Preţuri-record, în timp de criză

Ultima licitaţie organizată la Grand Hotel JW Marriott de Casa Artmark pare a demonstra că achiziţia de opere de artă este din ce în ce mai mult considerată o alternativă investiţională. Două argumente pot fi aduse în sprijinul acestei afirmaţii: rata de adjudecare, de 77,4%, ce ar mulţumi orice instituţie de acest fel din lume, şi stabilirea a şase recorduri de autor. De asemenea, valoarea totală a vânzărilor – 485.995 de euro – este notabilă pentru piaţa românească de artă. Preţurile cele mai mari s-au înregistrat la lucrările “Compoziţie” şi “Costineşti” de Ion Ţuculescu (44.000 de euro fiecare), urmate de “Natură statică cu farfurie olandeză” de Eustaţiu Stoenescu (32.000 de euro), “Madona cu pruncul” de Carlo Dolci şi “Natură moartă cu cărţi şi perle” de Gheorghe Petraşcu (28.000 de euro fiecare).

Recordurile de autor s-au situat la sume mai mici. Ele sunt importante însă pentru că indică unele tendinţe în interesul cumpărătorilor. Dacă la Carol Popp de Szathmary (5.000 de euro) se poate vorbi de girul pe care-l constituie numele unui clasic, celelalte opere aparţin unor artişti moderni şi, mai important, contemporani. Pe primul loc, ca sumă, s-a situat Rudolf Schweitzer-Cumpăna (17.000 euro), urmat de Henri H. Catargi (6.000 euro), Georgeta Năpăruş (3.250 euro), Marin H. Georgescu (2.800 euro) şi Tia Peltz (1.400 euro). În cazul Tiei Peltz, recordul este cu atât mai important, cu cât este vorba despre o lucrare de grafică, tehnică aflată, de obicei, în planul secund al interesului cumpărătorilor.

Dacă opţiunea pentru arta “de patrimoniu” dovedeşte dorinţa de certitudine din punct de vedere investiţional a cumpărătorilor, creşterea ratei de vânzare şi a preţurilor la lucrările de artă postmodernă şi contemporană indică colecţionari rafinaţi, buni cunoscători ai domeniului, capabili de previziuni asupra cursului pieţei.

Acelaşi balans între diferitele etape ale artei româneşti a dominat şi licitaţia de ieri de la Casa Goldart, la Galeria Galateca, unde cel mai mare preţ a fost înregistrat de compoziţia “Seceră” de Arthur Verona, 25.000 de lei (aproximativ 6.000 de euro). A urmat “Natură statică cu pensule şi flori” de Gheorghe Vânătoru (21.000 de lei). E drept, rata de adjudecare la licitaţia Casei Goldart a fost inferioară; 20%, suma totală obţinută în urma vânzărilor fiind de 80.000 de lei.

Rezultatele licitaţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute pot fi considerate un semn bun pentru piaţa românească de artă, care se dovedeşte operaţională chiar în condiţii de accentuată criză economică.  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.