Primul arhitect chilian distins cu Premiul Pritzker

Preşedintele Fundaţiei Hyatt, care sponsorizează prestigiosul premiu de arhitectură Pritzker, a anunţat, în 13 ianuarie, numele învingătorului: Alejandro Aravena.

Considerat Nobelul pentru arhitectură, Premiul va fi înmânat în 4 aprilie la sediul Naţiunilor Unite din New York.

Deşi la început, 2016 pare să fie Anul Alejandro Aravena. Numit Comisar al Bienalei de Arhitectură de la Veneţia 2016, ce va avea loc din iunie până în noiembrie, cu tema Reporting from the Front, impusă de el, iată că acum a primit şi Premiul Pritzker, dotat cu un cec în valoare de 100.000 de dolari. El îi urmează germanului Otto Frei, a cărui consacrare de anul trecut a fost anunţată în acealşi timp cu dispariţia sa.

Centrul de inovaţii Angelini, al Universităţii Catolice

În vârstă de 48 de ani, Alejandro Aravena este al 41-lea laureat, al Premiului Pritzker, ce revine pentru prima dată unui arhitect chilian şi a patra oară unui arhitect originar din America de Sud, după Luis Barragán (1980), Oscar Niemeyer (1988) şi Paulo Mendes da Rocha (2006). De asemenea, Alejandro Aravena este al doilea candidat care a obţinut premiul la puţin timp după ce a fost numit comisar al Bienalei, după japonezul Kazuyo Sejima.

Asociat al agenţiei Elemental, pe care a creat-o în 2001, Aravena este autorul unei opere marcate de criterii sociale şi ecologice, dar şi de cercetări formale excepţionale. Interesant este şi faptul că noul laureat n-a început să lucreze decât cu 15 ani în urmă, în timp ce majoritatea celorlalţi posesori ai premiului aveau în spatele lor o carieră îndelungată.

Şcoala de matematici a Universităţii Catolice din Satiango de Chile

“Juriul a selecţionat un arhitect care ne-a convins printr-un foarte frumos design. Alejandro Aravena a fost pionierul unei practici de colaborare, care a produs opere de arhitectură puternice şi a răspuns, de asemenea, unor provocări majore ale secolului al XXI-lea. Inovator şi inspirat, el dovedeşte că arhitectura, în ceea ce are ea mai bun, poate îmbunătăţi viaţa oamenilor. Construcţiile lui oferă oportunităţi economice celor mai puţin privilegiaţi, atenuează efectele catastrofelor naturale, reduc consumul de energie şi oferă spaţii publice primitoare”, a explicat Tom Pritzker, fiul fondatorului premiului

În Europa, noul laureat nu este prea bine cunoscut. Alejandro Aravena este, cumva, la antipodul arhitecţilor-star pe plan mondial, care construiesc edificii prestigioase şi costisitoare ce fac gloria oraşelor.

Şcoala de Medicină a Universităţii Catolice din Santiago de Chile

Aravena a fost laureat al Leului de Argint pentru “arhitectul cel mai promiţător”, la Bienala de laVeneţia, al Premiului Marcus, în 2010, al Premiului Avonni, şi nominalizat la Global Award for Sustainable Architecture, de la Paris. De asemenea, a făcut parte din juriul Premiului Pritzker din 2009 până în 2015.

Într-un moment în care toate ţările reflectează în sfârşit asupra viitorului planetei căzute pradă încălzirii globale, arhitectul chilian este de o stringentă actualitate. Cu câteva luni în urmă, el scria în Courrier de l’Architecte: “La Santiago de Chile, un imobil care se doreşte contemporan este obligatoriu în întregime vitrat. Dată fiind clima locală, aceste construcţii se transformă rapid în sere gigantice”.

Sediul Novartis din Shanghai

Astfel, pentru proiectul Centrului de Inovaţii al Universităţii Catolice din Chile, el s-a delimitat de această tendinţă supărătoare, construind o masă puternică de beton pentru a reduce cu 300% consumul de energie.

