Cheltuieli mai mari, restructurări, concedieri

Primul sondaj care arată efectele revoluției fiscale asupra firmelor mici

Creșterea salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie a creat probleme pentru aproape 80% din firmele mici și mijlocii din România. Circa 60% din IMM au dificultăți în ceea ce privește reforma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat și în jur de 70% dintre fime s-au împotmolit în reforma creșterii contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial. Acestea sunt principalele concluzii ce se desprind dintr-un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 07-16 februarie 2018 privind efectele creșterii salariului minim la 1.900 lei, trecerii contribuțiilor la salariat și creșterii contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial. Respondenţii în număr de 1.752, au fost în proporţie de 71,4 % microîntreprinderi, 13,4 % întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii şi 3,3% ONG-uri și alte forme juridice.

Reforma salariului minim pe economie

Din cei 1.752 respondenți, 57,9% au între 1-5 salariați încadrați la salariul minim pe economie, 27,5% dețin peste 10 salariați cu salariu minim pe economie iar restul de 14,6% din respondenți au între 6 și 10 salariați încadrați la salariul minim pe economie. Întrebați dacă punerea în aplicare a creșterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creștere de 31,03%) a creat dificultăţi întreprinderii lor,
79,4% au răspuns pozitiv. De asemenea, 81,4% din respondenți au afirmat că, creșterea salariului minim pe economie a avut efecte de creștere a cheltuielilor de personal și pentru alte categorii de salariați din întreprinderea
lor decât cei angajați la salariul minim. Întrebați dacă creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 va avea caefect disponibilizarea unor salariaţi, 49,9% au răspuns pozitiv. Dintre cei care au răspuns pozitiv, 91,3% au menționat că vor disponibiliza între 1 și 5 salariați, 6,1% între 5 și 10, doar 2,4% urmând a disponibiliza peste 10 salariați.

Reforma trecerii contribuțiilor la angajat

În ceea ce privește dificultățile întâmpinate de către respondenți în stabilirea/ negocierea/aplicarea trecerii contribuțiilor la salariat, 58,6% au răspuns că au întâmpinat dificultăți în trecerea contribuțiilor. Astfel, pentru trecerea contribuțiilor la salariat, respondenții au aplicat următoarele măsuri: 72,2% – Creșterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat; 13,3% – Acordare de prime lunare; 12,9% – Creșterea salariilor pentru compensarea parțială a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat; 1,6% – Alte măsuri. Întrebați câți salariați din societate sunt încadrați cu timp parțial, 93% au răspuns că între 1-5 salariați, 4,3% au între 5-10 salariați și 2,6% au peste 10 salariați. De asemenea, 81,2% din respondenți au menționat că punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăţi întreprinderii lor.

Reforma creșterii contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial

În plus, 68,7% dintre respondenți au menționat că, de la 1.01.2018, s-au confruntat cu situația de a avea salariați cu timp parțial (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decât cuantumul contributiilor sociale aferente întregului salariu de baza minim brut pe tara (665 lei). În ceea ce privește măsurile aplicate în cazul creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial, au fost menționate: 49,1% – Creșterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat; 39,8% – Restructurări/concedieri; 6,7% – Creșterea salariilor pentru compensarea parțială a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat; 4,4% – Alte măsuri.

Întrebați “Ce dificultăți/probleme ați întâmpinat în aplicarea reformelor privind salariul minim, creșterea contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial și trecerea contribuțiilor la salariat?”, respondenții au menționat: 64,8% – Creșterea birocrației pentru angajator; 63,8% – Efort semnificativ de implementare a reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de muncă, înregistrare în REVISAL, negocieri etc.); 61,1% – Creșterea cheltuielilor de personal pentru salariații angajați cu salariul minim brut pe țară, raportat la creșterea lui la 1.900 lei; 50,3% – Timpul foarte scurt stabilit pentru implementare; 49,7% – Creșterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice; 47,7% – Birocrația foarte mare a negocierilor colective; 38,9% – Creșterea cheltuielilor de personal datorită trecerii contribuțiilor la salariat și instituirea noii contribuții sociale asiguratorie pentru muncă; 38,7% – Necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective); 30,4% – Creșterea cheltuielilor de personal pentru toți salariații din unitate; 9,3% – Probleme de asigurare a competitivității și derulării contractelor la export, generate de creșterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018.

De asemenea, în proporție de 93,3%, respondenții au menționat că, per ansamblu, reformele privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial au generat efecte negative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Realitatea TV, post la care majoritatea forumistilor Cotidianul presupun ca nu se uita a dat inregistrari video cu oamenii politici C.STEFANESCU, DOBRE, DRAGNEA care se opuneau cu manie patriotica in 2016 intentiei schimbarii CODULUI FISCAL, si in special TRECERII CONTRIBUTIILOR DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT, acuzand guvernul tehnocrat de toate relele .Bineinteles ca acasta s-a realizat de alianta PSD-ALDE.

