Prima Catedrală Ortodoxă a Lumii, eternitatea și pacea divină, într-un proiect născut pe meleaguri dobrogene

Dumnezeu ne-a dăruit libertatea de a face alegeri bune sau rele, în funcție de evoluția noastră spirituală. Această libertate de alegere a adus la un moment dat și existența răului în lume, însă acest fapt este parte din planul lui Dumnezeu pentru libertatea noastră. Fără teribilul rău de prigonire a creștinismului și, mai ales, fără numeroasele încercări prin care a trecut poporul român pentru păstrarea acestei comori moștenite de la înaintașii noștri, noi nu am fi avut azi măreața fericire și bucurie de-a ne coaliza eforturile într-un gând de iubire și de unitate, căci Dumnezeu a conceput viața astfel încât să putem avea parte și de fericire.
“Dacia Nemuritoare” își propune un amplu proiect pentru construirea Primei Catedrale Ortodoxe a Lumii, întruchiparea geniului uman de a edifica şi puterea de coalizare a oamenilor în înfăptuirea unui plan măreţ. Prima Catedrală Ortodoxă a Lumii ar avea rolul de a aminti creștinilor că Dumnezeu a anticipat necazurile la care au fost supuși creștinii de-a lungul timpului, forța care le-a fost dată pentru a le depăși și credința că pot merge mai departe cu iubire și curățenie sufletească.
“În mijlocul iernilor înghețate am învățat că există în mine o vară fără putință de învins”, spunea Albert Camus. Reflectând asupra istoriei românilor, cu siguranță, au existat foarte multe ierni înghețate referindu-ne la acest concept ca la metafora hibernării dorințelor și idealurilor.

Ca un reper al creștinismul la români, Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat a fi cel care a creștinat poporul român. Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi pescari, au primit cu dragoste şi credinţă chemarea lui Isus de a deveni “pescari de oameni”. Acest demers a implicat misiunea de creştinare care a început de la Înălţarea Domnului la Cer şi până la Cinzecime.

La fel ca și lui Iisus, Sfântului Andrei i-a fost pregătită răstignirea. Pe drumul spre locul jertfei supreme pentru credință, văzând de departe crucea pregătită pentru el, Sfântul Apostol a strigat:
„Bucură-te, Cruce sfințită cu trupul lui Hristos și cu mădularele Lui ca niște mărgăritare împodobite, căci mai înainte de a se răstigni Domnul pe tine, erai înfricoșată oamenilor, iar acum ești iubită și cu dorire primită. Căci cunosc credincioșii câtă bucurie ai în tine și ce fel de răsplătire li se pregătește pentru tine. Eu cu îndrăzneală și cu bucurie vin către tine; deci tu cu veselie primește-mă pe mine, că sunt ucenic al Aceluia Care a fost spânzurat pe tine. Primește-mă, că totdeauna te-am dorit și am poftit a te îmbrățișa. O, preabună Cruce, care ți-ai câștigat frumusețea și bunacuviință din mădularele Domnului meu. Ceea ce ești de mult dorită și cu osârdie iubită, pe care neîncetat te-am căutat și abia acum te-am aflat gătită după dorirea inimii mele. Deci ia-mă pe mine dintre popor, și mă dă Învățătorului meu, ca prin tine să mă primească Cel ce prin tine m-a răscumpărat pe mine”.
Tradiţia şi mai multe descoperiri arheologice acreditează peștera aşezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani, ca fiind locul în care, pentru o perioadă de timp, a locuit însuşi Apostolul Andrei. De aceea şi poartă numele lui Andrei, cel întâi chemat. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii, iar acest loc reprezintă locul ideal pentru Prima Catedrală Ortodoxă a Lumii, locul unde a poposit cel dintâi chemat dintre apostoli.
„Creştinul nu este un om care nu greşeşte niciodată, ci este un om care se poate pocăi, care se ridică din nou şi care o ia de la început după fiecare poticnire — pentru că viaţa lui Cristos este în el, reparându-l totdeauna.” – Clive Staples Lewis, teolog (1898-1963).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

18 Comentarii

  1. Fugi bre ciumete, fi solemn și nu mă informa prostii.. Lumea nu s-a născut in 1872 odată cu primul ortodox român,.Și pe urmă din care bani bre ?? Ai cui ??

  2. Dumnezeu a venit pe aceste meleaguri sub numele de Zeul Mosh…Zal Moxe.
    La latini erea cunoscut ca Zeul Tata adica Zeu Pitar , Jupiter, sau Zeus.
    Dumnezeu a yrimis fe fiul lui cel iubit sa ne invete CALEA DE URMAT.
    Dumnezeu nu a spus: faceti razboaie de agresiune sa luati petrolul, gazele si aurul, graul, padurile.
    Dumnezeu a lasat Libertatea, nu ideologia comunista, fascista Sorosista, masonica, satanista neomarxista. Dumnezeu vrea PACE intre oameni.

