Primul caz al Parchetului lui Kovesi în România

Parchetul European (EPPO) a anunţat luni pe site-ul său de internet inculparea la Tribunalul Bucureşti a unui om de afaceri român, Cătălin Hideg, şi a companiei pe care o reprezintă acesta, pentru fraudă legată de obţinerea de fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Fondurile erau destinate centrului de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED.

Ancheta este condusă de biroul din Bucureşti al EPPO.

Există suspiciunea că, pe lângă frauda care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, compania care a obţinut ilegal proiectul şi reprezentantul acesteia au spălat banii după obţinerea fondurilor.

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie, omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu reprezentantul unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Cealaltă persoană fizică a fost complice la fraudă şi a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei în 20 septembrie. Pedeapsa a fost stabilită la trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de patru ani. Acordul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti, care urmează să se pronunţe definitiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. dar dosarele plam-de-mitei alt-rahatice sorosh, prin firme de apartament antena cnn radu tudor pe cand investigate? hai siktir dee-neee-aaa! vanduti strainilor. toate dosarele sunt facute la comanda. adevaratii criminali nu sunt nici vazuti si nici auziti de aceasta organizatie terorista care eludeaza ea insasi legea fundamentala!

  2. Baiatul s-a scolit corespunzator la academia sri. Asa afirma presa nesecurista. Se explica aglomeratia de doritori sa invete acolo.

  3. Se vede pe ochi ca e din clanurile de pe langa capitala . Astia vandeau pana mai ierivfete intre ei , iar astazi au trecut pe inteligence .

  4. Se apropie alegerile !
    Începe lupta dintre diversele ARIPI ale BăietZilor cu Ochii de culoarea AZurului. Se caută sponsori pentru alegeri, se lovesc la glezne sponsorii rivalilor…?

  5. Kukuveaua este chitita tot pe oamenii de afaceri romani. Nu m-as mira ca in final sa se dovedeasca ca nimic nu-i adevarat din tot dosarul kukuvelei vopsite si ca toate sunt povesti insailate ca in sutele de dosare DNA date la gunoi dupa alungarea ei……[Rumburak]

  6. Vax, gloaba elefantina nu-i in stare sa-si cheme un taxi in alta limba, daramite sa faca dosare fara ajutorul tribului „bun” din serei. Se va fasai

  7. Credeam ca e dosarul van der laiei! Dezamagire:3 mil pe lângă x miliarde bani de injectii!

  8. O fi bine, dar de ce nu incepe cu contractele pentru vaccinuri semnate de Ursula ?!

  9. Obs – Pe vulpea blonda deocamdata o tine in brate paraliticul de peste balta si din acest motiv inca sta vulpea linistita in barlogul ei din Bruxelles.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.