Procesiune cu mii de pelerini. Racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, scoasă spre închinare

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

În jurul orei 6,00, în Catedrala Mitropolitană a fost citit Acatistul Sfintei Parascheva, ulterior, racla fiind scoasă şi purtată în procesiune în jurul catedralei, apoi depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană pentru închinarea credincioşilor.

Un sobor de 32 preoţi, conduşi de PS Nichifor Botoşăneanu, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Au fost patru opriri, câte una în dreptul fiecărui colţ al catedralei. De asemenea, procesiunea a ieşit pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe poarta Sfânta Parascheva şi s-a intrat pe poarta Sf. Andrei.

La procesiune au luat parte mii de pelerini. Majoritatea acestora au venit la Iaşi încă de vineri dimineaţă şi s-au aşezat la rând în aşteptarea momentului în care se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cei mai mulţi pelerini sunt din Voluntari, ei fiind aduşi la Iaşi cu 150 de autocare.

Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti”. Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.

* Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Ea ar fi murit la vârsta de 27 de ani în satul natal, Epivat. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinţii Trei Ierarhi”.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ”Trei Ierarhi”. De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română şi este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. 1,6% din votanti, voteaza tiganeala AUR. Pana si poza s-a defocalizat.

  2. Pai si catolicii au moaste cate vreti.Vizitati biserici si catedrale din Florenta, Roma, etc.E plin de moaste, de la falange de degete, oase ale bratelor, picioarelor, etc.Multi comentatori sunt ignoranti, poate nici nu au vizitat alte tari, nu au avut acces direct cu alte culturi; indolenti care nu au nimic mai bun de facut decat sa stea la clapele calculatorului, ca nu au bani sa treaca strada.Si daca ar avea bani, n-au minte si educatie.Lasati Biserica Ortodoxa Romana in pace, ca isi face cu adevarat treaba!

  3. „În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi”ca si cum era vreo romanca moarta in strainatate
    Adevarul istoric este ca Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ortodoxe care,drept multumire ,i-a daruit niste oase
    Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu le-a plătit toate datoriile

  4. Dupa imbulzeala de la moastele din dulcele targ al Iesilor, poti sa apreciezi gradul inalt de prostie mioritica si lipsa de speranta a romanilor.
    Cand nu mai ai nicio speranta, invoci sprijinul divin……[Rumburak]

  5. „Cand nu mai ai nicio speranta, invoci sprijinul divin…”

    Nu stiai ? Speranta moare ultima, divinul niciodata !

  6. Am inteles ca Voluntarii lui Pandele nu mai fac excursii masiv ca in alti ani😏, putini sunt care se mai incred in famiglia Voluntari.

  7. Biserica este singura institutie a caror sustinatori se imputi-neaza natural, in fiecare an. Cand ne vor vizita adevaratii creatori, biserica va fi singura, ciuca batailor.

  8. Biserica este singura institutie a caror sustinatori se imputi-neaza natural, in fiecare an. Cand ne vor vizita adevaratii creatori, biserica va fi singura, ciuca batailor.

  9. Crezul lui Eminescu al voievozilor drept credinciosi Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanu, Neagoie Vasarab…si al poporului crestin ortodox de 2000 asuprit in prezent de alogenii paraziti, iudeomasoni, globalisti, neomarxisti, satanisti, progresisti, sorosisti :

    Inalta-ne, ne mantuie
    Din valul ce ne bantuie;
    Fii scut de intarire
    Si zid de mantuire,
    Privirea-ti adorata
    Asupra-ne coboara,
    O, Maica prea curata
    Si pururea fecioara,
    Marie!
    Noi, ce din mila sfantului
    Umbra facem pamantului
    Rugamu-ne-ndurarilor
    Luceafarului marilor;
    Asculta-a noastre plangeri,
    Regina peste ingeri,
    Din neguri te arata
    Lumina dulce, clara,
    O, Maica prea curata
    Si pururea fecioara,
    Marie!

    „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională….”

    „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

    Asadar, Biserica, portile iadului nu o vor birui, oricat vor urla anticristii, sorosistii, neomarxistii…asa sa se stie !!

  10. Este cea mai mare manifestare ortodoxa publica a romanilor. Pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva se inscrie printre cele mai cunoscute si recunoscute pelerinaje din lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.