Parchetul General dă vina pe rivala lui Kovesi

Procurorul Iorga, ţap ispăşitor în Dosarul Microsoft

Parchetul General are o reacție similară cu DNA privind dosarul Microsoft și arată ca principal responsabil al prescrierii faptelor procurorul care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga, menționând că în acest sens a fost sesizată Inspecția Judiciară pe 20 septembrie 2017.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea “dosarul Microsoft”, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 – pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 – procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior”, transmite Parchetul General.

DNA a anunțat că acuzațiile față de foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Șerban Mihăilescu au fost clasate.

În afară de Daniel Funeriu, în situația căruia s-a constatat că nu a comis nicio faptă penală, în cazul tuturor celorlalți foști miniștri faptele de care erau acuzați s-au prescris.

În ceea ce îi privește pe Claudiu Florică și Dinu Pescariu, acuzați de spălare de bani, aceștia au fost trimiși în judecată, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului București.

„În legătură cu împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor”, spunea DNA.

Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, susține că nu are ce să își reproșeze privind activitatea în această cauză, menționând că și-a făcut treaba.

„Prescripția trebuie să știi să o calculezi și trebuie să stabilești corect momentul consumării infracțiunii, momentul epuizării infracțiunii. Ce să-mi reproșez eu? Eu, până la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba. De acolo, nu știu ce s-a întâmplat și nu am ce să comentez. Dar ar fi trist să clasezi cauza pentru dorința de a face rău cuiva”, a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, Mihaiela Iorga.

După apariția unor înregistrări cu șefa DNA, dintr-o ședință, și deschiderea unui dosar, Mihaiela Iorga a sesizat, alături de alți doi procurori DNA, Inspecția Judiciară, în legătură cu tratamentul la care sunt supuși magistrații în cadrul respectivei anchete. Ulterior, Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea ei din funcție.

Mihaiela Iorga a atacat decizia în instanță și a revenit în cadrul DNA.

Magistratul a fost pus sub învinuire, într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești, pentru favorizarea omului de afaceri Walter Florian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Arestează ICCJ, Lazarica, dacă te dai „vigilent acum!
    Ei au greșit, acei judecători mânjiți din câmp tactic, dar și șefii lor, șeful ICCJ!
    RUȘINE, CURTEA SUPREMA, SUNTEȚI ÎN CULPĂ!
    Nu ar fi bine să plătiți cu funcțiile și penal?!
    Erați vocali cu legile justiției, Tarcea, ce zici, e bine?
    ICCJ, o RUȘINE!
    Mai dați mandate sa asculte politicieni de rang înalt în campanie?
    ASTA cum o înghițiți, Tarcea cea vehementa?
    SELARU, la pușcărie împreună cu Dumbrava și șefii SRI!

  2. CĂTRE PARLAMENT ȘI POLITICIENI :
    AVEȚI DOVADA DE POLITIE POLITICA, FACEȚI – I SĂ PLĂTEASCĂ!
    Plangeri și cereți drepturi în baza legilor fata de abuz și politie politica!
    RĂSPUNDEREA MAGISTRAȚILOR… UNDE EȘTI RĂSPUNDERE?
    Pentru asta ar trebui sa se revolte oamenii în stradă, PSD – ALDE, miting și reacție fata de mafioții din DNA, SRI, ICCJ!

  3. Kovesi, să nu îți dai demisia, ca să faci DNA inutilizabila!
    Cine știe ce alta „kovesi” vine în locul tău…
    Stai acolo, ca nimic nu mai merge!
    Mai e puțin și termini mandatul, iar Tudorel va FACE PROCEDURA TRANSPARENTA DE NUMIRE ÎN LOCUL TĂU!
    Una ca la carte, pe bune, fără CIA, SRI, politicieni.
    Dl președinte va fi pus, transparent, în fata EVIDENTEI TRANSPARENTE CERUTA DE COMISIA EUROPEANĂ!
    DACĂ refuza, TUDOREL o ia de la capăt cu aceeași procedura
    Dacă refuzi iar, atunci…

  4. Si cei daca s-au prescris „faptele”, pai nu trebuia sa-l „albeasca” pe neprihanitul Miky-shpaga si pe ilustri savantzi de renume…pe abramurica si funerica!

  5. Nu e tap ispasitor ci chiar principalul vinovat alaturi de Kovesi. Este calea cea mai abjecta de coruptie a procurorilor de caz, cea in care intentionat instrumenteaza prost cazul si pierd, sau cea in care chiar ei trag de timp ca sa intervina prescriptia. In orice tara minim civilizata ceea ce nu e cazul Romaniei ca rai al procurorilor, asa ceva se lasa cu pedepse aspre si chiar excludere si cauza penala impotriva lor. Iata cum asa cum se stia de la inceput de acum atatia ani, numele grele din dosar NU POT fi condamnate in Romanika, cel mai pornografic cuvant din limba romana dupa Paraschivescu care vorbeste paraschivenii.

  6. Ce facusi mai Iorgo,Iorgo,Iorgo??Tergiversasi,mai, eroina luptei impotriva DNA!

    • A tergiversat pentru ca era mai rentabil asa. Ca doar nu va imaginati ca a tergiversat pe de degeaba. Nu suntem copii sa credem in basme.

  7. Era evident că Golema și Tractoristul vor pasa responsabilitatea pe cei din subordinea lor . Cînd procuroarea Iorga făcea echilibristică pentru a menține cercetarea din dosar în limitele legalității , Magaoaia și ceapistul fruntaș … , prindeau muște . Romănia a ajuns bătaia de joc al celorlate state europene , mai toți făcînd mișto de lupta anticorupție … ! Recent , după ce Bulgaria a spus pas intenției de a i se impune sistemul gestapovist Koveșist dorit de UE și USA , premierului Borisov a trimis în derizoriu truda canaliilor magistrate de la DNA prin cele mai ironice apecieri .

    • Esti dus cu capul. Dosarul este exclusiv in mana procurorului de caz si el singur ia decizii. E lege. Nu Kovesi a instrumentat dosarul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.