Primul stat care a adoptat oficial bitcoin

Statul El Salvador a devenit marţi prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată. Autorităţile consideră că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimişi din străinătate, dar criticii avertizează că astfel vor fi alimentate operaţiunile de spălare de bani, relatează Reuters.

Acum afacerile trebuie să accepte plăţile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, şi va rămâne mijloc legal de plată.

Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Criticii spun că bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare pentru statul din America Centrală, iar sondajele arată că cetăţenii sunt îngrijoraţi de volatilitatea criptomonedei.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai. Anul acesta bitcoin depăşea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.

Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.

După aprobarea legislaţiei privind bitcoin, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari sunt sub presiune.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

UPDATE Consecințele adoptării

Bitcoinul se află pe minus cu 9,4% în ultimele 24 de ore, scăzând de dimineaţă cu până la 14% pe fondul deciziei autorităţilor din El Salvador de a adopta moneda digitală ca mijloc oficial de plată, notează Yahoo Finance.

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume se tranzacţiona la circa 46.200 de dolari, după ce marți depăşise cu mult pragul de 50.000 de dolari.

Unii cetăţeni salvadorieni şi-au manifestat dezacordul în ceea ce priveşte decizia Congresului, în condiţiile în care se tem că volatilitatea Bitcoinului va genera un grad prea ridicat de risc în rândurile investitorilor. Totodată, populaţia şi-a exprimat incertitudinea cu privire la activităţile ilegale şi tranzacţiile ilicite realizate prin intermediul monedei virtuale.

Marţi, peste 1.000 de oameni au protestat împotriva adoptării Bitcoinului ca mijloc de plată.

„Există frici conform cărora ţara va deveni cunoscută drept un paradis al deţinerilor în Bitcoin, fapt ce ar putea atrage un tip nepotrivit de investiţii din partea unor grupuri infracţionale care încearcă să rămână anonime”, spune Susannah Streeter, analist de piaţă în cadrul companiei de servicii financiare Hargreaves Lansdown din Londra.

Totodată, decizia s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice. Iniţial, portofelul digital Chivo, dezvoltat de guvernul din San Salvador, nu a fost disponibil pe platformele Apple şi Huawei.

Ulterior, aplicaţia nu a putut face faţă numărului de înregistrări, iar guvernul a fost nevoit să oprească temporar operaţiunile pentru a creşte capacitatea platformei.

Odată ce preţul a început să scadă brusc, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a scris pe Twitter că ţara a „profitat de declin” şi a cumpărat alţi 150 de Bitcoini. În total, El Salvador deţine 550 de criptomonede care valorează circa 27 de milioane de dolari.

De altfel, au scăzut şi acţiunile unor companii care au expunere pe piaţa crypto, precum Coinbase (minus 4%) şi MicroStrategy (minus 9%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. „El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini”
    -in cel mai rau caz va pierde $4.

  2. Bitcoin e progres economic care nu poate fi oprit
    Bancile Rothschild crapa de ciuda.

  3. Cred ca a luat valize de bani adevarati de la interesatii in afacerile piramidale Bitcoin!Palestinianul de rit crestin conduce unul diontre cele mai corupte guverne din Salvador, o spune USA in 17 mai 2021

  4. Cred ca a luat valize de bani adevarati de la interesatii in afacerile piramidale Bitcoin!Palestinianul de rit crestin conduce unul diontre cele mai corupte guverne din America Latina, o spune USA in 17 mai 2021

  5. Deci sint altii mai vinduti ca noi.Pe astia ii conduce femeia de servici a paralel american.

  6. @Conul Mitzu Biciclistul
    -ii conducea de nas si udrea daca toanta fugea acolo….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.