    • PSD in 2016 despre trecerea Contributiilor la Angajat:
      Fl. Iordache: „decizie JIGNITOARE pentru angajații români”.
      Dragnea: Este o bazaconie!
      A. Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD: Din toate punctele de vedere frizează absurdul. Este atât de EXTREMA Dreapta această prostie de proiect, că nu pot să-i spun altfel, nu vreau să jignesc pe nimeni, încât este aproape fascist, vă spun cu toată responsabilitatea. Să muţi întreaga sarcină (fiscală, n.r.) pe angajat, pe omul care munceşte… nu este aceeaşi (cotă, n.r.). Plus că va creşte foarte mult Evaziunea fiscală, pentru că altfel poţi, de exemplu, să coordonezi un angajator care trebuie să verse la bugetul de stat 10, 20, 50, 100 de salarii şi una este să te îndrepţi împotriva angajaţilor… Deci lucrurile sunt absolut HALUCINANTE din toate punctele de vedere. Aşa ceva NU poate fi acceptat.
      C. Ştefănescu, secretar-general al PSD: Anihilare, într-un cuvânt! Aici vorbim clar de TRADARE de ţară.
      L. Pop, fost ministru al Educaţiei în guvernele PSD: Afectează siguranţa naţională.
      V. Vosganian, ALDE: La legislaţie fiscală este IMPOSIBIL să se întâmple aşa ceva.
      Dragnea: A produs tulburare foarte mare în tot mediul economic şi nu numai. Chiar va fi BLOCAT în Parlament, şi tulbură din nou mediul economic.
      Dobre: Această paradigmă schimbată a impozitării practic le lasă libertate multinaţionalelor să-şi externalizeze mai uşor profitul, ca să vorbim pe româneşte.
      Dragnea: S-a ajuns la această întâlnire de astăzi pentru că a apărut în spaţiul public o intenţie de a se modifica Codul Fiscal. Vă cer, dle prim ministru, să STOPATI orice intenţie, orice măsură ANTI-NATIONALA pe care vreun membru al Guvernului dumneavoastră ar avea de gând să o ia.

  2. „… în proporție de 93,3%, respondenții au menționat că, per ansamblu, reformele privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial au generat efecte negative.” Răspuns LOV în Parlament: „nu există nicio statistică din care să reiasă că ar fi scăzut salariile a două milioane de români.” Și mai zic și eu: de unde domne efecte negative? Efectele sunt pozitive că altfel superexperta în economie nu ar fi putut fi premiată pentru invențiile sale cu „brevetul pentru salariul negativ”, invenție oltenească care are drept urmare faptul că angajații posesori ai acestui tip de salariu se adună în grupuri mari și cântând cu voioșie „m-a făcut mama oltean” aduc bani de acasă angajatorului, insistând pe transformarea contractelor vigente în contracte pe durată nedeterminată. Bucuria să fie permanentă.

  3. Pai lucrurile stau ass:
    1. Salariul minim trebuie sa creasca.
    2. Mutarea contributiilor nu deranjeaza pe cei corecti. Practic eu ca angajator platesc cam tot atat.
    3. Contractele part-time erau o forma de evaziune pe salarizare. Odata cu reducerea taxelor pe capital e mai rentabil sa platesti din mana, dar e dezavantajos pentru angajat care pierde la pensie.
    4. Daca simpla crestere cu 100 lei/ angajat cu salariul minim (500 lei la 5 angajati) te da peste cap, inchide si ia-ti serviciu, ca n-ai o firma!

    • Ești dumneata dragă angajator la fel de cum sunt eu navă spațială. Pun pariu că ești angajat la stat. La stat mult pe Facebook…

    • @Wolf Edmond: mi-a placut comentariul, felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Va propun sa alegeti manipulari mai subtile pentru propaganda PSD-ALDE. Am observat aceasta strategie la postaci platiti ai aliantei toxice. Unii se dau anti-comunisti, altii anti-PSD, iar mai nou au aparut votantii zisi ai d-lui presedinte Iohannis care se dezic de dansul. Cred ca ne credeti prosti. Totusi nu mai suntem inainte de 1989, cand propaganda comunista facea din negru alb si repetea minciunile de zeci de orica sa ne intre bine in cap. Este clar ca sunteti disperati cunoscand ca tot mai multi romani dezavueaza ALIANTA PSD-ALDE. Abia reusiti sa strangeti 100 de sustinatori.

  4. Cred ca Dragnea&Compania mincinoasa de penali mai repede ar vorbi despre „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” decat de Efectele DEZASTRUOASE ale „revolutiei” mincinoase asupra Firmelor…
    EFECTELE reale le vedem la buzunar, NOI cei care NU suntem in politica si care NU am BENEFICIAT de EFECTELE „revolutiei” fiscale prin Dublari la Salarii si Pensiile speciale, precum Politrucii lui Dragnea!
    Rusine, incompetentilor mincinosi!

  5. Inainte aveam ceva probleme dar nu asa de grave. Deodata suntem instiintati ca cica sunt firme rau platnici la asiguraile sociale, apoi deodata apare si solutia minune. Solutie ce a dat rateu la Francezi atit la nivel social cit si la nivel economic. Dar la noi este solutia minune ce „sigur” va rezolva toate problemel, care o fi alea inca nu am aflat. Am aflat doar ce sic boii ce se ocupa de finantele tarii. Un forumist oarecare, parese din partea baricadei unde sunt boii finantisti, spunea prostia ca cica patronii dadeau pomeni angajatilor. Nu ca un angajat ar fi fost platit cu unsalariu brut, slariu brut cu care a batut palma la ngajare, si in cont i se vira net-ul dupa ce firma, pardon „patronul”, ii platea platile sociale si impozitul pe salariul brut cistigat. Ca atita a apucat sa inteleaga din mersul economieisi banilor in economia de piata. Cu atiti semidocti si habarnisti, ce au pareri si sunt mindri cu ele, nu e de mirare ca alesii astia incompetenti pot prosti atit de usor populatia cu ori ce poftesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.