Primarul Chișinăului: ”Declaraţia lui Traian Băsescu e vizionară”

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, care este și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat la RFI că declaraţia lui Traian Băsescu despre unirea cu Republica Moldova este „vizionară”.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară la TVR că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, e de acord şi spune că lucrurile trebuie corectate: „Exact acelaşi lucru scrie şi în statutul formaţiunii noastre, unitatea poporului în cadrul Uniunii Europene şi asta am scris încă de acum zece ani în statut, fiind convinşi că aceasta este calea corectă. Evident, declaraţia de ieri a preşedintelui se înscrie de fapt în şirul luărilor de atitudine faţă de Basarabia, faţă de Moldova, pe care domnia sa le-a avut constant în acest sens şi nu pot spune decât că într-adevăr este corect, sângele apă nu se face şi mai devreme sau mai târziu, lucrurile trebuie corectate. O minimă modalitate de corectare a lucrurilor reprezintă integrarea europeană şi a Republicii Moldova, exact aşa cum s-a integrat România, în NATO şi UE”.

Traian Băsescu, un „vizionar”

Dorin Chirtoacă spune, la rfi.ro, că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu este „vizionară”: „Consider ca fiind vizionară declaraţia de ieri a preşedintelui şi consider într-adevăr corect pentru poporul român, care trebuie să-şi redobândească demnitatea pierdută ca urmare a primului Război Mondial, ca urmare a celui de-al doilea Război Mondial, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov şi a nedreptăţilor comise asupra poporului român de către regimul comunist, în ultima parte a istoriei, consider corectă această abordare pentru a recăpăta demnitatea şi pentru ca naţiunea română să fie în rând cu toate celelalte popoare europene, care şi-au câştigat libertatea, independenţa şi care în prezent concurează pozitiv între ele, pentru a avea o viaţă mai bună”.

Întrebat dacă personal şi-ar dori unirea Republicii Moldova cu România, primarul Chişinăului a răspuns: „Întotdeauna, de când eram copil, atât eu, cât şi părinţii mei, unchii mei, toată familia, întotdeauna ne-am declarat unionişti, n-a fost niciodată nici o deviere de la acest obiectiv personal şi sufletesc al fiecăruia dintre noi. Acum, înţelegem şi noi că aceste lucruri sunt posibile doar într-un anumit cadru juridic şi asta trebuie respectat atât în România, cât şi în Republica Moldova, altfel n-ai cum. Pentru asta s-a jertfit unchiul meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat şase ani închis, în perioada ’72-’78, pentru tricolor, pentru limba română. Şi apropo, la piatra funerară de la cimitir este chiar harta României mari, care stă la umbra unei cruci şi pe piatra respectivă scrie ce-a spus unchiul meu încă în perioada sovietică şi anume că ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc. Ăsta a fost crezul său, acesta este şi crezul meu. Cum se poate face acest lucru, depinde acum de capacitatea noastră de a convinge majoritatea de pe ambele părţi ale Prutului, în aşa fel încât lucrurile să poată avea loc conform regulilor pe care le-am acceptat cu toţii, Constituţie, legi şi aşa mai departe”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.