Probleme foarte mari pentru 60% din piaţa RCA

Peste jumătate din autovehiculele care circulă pe şoselele patriei sunt asigurate la societăţi aflate în diverse stadii premergătoare falimentului, a dezvăluit Cristian Munten, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente din România (ASSAI).

„Avem deja un asigurător care deţine aproape 20% din piaţa RCA – Astra Asigurări – în faliment. Se pare că în luna februarie, dacă cei de la Carpatica Asigurări nu încheie tranzacţia cu acei investitori strategici despre care vorbesc, va intra şi această societate în faliment. Cea de-a treia societate care se află în dificultate se numeşte EuroIns. Cele trei societăţi, însumate, reprezintă 60% din piaţa RCA, un procent halucinant de mare. Asta înseamnă că peste jumătate dintre autovehiculele care circulă pe şoselele ţării sunt asigurate la societăţi aflate în diverse stadii premergătoare falimentului. Este un lucru extrem de grav, iar aici trebuie atrasă atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că lucrurile acestea nu s-au întâmplat peste noapte, ci în ultimii 5-7 ani, iar cei din conducerea ASF ştiau lucrul acesta”, a menţionat Muntean, la Parlament.

Tribunalul Bucureşti a aprobat la începutul lunii decembrie 2015 cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra companiei Astra Asigurări, controlată de Dan Adamescu. Decizia nu este încă definitivă şi va putea fi acţionată
prin recurs. Această masura dictată de instanţă a fost foarte aşteptată de clienţii Astra, pentru că declararea falimentului reprezintă momentul când demarează plăţile în contul dosarelor de daună ale companiei de asigurări de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. În acest moment, există 57.000 de dosare de daună şi cerere de răscumpărare ale clienţilor Astra. Avocatul ASF a arătat în instanță că, la momentul formulării cererii de faliment, Astra avea toate conturile poprite și se afla în
imposibilitatea de a-și achita obligațiile, fapt care ar fi fost confirmat și de conducerea executivă a companiei. Astra avea 1,8 milioane de clienți care dețineau 2,5 milioane de polițe de asigurare.

Astăzi, 25 ianuarie, ASF a anunţat că va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator temporar. Carpatica a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de ASF în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului, însă nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a arătat sceptică cu privire la investitorul interesat să preia societatea. Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie. Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Cristian Muntean susţine că ASF „a luat o decizie legală şi corectă, doar că a fost tardivă”. „În cazul Astra şi Carpatica Asigurări, aceste nereguli existau de peste cinci ani, doar că au fost acoperite de fostele conduceri ale ASF. (…) Carpatica Asigurări are în momentul de faţă mari probleme în ceea ce priveşte plata despăgubirilor. În schimb, de circa un an, EuroIns este un plătitor bun de despăgubiri”, a mai spus preşedintele ASSAI. Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.

EuroIns se află din luna septembrie 2015 în pricedură de redresare financiară deschisă de ASF. La sfârşitul anului trecut, Euroins Insurance Group (EIG) a anunţat ca şi-a majorat capitalul social cu peste 80 de milioane de euro, iar o parte din acest bani urmează a fi folosiţi, potrivit grupului bulgar de asigurări, pentru a susţine şi subsidiara EuroIns din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.