„Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier, la „Cinemateca Românească” din Londra

,,Cinemateca Românească”, program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, prezintă mâine, 30 martie, unul dintre filmele de referinţă ale anilor ‘70: Prin cenuşa imperiului, în regia lui Andrei Blaier. Proiecţia se înscrie în seria de evenimente dedicate comemorării centenarului intrării României în Primul Război Mondial.

Adaptare după romanul Jocul cu moartea de Zaharia Stancu, filmul urmăreşte povestea a doi fugari cu personalităţi şi valori dintre cele mai contrastante, care evadează din Bucureştiul ocupat de nemţi, încercând să se refugieze peste Dunăre. Însă, pe măsură ce avansează „prin cenuşa” imperiilor muribunde şi descoperă suferinţa, disperarea, dar şi generozitatea şi eroismul pe care le revelează războiul, cei doi ajung la concluzii de natură morală cum nu se poate mai diferite.

Din distribuţie fac parte Gheorghe Dinică, Gabriel Oseciuc, Cornel Coman, Ştefan Sileanu şi Ferencz Bencze. Filmul îi prilejuieşte lui Gheorghe Dinică unul dintre cele mai importante roluri din cariera sa cinematografică, pentru care a şi fost distins cu Premiul de interpretare, în anul 1976, la Festivalul de la Karlovy Vary.

,,Cinemateca Românească” este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme româneşti din toate timpurile, multe dintre ele niciodată prezentate în Marea Britanie. Proiecţiile, cu frecvenţă lunară, sunt realizate în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.