Preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău, demis din cauza declaraţiilor politice

Judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău au acordat vot de neîncredere pentru președintele Curții, Dumitru Pulbere. Patru din cinci magistrați au votat pentru demiterea lui Pulbere, transmite Jurnal.md. Pulbere rămâne în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, votul de miercuri vizând doar demiterea sa din funcţia de preşedinte.

Judecătorul Victor Pușcaș a cerut demiterea lui Dumitru Pulbere din cauza unor declarații cu privire la alegerea șefului statului. Pulbere a declarat că dacă Parlamentul nu va fi dizolvat până la 28 septembrie, se poate vorbi de o uzurpare a puterii în stat.

Președintele CC a lăsat să se înțeleagă că demiterea sa este consecința unor presiuni politice,. Potrivit lui, Victor Pușcaș acționează la cheremul actualei guvernări, în special al liderului Partidului Liberal, formațiune care a solicitat demiterea lui Pulbere.

„Pentru mine rămâne importantă supremația Constituției, și faptul că societatea, dar și politicienii trebuie să conștientizeze că de 2 ani nu se întreprinde nimic pentru a depăși criza politică. Am înțeles un lucru – dacă cetățeanul Pulbere Dumitru încearcă să spună ceva ce este corect și ce corespunde Constituției, o primește peste cap. Eu nu sunt naiv. Îmi dau seama cum s-a lucrat peste noapte asupra colegilor mei, care ieri aveau o poziție și azi au alta. Eu înțeleg că stau multora în gât. Cu certitudine este vorba de o presiune politică”, a declarat Dumitru Pulbere dupa demiterea sa, transmite Unimedia.md.

Anterior, președintele CC a declarat că Parlamentul încalcă Constituția timp de 2 ani, prin nealegerea șefului statului, iar recent a spus că actualul Legislativ trebuie dizolvat până la 28 septembrie.

Ultimele declarații ale lui Pulbere au fost interpretate drept politice și asta pentru că potrivit experților în domeniu, dar și a liderilor aliantei de la guvernare, nu există bază juridică pentru a dizolva Legislativul. Asta deoarece dizolvarea Parlamentului are loc doar după ce au fost epuizate tentativele de alegere a șefului statului, fapt ce nu a avut loc, procedura de alegere a președintelui nefiind nici măcar inițiată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.