Preşedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea preşedintelui

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, explică, într-un interviu Ziare.com, care sunt prevederile legale referitoare la suspendarea şefului statului.

Solicitat să explice dacă CCR poate bloca suspendarea lui Traian Băsescu în momentul în care este votată de Parlament sau are doar aviz consultativ, Zegrean a precizat: „Anul trecut ne-au mărit atribuţiile şi ne-au dat în atribuţii şi verificarea constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. Conform Constituţiei, în situaţia în care se iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui, unul din paşi e şi obţinerea unui aviz consultativ din partea Curţii Constituţionale. La precedenta suspendare, s-a dat avizul şi s-a spus „faptele care se impută preşedintelui nu sunt de natură a atrage suspendarea, dar Parlamentul poate găsi şi alte fapte care să justifice aceasta”. În situaţia de acum, când noi putem să verficăm şi hotărârile Parlamentului, dacă s-ar pune problema suspendării şi Parlamentul ar hotărî, ar fi o hotărâre. Parlamentul se pronunţă prin hotărâre, ia o hotărâre de suspendare, să zicem. Hotărârea aceea va putea fi atacată la Curte. Atunci, decizia Curţii nu mai e consultativă, e obligatorie. CCR poate opri procesul pentru că aşa spune legea”, a spus Zegrean.

Şeful CCR a adăugat că, şi în situaţia în care Parlamentul ar lua hotărârea să nu suspende preşedintele, cei nemulţumiţi ar putea să atace şi acea hotărâre la Curte, pentru că şi aceasta poate constitui obiect al controlului de constituţionalitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.