Regele Ferdinand şi Regina Maria, în ipostaze inedite

În 1896 începea aventura fraţilor Pathé în cinematografie, aventură care va duce în anii ´20 la inventarea şi promovarea conceptului care a căpătat între timp eticheta de home-cinema: un nou proiector care funcţionează cu un format de peliculă de 9,5 mm, numit Pathé Baby, şi care, pentru prima oară, se adresa publicului obişnuit.

Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia

Evantai de bal din mătase neagră pictată

Un astfel de proiector se află printre vedetele expoziţiei Licitaţiei Bucureşti – Micul Paris, ce aduce farmecul de odinioară în saloanele Palatului Cesianu-Racoviţă, în sine un simbol architectural faimos al acestei perioade. Proiectorul include şi un set de 51 de role de film de epocă, printre care se află şi momentul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba-Iulia.

Pandantiv Art Deco

Suport pentru chei al celebrului Hotel Amzei

Binoclu de damă

În set se află şi 4 filme color, dintre care se distinge Toilettes du Soir – o prezentare de modă în care criticii de peste ocean aplaudă frumuseţea autohtonă. Proiectorul este funcţional, iar licitaţia porneşte de la 1.500 euro.

Până joi, 28 ianuarie, se poate vizita expoziţia Licitaţiei Bucureşti – Micul Paris, o premieră pentru piaţa de artă din România, la sediul Artmark, pentru ca seara de 28 ianuarie să se încheie cu licitaţia care va avea loc în Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti, nr. 5, amintind de seratele organizate de familia Cesianu-Racoviţă pentru protipendada Micului Paris, cum era numit Bucureştiul.

Proiector Baby Pathe

Telefon Ericsson Skeleton

„Micul Paris” – sintagmă plăsmuită de călătorii ce descopereau la sfârşitul secolului al XIX-lea un Bucureşti cosmopolit, reunind o sumedenie de lumi. Orientali, balcanici, albanezi, evrei, italieni, nemţi şi francezi alcătuiau o demografie pitorească a unui oraş ce avea să explodeze economic şi social după 1859, când devenea capitală a Principatelor. Oraşul Parlamentului, al Academiei, al Universităţii şi Arcului de Triumf, oraşul lui Caragiale şi al lui Enescu, al cafenelelor şi magazinelor cu vitrină de pe Calea Victoriei, Bucureştiul ni se dezvăluie prin obiecte, fotografii, medalii, documente, dar mai ales mărturii din istoria evoluţiei sociale şi comerciale a unui oraş-simbol.

Umbrelă de soare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.