”,
    are si 4 sau 5 doze trase,vaxxin,dap
    e bine de stiut ca e rezistenta de la natura….)

  4. Mestecatul frunzelor de coca este un obicei milenar si complet nedaunator in America de Sud.
    La fel este si cu mestecatul frunzelor de BETEL in India si Asia de Sud. Tot o planta reconfortanta, energizanta, mareste imunitatea. Cu mult mai buna decat energizantele din magazine, pline de E-uri si azot
    iti…..[Rumburak]

  5. da. ai nostri nu citesc niciodata prospectul. ii vezi intorcandu-se in farmacii ca vor banii inapoi, pentru ca nu se simt bine dupa otrava. farmacistul le arata *noua lege (mao). medicamentele cumparate NU se returneaza. si sigilate sa fie. ma intreb cum de „medicii” prescriu medicatie care se bate cap-n-gura cu medicatia altor afectiuni: medicamente pentru boli coronariene impreuna ciu medicatie pentru afectiuni renale, vezica etc.. ambele au otravuri diuretice. bolnavului nu i se spune nimic asa ca le inghite pe toate pentru ca, deh, crede-n stiinta. farmacistul NU poate sa dea sfaturi pe medicatie pentru ca nu este „medic”, da? ce face „medicul” de familie? NU ARE HABAR CE SCRIE IN PROSPECTE! BA CHIAR AFIRMA CU TARIE: EEEHHH, NU MAI CITITI PROSPECTELE, CA NU EEEEE CHIAAAR ASAAA… cam asta este, maxtor. intre timp interzicem plante naturale „de frica drogurilor”… dar, ce sa vezi? DROGURILE SUNT AICI DINTOTDEAUNA! SE VAND SUB OBLADUIREA SECURITATII SI NU SUNT „PRINSI” DECAT INCOMOZII CAND „TREBUIE”! DAR HAI SA INTERZICEM PLANTELE: cum spuneam IDIOCRACY RISING!

  6. sunt convinsa ca daca batranii nostri (si nu numai ei) ar priza iarba sau ar mesteca frunze de coca, ar fi sanatosi tun. cancerul cred ca ar disparea cu totului tot. dar duoamna s ata na lagardu’ a zis: sunt prea multi batrani (cu pensii) – las’ ca acum avem „speciali” cu 30.000 lei pensie / luna – pentru asta ne imprumutam tovarashi!! – trebuie urgent facut ceva!! si a veeeenittt plaaan-de-mitaaaa. au ucis cu bestialitate batranii. eh, ce sa vezi, in frantzia pensiile sunt foarte mari in continuare… iar noi sporesc pe zi trece tinerii pensionati din servicii si coruptii din „magistratura”… dormiti bine?

  7. Coca nu este daunatoara daca mesteci o frunza pe zi. Dar cind o mesteci zi si nospte si o folosesti in loc de mincare produce dizasttu: statura mefia a bolivienilor e 1. 50 – 1,60 de metri si la 40 de ani par batrini. Ala Evo Morales a ars 100.000 de hectare de padura amazonica, a exterminat o etnia indigena ca traia acolo, precum si sute de mii de animale, tot ca sa semene plante de coca. Dupa un timp, jandarmii argentinieni care lucreaza la granita cu Bolivia au informat ca productia si vinzare de cocaina a dat o saritura, la sute de tone pe an.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.