  3. Ce cauta acest articol in Cotidianul,nu stiu.Dar pochii sunt prin definitie bagareti,curiosi,iscoadele lui satan.Astia ar trebui sa plateasca pentru publicitate si minciuni specifice „meseriei”,cel putin de 5 ori mai mult decit ceilalti.

  4. Dar tu ce cauți ma aici, ateu comunist?
    Românii sunt un popor născut ortodox și rămas asemenea. Tu si cei xa tine sunteți niște gunoaie care nici măcar în Ajun de Crăciun nu vă stăpăniți otrava și mizeria din voi.

  5. Marea Schismă din 1054 este un eveniment ce a împărțit creștinismul în două mari ramuri, vestică și estică. Anul în care s-a petrecut este 1054, deși tensiunile datau de multă vreme între creștinătatea latină și cea greacă.

  6. Orice popor respectabil are o identitate bine definita de istorie , cultura , traditii si religie . Religia face parte obligatoriu din identitatea unui popor . Chiar daca sintem atei convinsi nu putem privi cu indiferenta si dispret religia si traditia religioasa a poporului din care fcem parte , din foarte multe motive …

  7. @ GLUE, sfantul pupator de moaste, popi si patrihoti.. Mda bre. Ai o dată in istorie. Dar aceea dată nu se referă la tine bre. Unde erai tu la data respectivă ?/ Cine știa de dac, sau valah sau mai ales de ”român” creștinat de Sf. Andrei cică.. ??? Nu realizezi cât ești de prostănac ??

  8. Habar n-ai ca shoshoaca e scrisa pe peretii tunelurilor din Bucegi.

  9. Mare urs iar ai luat-o pe aratura ? Ia bre ceva-ngura ca prea esti destept pe aici pe forum . Da de voi pina nu v-a crestinat nepotul lui Menumorut in afara deUcideri si pirjolit stia lumea crestina ceva ? Noroc cu Otto ca v-a mai lasat sa va inmultiti ca erati amintie in istorie ca multi altii ! Nu-ti convine de Romania si de credinta oamenilor de aiaci? Mars in stepele calmuce sau in Altai si nu mai semana ura . Mai ales aum in ajun de Nasterea Domnului ! Pe care si ma-ta o sarbatoreste !Cea mai buna urare pentru astia de teapa ta -Mars potaie ! si vezi-ti de loazele tale si nu fa pe altii prosti .

  10. „Prima Catedrală Ortodoxă a Lumii” ??? Bine, in afara faptului ca Dacia (nici teritoriul denumit asa in antichitate, nici masina cu acelasi nume) nu au nimic comun cu ortodoxia, intreb si eu ca proasta satului : daca ideea asta „magnifica” (scoli avem, spitale avem, totul e perfect in tara asta, ne lipsesec citeva „catedrale” !) va fi prima catedrala, atunci ce mai e magaoaia de prost gust care se inalta linga parlament ?? (ps : probabil ca avem de-a face cu o alta idee de supt bani de la buget, un fel de „Banca Religiilor” 2022 a unor securisti in sutana sau, daca preferati, a unor popi cu grade pe umeri !)

  11. În acest articol autorul vorbeste despre o idee dar marele urs este defapt marele prostănac ca el chiar nu a înțeles nimic.

  12. Ursu e pacalit de vulpe.
    Repezit. Nu se uita in sus.
    In tunelurile din Bucegi scrie pe pereti de shoshoaca, care va veni.
    Cu litere haurite.

  13. Atatia „dusi” stiu sa scrie ca te intrebi cum de ajung aici sa-si oboseasca micul neuron>

  14. Tzipriene, iesplica: cum naiba a putut crestina in apostol care a murit cel mai tarziu prin 50-60 e. n. un neam inca nenascut? (Daca e sa luam de adevarat povestea cu soldatii lui Traian care in scop nobil sau impreunat cu vaduvele dacoaice dupa anul 106 e. n. Ca in Dobrogea primii crestini, ceva mai tarziu, au fost colonistii greci si nu populatia bastinasa, scitii. )

  15. Mama voastra de tampiti si idioti – va trebuie biserici sa va bateti joc de copii – pedofililor ! Sa va ia naiba cu bisericile voastre imbuibatilor – o cresa, o scoala sau un spitel nu sunteti in stare sa constuiti !
    Sa va stea gargara in dos si sa muriti de constipatie !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.