Prețurile gazelor au crescut! Și prețul produselor agricole

Prețurile de referință la gazele naturale au crescut joi cu 41% în Europa după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, scrie Bloomberg. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut cu 41%, până la 125 de euro pentru un MWh. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un MWh. La Central European Gas Hub (CEGH), cel de referiunță pentru zona noastră, cotația spot este de 111 euro/MWh.

Ceea ce este importat pentru România este că exporturile de gaze rusești prin Ucraina se desfășoară normal și sunt în conformitate cu solicitările consumatorilor, a declarat gigantul energetic rus Gazprom. Compania a spus că cererile au fost de 83 de milioane de metri cubi pe zi începând cu 24 februarie, în creștere cu 31,4% față de 23 februarie.

Gazul pe care îl importă România trece în mare parte prin Ucraina. De exemplu, până la 10.30, ora României, importurile de gaze prin țara vecină erau la un nivel de 5,3 milioane de metri cubi, cantitate care intră prin punctul de la Isaccea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia va fi supusă unor „sancțiuni severe” după ce Vladimir Putin a ordonat operaţiunea militară în Ucraina. Aceasta creşte posibilitatea unor măsuri care ar afecta livrările ruseşti de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi nichel.

Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal țiței către rafinăriile europene, și este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.

„Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING, adăugând că piața petrolului va aștepta cu nervozitate ce alte măsuri vor lua națiunile occidentale împotriva Rusiei.

„Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piața petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca prețurile să rămână volatile și ridicate”, a adăugat el.

„Un factor care ar putea acționa ca o frână temporară asupra prețurilor este acordul nuclear cu Iranul, existând zvonuri potrivit cărora ar putea fi anunțat un nou acord, posibil chiar în această săptămână”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.

Preţul grâului a sărit de 323 euro/tonă, în creştere cu 37% faţă de ieri, al porumbului a ajuns la 295 euro/tonă, fiind în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă şi al rapiţei a ajuns la 785 euro/tonă, plus 45%, arată datele de pe bursa EuroNext de la Paris.

Preţul pentru soia a ajuns la 1.739 de dolari/bushel astăzi, crescând cu 68% faţă de ieri, în contextul declansării războiului în Ucraina, conform datelor de pe bursa din Chicago.

De asemenea, grâul a ajuns la un preţ de 968 dolari/bushel, având un avans de 50% faţă de ieri, iar porumbul a ajuns la 716 dolari/bushel, plus 35%. Totodată, ovăzul este 716 dolari/bushel, plus 40% faţă de ziua anterioară.

Într-o săptămână, preţul grâului a crescut cu 130%, arată sursa citată anterior, iar al porumbului cu 63%. Faţă de acum o lună, preţul grâului a crescut cu 168% şi al porumbului cu 91%.

„Pe termen scurt vor creşte preţurile. Apoi totul este în funcţie de durata conflictului. Totuşi, câştigurile pe pieţe vor fi pentru cei norocoşi dar care îşi vor asumă şi riscuri mari”, spune Ştefan Gheorghiţă, cu experienţă de peste două decenii în agrobusiness proprietarul Triagroexim, o companie care produce cereale în judeţul Brăila.

Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, Transylvania Invest, spune că preţurile au crescut în fiecare zi în această săptămână şi cumpărătorii finali nu vor să mai cumpere la aceste preţuri, pentru că nu le pot transpune în preţul produsului finit. „Astăzi, Egiptul are o licitaţie şi lucrurile ar putea să se tempereze dacă cumpără grâu din Rusia.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Speculanti ticalosi ! Ce are bursa cu….prefectura ?! La fel si bursa de la Bucuresti. Ce ei sunt mai fraieri ! Cum sa nu exploateze momentul ?! In final plateste tot omul de rand. Nici nu si-a revenit din idiotenia cu Covid si acum alta belea, mult mai mare.

  2. Nu va panicati! Ne trimite old joe gaz cu barca, cat vreti voi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.