Președintele Iohannis protejează cormoranii

 Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, legea prin care perioada de vânătoare a cormoranului mare este extinsă de la intervalul 1 septembrie – 28 februarie la tot parcursul anului.

Actul normativ vizează modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi a fost transmisă preşedintelui Iohannis în vederea promulgării pe 6 iunie.

„Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum şi alte specii de păsări. Cormoranul mare trăieşte/ cuibăreşte în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecţie conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări şi, în mod special, pelicanul creţ sau cormoranul mic. În ceea ce priveşte cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare”, spune preşedintele Iohannis în cererea de reexaminare.

Şeful statului menţionează că, prin Legea 74/2020 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi pentru completarea anexei nr. 5C la OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, specia Phalacrocorax carbo sinensis (cormoranul mare) a fost introdusă în Anexa nr. 1 la litera B „Păsări” din Legea 407/2006, cu o perioadă de vânătoare stabilită în intervalul 1 septembrie – 28 februarie. Ulterior, prin Legea 171/2022 pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, Anexa nr. 1 a fost modificată, păstrându-se perioada de vânare pentru această specie, dar s-a introdus o nouă rubrică care, pentru specia Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis) a stabilit o cotă 0.

Preşedintele Iohannis arată şi că, la nivel european, Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, Directiva „Păsări”, se referă la conservarea tuturor speciilor de păsări care se găsesc în stare sălbatică pe teritoriul european al statelor membre în care este aplicabil tratatul, inclusiv la această specie (cormoranul mare), şi reglementează protejarea, gestionarea şi controlul asupra acestor specii. De asemenea, stabileşte normele pentru exploatarea acestora.

El indică faptul că această directivă se aplică şi ouălor, cuiburilor şi habitatelor păsărilor respective, fiind transpusă în dreptul intern printr-o serie de acte cu forţă primară, cum ar fi OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin alte acte normative cu forţă secundară sau terţiară.

Cormorani din toate bălțile, uniți- vă!

Şeful statului menţionează că, potrivit art. 7, alin. (4), par. 2 din Directiva 2009/147/CE, „statele membre se asigură în special că speciile cărora li se aplică legislaţia privind vânătoarea nu sunt vânate în perioada de maturizare, nici în diferitele etape de reproducere şi de dependenţă”. Totodată, la art. 5 din această directivă se prevede că statele membre au obligaţia de a stabili un sistem de protecţie, inclusiv interzicerea perturbării deliberate a acestor păsări „în special în perioada de reproducere sau de maturizare, dacă o astfel de perturbare este relevantă în contextul obiectivelor prezentei directive”. În acelaşi timp, potrivit art. 9 din această directivă, statele membre pot aplica derogări de la prevederile articolelor 5-8 în cazul în care nu există altă soluţie satisfăcătoare, unul dintre motive fiind prevenirea unor daune considerabile asupra recoltelor, şeptelului, pădurilor, pescăriilor şi apelor. Derogările amintite trebuie să respecte o serie de condiţii cumulative şi să menţioneze: (a) speciile care fac obiectul derogărilor; (b) mijloacele, sistemele sau metodele autorizate pentru capturare sau sacrificare; (c) condiţiile de risc şi circumstanţele de timp şi spaţiu sub rezerva cărora pot fi acordate astfel de derogări; (d) autoritatea împuternicită să declare că sunt îndeplinite condiţiile impuse şi să decidă mijloacele, sistemele sau metodele care pot fi utilizate, în ce limite şi de către cine; (e) controalele care trebuie efectuate.

De ce dușmănește Petre Daea cormoranii. Au apărut detalii

Preşedintele Iohannis precizează că nevoia de a asigura interesele de conservare a faunei este reflectată şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 54/2022, par. 71, reglementarea unor cote de recoltă care reprezintă numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate în cadrul unui fond cinegetic „răspunde obligaţiei statului de a stabili limite acceptabile de exploatare pentru speciile care pot face obiectul vânătorii, astfel încât acţiunile de vânătoare să fie compatibile cu menţinerea populaţiei din speciile respective la un nivel satisfăcător”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Se privepe omul la cormorani cum ma oricep eu la chineză. A primit si el radpunsul pe mail. Am o suspiciune ca mismasurile cu peștii vor fi trecute pe seama populatiei numeroase de cormorani.Problema exista in Europa dinainte de a ne inghiti Europa pe noi.Am citit de acum 20-25 ‘ani in revistele despre natura .

