Fenomenul îmbătrânirii populației este ceva ce se știe deja, iar cifrele din Raportul din iulie al Diviziei pentru Populație a Națiunilor Unite confirmă o temere pe care țara noastră nu o mai poate ignora.
În anul 2034, populația României riscă să ajungă la 17,9 milioane de locuitori, similar cu cifra din 1956, când existau 17,4 milioane, se arată în documentul citat.
De asemenea, în doar 7 ani, numărul persoanelor tinere va fi mai mic în raport cu vârstnicii, fenomen întâlnit pentru prima dată în istoria României.
Și raportul de dependenţă economică va crește, astfel că, în 2023, procentul va fi de 1,45%, adică persoanele de vârstă activă vor avea o povară mai mare de suportat pentru a susține populației inactivă (șomeri, pensionari etc.).
În România, un nivel mai ridicat al acestui indicator s-a înregistrat pentru persoanele de sex feminin (1,9%) şi pentru mediul rural (1,69%.
Mai e pana in 2023, intai sa trecem de 2015.
O fi din cauza PIB-ului care a crescut prea mult , chiar ( zic unii ) cu 500 % ?
…cu toate acestea numarul votantilor va sari de 20 de milioane…
DA’ CINE V-A SPUS VOUA, CA ” PERSOANELE DE VARSTA ACTIVA ” SUSTIN PENSIONARII..?? FALS..! VIITORII PENSIONARI , CONTRIBUIE LA VIITOARELE PENSII..!! ASA CA NU MAI BAGATI STRAMBE ..!!
@ SUSȚINUTU’ corect, la aproape toate persoanele active, care lucrrază cu carte de muncă, li se reține 25% din salariul brut contribuția pentru pensie, timp de 35-40 de ani.
Pensia de stat este o forma de solidaritate la pensie (forma care a salvat Germania dupa cele doua infrangeri dezastroase), nu o forma de contributie directa, daca nu este la pilonul 3, cel al pensiilor private. Intelepciunea netarmuita a poporului roman spune: „daca n-ai batrani, sa-ti cumperi” !
Intelectul artificial n-a găsit cuvinte care le putea pronunța N. Iorga pentru a aprecia noțiunea „mobilă de Sibiu”. Pe ecran mereu apărea un mare Zero..
La alegeri vor fi 30.000.000 cetateni pe liste
„O fi din cauza PIB-ului care a crescut prea mult , chiar ( zic unii ) cu 500 % ?”
Unii citeaza statistica UE, decat, aia pe care tu n-o intelegi. Si ce tu nu intelegi, nu exista, postac ideal pentru Cotidianul si adept al partidului URA, sustinut de sefu’.
Persoanele de vârstă activa nu vor mai putea susține un aparat bugetar de 1.400.000 persoane, pensii speciale, asistenta sociala pentru bețivi și puturoși, etc.
O clasa politica lucida și necorupta , ar putea lua masuri ca sa nu ajungem în situația de a nu mai putea face nimic.
Pai si cum s-a ispravit cosmarul anilor ’50? La conducerea statului a ajuns in 1965 un roman…Acesta a luat masuri ca sa promoveze natalitatea, ceea ce fac toti nationalistii „rai”, cum ar zice unele institute de cercetare a studierii aprofundarii.
Actualmente tara nu e condusa de romani, iar similitudinea cu anii ‘5o nu se opreste la economie, ci si la atotprezenta sistemului securistic, teroarea implicita care face ca oamenii sa se teama sa discute lucruri simple, rescrierea istoriei, OCUPATIA MILITARA STRAINA, samd.
Solutia, atunci ca si acum , e aceeasi: urmatorul sef de stat trebuie sa fie etnic roman. Aceasta e prima conditie, sa fie din majoritate. E o logica brutala, primitiva, dar la nivel practic pare singura care functioneaza: fiecare tine cu satul lui!
Luciditatea este ultima trasatura pe care ai putea sa o gasesti intr-o categorie sociala elitista dominata de infractori corupti si sociopati. Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate..
@ altfel decat…PIB ul Romaniei este facut de Corporatii. E un PIB bazat pe consum si servicii si fortarea cresterii salariilor. Deci este un PIB iluzoriu. Sa spui ca Romania care nu produce mai nimic a intrecut Suedia lui Volvo e statistica oarba. Care spune ca daca A a mancat 4 pui pe saptamana iar B a mancat 0 este foarte bine caci in medie fiecare a mancat 2 pui.
în centrul pozei de sus apare o brunețică împreună cu care aș contribui bucuros la creșterea natalității 😉
diversiune in scop de demoralizare,
minciunile ONU continua sa curga
deaia e important sa se vaccineze toti cei peste 60 de ani.
Viața la bloc se pare că amputează puterea de a înțelege esența lucrurilor. Să fii ”pensionar” nu înseamnă neapărat că te oprești din a lucra. Că nu mai lucrezi pentru stat (situație foarte ”dureroasă” pentru tăietorii de hârtine guvernamentali) asta nu înseamnă neapărat că te oprești din a produce căte ceva (și la pensie). Mentalitatea asta de bloc a dus la ”golirea” satelor României , poate ”minunatele orașe de 15 minute” vor mai schimba din atitudini și lumea va migra din nou la sat.Numai Dumnezeu o știe!
Este foarte bine că nu prea știi ce consumi de la hipermarket , este chiar perfect (pentru unii – puțini la număr de altfel).
Nu mai încercați să aplicați un sistem social (dezvoltat în anii 60-70) pentru realitatea economică a anului 2024. Ne trebuie oameni la conducere care nu stau tot timpul pe asfalt ( la București sau la Bruxelles) ci oameni care știu cum se construiește o casă , un drum , o rețea electrică (doar câteva exemple)…