Primul Centru comunitate terapeutică din România, inaugurat

Primul Centru Comunitate Terapeutică din România, autorizat să furnizeze servicii pentru tratarea adicţiilor, prin abordarea multidisciplinară a dependenţelor, conform standardelor internaţionale, a fost inaugurat luni de Asociaţia Social Med la Târgu Mureş.

Medicul primar psihiatru Ruxandra Ivan Vascan a afirmat, în timpul inaugurării, că experienţa internaţională a personalului medical din cadrul centrului va asigura programe terapeutice individualizate, cu rezultate clinice performante care vor răspunde nevoilor specifice ale fiecărui pacient care apelează pentru detoxificare, dezalcoolizare şi dependenţe, prin oferirea de tratamente complete de reabilitare, cu suport psihologic individualizat, în baza unui concept nou în medicina adicţiilor.

Beneficiarii centrului vor avea acces la spaţii de cazare amenajate la standarde înalte de confort, amplasate într-o zonă liniştită, iar procesul de reabilitare va integra aspecte psihosociale, somatice, va combina terapiile cognitive şi comportamentale cu metode medicamentoase avansate.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, Radu Vasile Pop, a spus că din anul 2018 instituţia nu a mai primit nicio solicitare de deschidere a vreunui centru terapeutic pentru tratarea dependenţelor de droguri.

„Am primit un e-mail prin care ni se prezenta dorinţa de a avea un centru de genul acesta. Vă rog să mă credeţi că, având experienţa şi altor tentative şi intenţii de acest fel, am zis, ok, încă cineva doreşte să deschidă o comunitate terapeutică. Din 2018 nu s-a mai primit nicio solicitare. Au fost câteva comunităţi, dar care s-au închis şi mai există câteva centre de tip comunitate terapeutică ce lucrează. Dar un centru autorizat, un centru care să îndeplinească toate cerinţele şi condiţiile şi criteriile ordinului comun al Ministerului de Interne, al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii numărul 1.989 este acesta şi să ştiţi, comisia a fost destul de dură. (…) Dosarul nu este uşor, dar măcar suntem siguri că urmare a depunerii documentului, evaluării şi a specialiştilor şi a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească un asemenea spaţiu, s-a încadrat perfect. (…) Noi avem deja beneficiari care aşteaptă deschiderea centrului”, a declarat Radu Vasile Pop.

Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a salutat înfiinţarea acestui centru unic în ţară, însă a precizat că, deocamdată, nici judecătorii care ar putea dispune urmarea unor tratamente pentru consumatorii de droguri şi nici părinţii nu ştiu cine va achita costurile acestor proceduri sau dacă statul ar putea deconta aceste tratamente.

„Ministerul Justiţiei poate suporta costurile de tratament într-un astfel de concept? Fiind singurul centru din ţară, întreb Ministerul Sănătăţii: poate deconta acest serviciu prin Casa Naţională de Sănătate? Nu trebuie nimeni să dea răspunsul, pentru că, din păcate, este o chestiune inedită pentru România. Din păcate, faptul că vorbeşti şi de Ministerul Sănătăţii, şi de Ministerul Justiţiei, şi de Ministerul Muncii, probabil ne dăm seama că nu avem acel savoir faire ca în Germania (…) De mâine judecătorii trebuie să poată dispune tratarea unui pacient. Eu, ca părinte, trebuie să ştiu dacă în România, Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile exact ca la un computer tomograf, exact ca la un serviciu de recuperare. Şi exemplele, evident, pot continua”, a spus Ciprian Dobre.

Între invitaţii care au participat, luni, la inaugurarea primului Centru Comunitate Terapeutică din România s-au regăsit ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Aneta Matei, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Horaţiu Moldovan, prefectul judeţului Mureş, Dobre Ciprian, preşedintele Colegiului Medicilor Mureş şi preşedintele Senatului UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu şi alţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. orfelinate mizerabile, spitale focare de infectie si moarte, DAAAAR avem conditii pentru drogalai…haha! avem ce meritam. au aparut „psihologii” si „pishiatrii” ca ciupercile dupa plaoie. cel mai bun psiholog al tau ESTI CHIAR TU, OMULE. INCEPE CU : „CINE SUNT?” SI „EU SUNT!”. ai CREDINTA in BINE.

  2. Priviti doar la bancutele fara spatar si intrebati-va in cat timp se inegresc peretii de la hainele relativilor veniti in vizita!
    Oamenii astia, care se ocupa de ‘standarde internationale ‘nu gandesc cu capul…
    Toate clinicile din Romania ar trebui sa aiba peretii faiantati si dusumelele placate cu gresie,prin lege..Nu va mai spun de ce,dar trebuie sa straluceasca de curatenie

  3. POATE se documenteaza SI Sefi CENTRULUI ca a aprut un Ceva MEDICAL SERIOS care a ANULAT la Macaci Efectul
    ADICTIEI la Alcool, indusa expres experimental …
    Sa AFLE, sa ceara si sa experimenteze Pas cu Pas SI la Oameni.
    TOT NU mai este NIMIC de facut cu Adictii la Alcool, care au trecut de Pragul de Non-Retur … RAMAN adicti pe Viata.
    Deci ?
    Ce li se mai poate intampla ?

  4. Pe hartie, poate vor PUTEA!
    Dar, in centre specializate, de acest tip, garantez ca NU va putea niciodata!!!
    Inseamna bani multi si Statul roman NU e preocupat deloc de SANATATEA romanilor…

    1.10.2021: „Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, condoleanțe familiilor pacienților decedați în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care au ars de vii 7 persoane internate în secția de Terapie Intensivă. Președintele spune că „este o zi neagră” și că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.