  2. Se numeste ‘legea Daea”se stie ca fostul sinistru la agricultura Daea este persecutat de politia politica a cormoranilor,pe lacurile daruite de Daea catre familia numeroasa Daea in scopul sa manance si gura lor de acajii,un peste proaspat pentru ala micu
    Ca si ursii romanilor care au inamicul UDMR, si cormoranii romanilor au un inamic,pensionarul Daea

  3. Am o singura intrebare: decand e Joianis ” seful statului „? Altminteri, bivolul nici nu stie ce-a semnat.

  4. Tara arde si plavanul isi face freza ! (sper ca remarcati ca am fost baiat fin si nu am adaptat la „Tara arde si baba poarta minijupa” !) Iar poza din articol … sa-mi fie iertat, dar parca imi aminteste de un alt cuplu celebru de praduitori lacomi ai bugetului public, un fel de „pasari calatoare”, spre deosebire de cormorani …

  5. Nu va mai agitati degeaba. Johannis, oricum nu mananca peste din delta. Prostimea poate sa bage pangasius crecut in delta Mekong. E nemaipomenit, daca ai vreao infectie si mananci pangasius iti trece instant de la antibioticele din el. Daca n-ai, poti face o intoxicatie de toata frumesetea cu chimicale, doar se stie ca delta Mekongului e una din cele mai curate. Asa ca lasati cormoranii in pace si in loc de peste mancati oua de cormoran.

  6. Hmm..Aia din Banat stau cu casele sub apa si pe Iohannis il freaca grija de cormorani.Bravo.Asta-i cel mai slab presedinte al tuturor timpurilor.Mai poti sa spui ceva ? Iohannis sta cu nasul infipt in fundul cormoranilor sa para interesant ,in timp ce romanii zac in apa pana in gat din cauza ploilor torentiale .Hmm…Merita o meedalie unsa cu sapun si bine aninata de gat.

  7. foarte bine. sunt de acord. animalele si oamenii trebuie sa aiba drepturile protejate. sa fie liberi. dupa p000limea romana ar trebui ucis tot ce misca, inclusiv proprii copii (ma refer la majoritate, din pacate). tzntzos deja a autorizat inainte de debarcare uciderea a 500 ursi. dupa voi vine tavalugul propriilor voastre actiuni. totul se plateste aici tzantzos!

  8. romanii zac cu apa pana la gat de lene si de dormit pe ei. cati dintre ei au facut ceva pentru comunitate de-a lungul timpului. ASTEAPTA SA LE DEA, SA LE FACA CINEVA. UNII SUNT CICA PE VENUS! BAHI! NOAPTEA MINTII! ATI FACUT INTARIRI PE LANGA ALBIILE RAURILOR SA NU VINA APELE PESTE VOI? ATI FACUT PICHETARI LA PRIMARII? NU! ASTEPTATI CA STATUTZII SA VA RZOLVE CINEVA PROBLEMELE – ASTA ESTE EFECTUL SPALARII PE CREIERI DE 33 DE ANI!

  9. @ Marine! Se vede ca stai la etaj. La tine nu intra ursul in casa, la tine nu intra apa in casa, deci, poti sa-ti dai cu parerea. Tu, priceputule, ce ai facut pantru comunitate in afara de a da din gura? Ai iesit sa protestezi impotriva taieri padurilor? Ai blocat vreun camion cu lemne furate? Poate ca nu stii ca de 30 de ani ni s-a mai facut nimic pentru irigatii, protectie de inundatii, pentru tine doar omul de rand e de vina. Coada de topor!

  10. iar matalica securiciule ma ataci pe mine, personal, pentru ca te supara ADEVARUL! daca dormi pe tine te inghit apele si te man’ca ursii si lupii ca le-ai taiat padurile si nu mai exista animal de vant pentru ei. securicii „vanatori” si „exportatori” mafioti ai lemnului din Romania, latra cel mai tare cand li se arata ADEVARUL ma bucur ca te-ai aratat „mao”.

  11. va amintiti de Regina Maria…? greu la deal cu boii mici. ATI TAIAT TOATE PADURILE DIN JURUL ORASELOR CRIMINALILOR! REGINA A PLANTAT PADURI CARE SA INCERCUIASCA ORASELE PROSTALAILOR! ASTA A PROTEJAT ORASELE DE FURTUNI, PLOI TORENTIALE SI INUNDATII! ISTORIA SE REPETA CA SUNTETI D O BI TO CI SI INCOMPETENTI, LACOMI, TALHARI SI CRIMINALI! ASTA FACETI DE 33 DE ANI: TALHARITI SI UCIDETI NATIA ROMANA SI TARA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.