Relicva Sfântului Ioan Paul al II-lea, pe străzile Capitalei

Patru episcopi, zeci de preoți și câteva mii de credincioși și persoane consacrate vor purta în procesiune duminică, 20 octombrie 2019, relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, pe străzile Capitalei. Procesiunea este organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de București și are loc cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Paul al II-lea, comemorat în calendarul catolic în ziua de 22 octombrie.

Relicva constă într-o bucățică de pânză cu câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif și a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din București la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop emerit de Cracovia, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.

Procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice din București (la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cișmigiu). Credincioșii, călugării și călugărițele, ministranții, preoții și episcopii se vor reuni la monument la ora 14.00. După un moment de rugăciune, în jurul orei 14.30 se va porni spre Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Berthelot, 19).

În fruntea procesiunii vor merge patru episcopi catolici: ÎnaltPreasfinţitul Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Excelenţa Sa Monsenior Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic în România, Excelenţa Sa Monsenior Jan Pawłowski – Delegat pentru Reprezentanțe Pontificale în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului, Preasfinţitul Mihai Frățilă – Episcop greco-catolic de Bucureşti. Icoana și relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea va fi purtată de şase tineri.

În jurul orei 15.00, la Catedrala Sfântul Iosif se va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, prezidată de Mons. Jan Pawłowski.

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la inițiativa Nunțiaturii Apostolice în România, în colaborare cu Primăria Municipiului București, în amintirea vizitei istorice pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în țara noastră în anul 1999, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begić.

Karol Wojtyła (viitorul Papă Ioan Paul al II-lea) s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyła a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-și numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepțional, la 28 iunie același an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită la 22 octombrie a fiecărui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sfantul parinte Ioan Paul al II lea a devenit un sfant printre muritorii de rand inca din timpul vietii sale ! A fost un adevarat mesager al lui Iisus incercand sa rupa toate barierele dintre confesiunile religioase vizitand si rugandu-se intr-o sinagoga , intr-o moscheie , demostrand ca trebuie sa scapam de intoleranta si ura . A provaduit iubire , pace si iertare , el insusi cerand iertare in numele Bisericii Catolice pt pacatele si crimele infaptuite dea lungul timpului fata de omenire ( inchizitia , razboaiele religioase , persecutia si uciderea oamenilor de stiinta ,etc ) . Este primul papa care a castigat inimile , iubirea si respectul lumii ortodoxe (romanesti in special !) Nu exista sfintenie mai mare decat proaduirea paciii , iubiriii si respectul intre oameni indiferent de rasa , confesiune , sex , idei , etc !

  2. Ciudat este ca, Dumnezeu le-a interzis oamenilor sa foloseasca scrisul pentru a nota rugaciunile catre el ci sa le transmita pe cale orala !!!, ca fiecare om care vrea sa vorbeasca cu el, sa posteasca si apoi sa-si spuna pasurile si rugaciunile cu vorbele lui … . Ciudat este ca, Isus i-a trimis pe apostoli pentru a deveni „pescari de oameni” si nu pescari de bunuri materiale sau financiare” … . Sunt unul din pacatosii lumii acesteia dar cred si in celebrele „vorbe”, „sa vezi dar sa fii orb, sa auzi dar si surd … „, cum tot Isus a spus „cine a plecat ii bun plecat … si nu se mai intoarce”. De fapt … la cine se mai roaga omul daca la Dumnezeu o face mai rar sau il confunda !!!.

  3. Foarte bine ca relicva e plimbata,face bine la circulatie,plus ca o mai aerisesc!

  4. Sa plimbi prin Bucuresti si sa dai traficul peste cap „o bucățică de pânză cu câteva picături de sânge” (!!), asta da habotnicie si dovada ca Romania (cel putin o insemnata parte a ei) traieste inca in „Evul mediu intimplator” si intunecatele timpuri in care prin alte parti exista Inchizitia ! Noroc ca toate aceste manifestari sint inca pasnice, desi as face o oarecare „paralela” cu alti dementi care se arunca in aer in numele lui Allah (!!) sau se autoflageleaza pe strazi !

  5. Aerisirea si publicitate relicvei. Oameni buni,voi care bateti cararile la biserici,acesti bipezi folosesc naivitatea credintei voastre in religie in orice scop,ei fiind convinsi ca voi nu aveti incredere in sine ci in orice sau altcineva! Inainte de toate,fiecare enorias trebuie sa inceapa sa aiba incredere in sine,in puterea si forta proprie,sa renasca din propria-i cenusa dupa unul sau mai multe esecuri,apoi sa mearga daca vrea,la inchinaciune cu decizia definitiva:”multumesc doamne ca ai avut incredere si mi-ai redat puterea si increderea in sine”! Este realitate! Fiecare enorias trebuie sa isi puna intrebari de genul:
    – De ce preotii ortodoxi nu spun:”rugati-va fiecare pentru sine,sa va revina putetea si increderea”?
    – De ce spune permanent:”rugati-va pentru politicianul X sau primarul X si nu pentru fiecare din voi?
    Platiti acatiste multi dintre voi prin care se scriu prietenii si dusmanii!
    Intrebati-va corect:
    – Cum de in biserca se propaga dusmania si nu intelegerea sau pacea,dragostea fata de sine si intre oameni? Sunt enorm de multe intrebari deranjante!
    Pare ca asta e politica oriunde deschizi o usa sau privesti in gol,doar pentru interese! E doar opinie bazata pe intrebari si nu jicnire sau ofensa pentru popi sau ortodoxie!

  6. Asta e !
    Daca tot nu avem ce face, # ne facem ca lucram # !
    Sa nu ne ia nimeni locul din top coada !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.