Înainte de a crea un edificiu frumos, Aravena se gândeşte la utilitate. “Turnurile siameze”, ce găzduiesc sălile de curs şi birourile Campusului San Joaquín al Universităţii Catolice din Chile, unde arhitectul a studiat şi unde predă acum, realizate în 2005, Şcoala de Arhitectură din 2004, Facultatea de Medicină din acelaşi an şi mai vechea Facultate de Matematici din 1999 sunt dovezi în acest sens.

Campusul Universităţii din Texas

“Ni s-a cerut să facem un turn din sticlă. Sticla este cu totul nepotrivită climei din Santiago de Chile, pentru că generează gaze cu efect de seră, chiar dacă este un material care rezistă la ploaie, la poluare şi la îmbătrânire. Ne-am gândit atunci să folosim sticla la exterior, apoi să construim un alt edificiu la interior cu o performanţă energetică eficientă, permiţând trecerea aerului printre cele două”.

Aravena a construit şi clădirea de birouri a Grupului farmaceutic elveţian Novartis, de la Shanghai, dar şi Campusul Universităţii St Edward din Austin, Texas.

“Să gândeşti şi să construieşti cele mai bune cartiere este indispensabil dacă vrei ca dezvoltarea să rupă cercul vicios al inegalităţii”, afirma arhitectul.

Curtea interioară a Campusului din Texas

Alejandro Aravena este cunsocut mai ales din 2003 pentru construcţia unor “case pe jumătate”, care permit şi familiilor cele mai nevoiaşe să profite de arhitectură. “Preferăm să construim jumătatea unei case bune decât o locuinţă proastă”, explica el. Este o soluţie care permite, după părerea lui, ca numai pentru 10.000 de dolari pentru o locuinţă să se poată rezolva urbanizarea galopantă a oraşelor din America de Sud, absorbind bidonville-urile, fără a sacrifica dimensiunile locuinţelor şi, mai ales, fără a-i exila pe cei săraci departe de centrele urbane. Din fondurile publice se construieşte ceea ce o familie nu poate face corect pe cont propriu: bucătăria, baia, pereţii exteriori, izolaţia. Locatarilor le revin finisarea şi zugrăvirea pereţilor de cărămidă sau beton şi construirea unor camere suplimentare în spaţiul liber din interior.

Case de la Quinta Monroz, Iquique, Chile

Această idee este materializată în cartierul Quinta Monroy construit la Iquique în 2004, pentru a înlocui un bidonville instalat în centrul oraşului din deşertul chilian, nu departe de frontiera cu Peru, de 30 de ani. Acolo au fost mutate 100 de familii.

Promenada în oraşul Constitucion

Construcţiile lui sunt menite şi să atenueze efectele catastrofelor naturale, mai ales în această ţară situată în “Cercul de foc” al Pacificului, şi să ofere spaţii publice atrăgătoare, ca în Promenada metropolitană, în curs de realizare, sau al Parcului Bicentenarului Oraşului Santiago, din 2012, un parc pentru copii ce se întinde pe o suprafaţă de4 hectare, amenajat pe o colină.

Agenţia Elemental participă şi la reconstruirea oraşului Constitución, grav afectat de teribilul cutremur şi de tsunami-ul care i-a urmat, în 2010.

Refugiu pentru pelerinii din Jalisco, Mexic, care are o parte suspendată în gol şi oferă o panoramă grandioasă

Aflând că este laureatul Premiului Pritzker, Alejandro Aravena şi-a mărturisit bucuria lui şi a întregii sale echipe, într-un e-mail: “Întorcându-ne către trecut, ne simţim profund recunoscători. Nicio reuşită nu este individuală. Arhitectura este o disciplină colectivă. Ne gândim deci, cu recunoştinţă, la toate persoanele care au contribuit la punerea în formă a unei mai varietăţi de elemente. Privind către viitor, anticipăm… Libertate! Prestigiul, anvergura şi importanţa acestui premiu sunt atât de mari, încât sperăm să profităm de elanul pe care ni-l dă pentru a explora noi teritorii, a aborda noi provocări şi a ne angaja în noi direcţii de acţiune. După ce am atins un asemenea pisc, nu avem un drum trasat dinainte. Planul nostru de a nu avea niciun plan, de a face faţă incertitudinii şi de a fi deschişi către toate situaţiile neaşteptate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.