Prof. Andrei Marga iese din Fundaţia Alexandrion

Prof. Andrei Marga demisionează din Fundaţia Alexandrion, renunţând la toate rolurile sale, dar şi la funcţia de membru al juriului premiilor Brâncoveanu. În scrisoarea deschisă pe care a trimis-o conducerii Alexandrion Group, domnia sa invocă lipsa de timp, dar şi faptul că „ritmul promis al Dezbaterilor de la Sinaia nu se mai păstrează”.

 

Stimate domnule Nawah Salameh, Chairman,

Stimate domnule Stelios Savva, CEO,

 A fost pentru mine o plăcere să lucrez împreună cu dvs. la instalarea în România a unei tradiții de dezbateri publice – ceva analog cu practici consacrate în alte țări. Fundația Alexandrion are meritul că a înțeles nevoia unei astfel de tradiții.

Pandemia a oprit un curs ascendent al Dezbaterilor de la Sinaia, care au căpătat consacrare internațională. Sunt tipărite până acum patru volume cu lucrările acestor dezbateri:

Statul de drept. Premise, condiții, funcționare,

Economia Estului. Postausteritate și perspective

Criza educației. Indicatori de stare și soluții

Uniunea Europeană și perspectivele ei.

Volumele atestă  o activitate caracterizată de deschiderea minților și profesionalism. Realismul, inclusiv realismul politic al timpului nostru, și concordanța cu cele mai avansate cercetări și reflecții le caracterizează. Aceste volume pot fi consultate în diferite biblioteci de cititorii interesați.

Întrucât ritmul promis al Dezbaterilor de la Sinaia nu se mai păstrează, iar, personal, am mult de lucru la alte proiecte, Vă rog să acceptați demisia mea din rolurile pe care le am în Fundația Alexandrion.

         

Cu aleasă considerație,

Prof. dr. Andrei Marga, Dr.H.C. mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

30 de Comentarii

  1. Avem atata nevoie de oameni cu verticalitatea Domnului Profesor Andrei Marga ! Principiali si intransigenti la gainariile din societatea asa zis deschisă si atat de tulburata sau turbata.

  2. Bine face Marga !
    „Prietenii” la nevoie NU s-au cunoscut ! 🙁
    PS: Nu-i asa Domnule Marga ? Exista momente in viata cand pentru scurt timp „cad mastile” si se vede ce se ascunde „celalalt” sub
    pojghita „prieteniei” ? Totusi mai bine mai tarziu decat niciodata 🙁

  3. NU doar la noi SRI-ul, are firme 😉 … 😛
    Si CIA are … chiar daca nu le are in USA 😉 !
    😉

  4. NU ma intrebati de unde stiu ce SIGUR stiu !
    Dupa MIDTERMS se schimba unele chestii … si …unii „propetari” 😉 !

  5. Nu au mai sarit cu banii la don profesor, nu i-au vandut papetaria din poarta-n poarta
    Chiar ma intreb ce se face Universul, Omenirea, Europa,Fundatia, etc.,etc., fara Dezbaterile de la Sinaia, cata soupherinta ideatica, o pierdere imensa,ce sa ne mai ascundem sub masa
    Macar redactia Cotidianului are o mare calitate:permite exprimarea libera,permite atacuri la „monumentele”momentului,la reprezentantii clasei politice de doi bani,permite libertatea de exprimare, deschiderea acestui forum pentru opinii diverse este unic in Romania

  6. Iese din Alexandrion si intra in Stolichnaya.

  7. Trecere de un interes la altul pentru că … ‘așa e în viată’, ups, textul original vorbea de tenis.

  8. Respect pentru Domnul A. Marga ! Ce trist esti. Epoca pupincurismului a trecut de mult. Dar daca tie iti place sa te ploconesti fata de Marga fa-o in privat si nu te mai injosi aici.Crede-ma pe cuvant, daca Marga ar fi fost o valoare nu ar fi scris in Cotidianul si nu st-ar fi exprimat opinii ce ajuta Rusia.Ca este o valoare, o fi. Ca este un caracter,garantat nu este. Defineste tu ce inseamna o valoare:

  9. @1 Crezi ca ii daruieste Putin cu un ducat ca al lui Dimitrie Cantemir, langa Harkov si titlul de ” Principe Serenissim al Rusiei?:)))Totusi s-a straduit…Tre sa treaca Jijia la Popricani,obligatoriu,la fel ca predecesorul

  10. Foarte bine a făcut domnul Marga!
    Ce fondație-i asta? Paravan mețenizdik a’ unei variante a arrahatului, tot șpăgar proșoriental cum au fost ei toți, sub Ceașkă?! …tot kolaborator a’ Sirviciilor, ca toți șpeculanții dubioși arăbeți dă sukcesuri apoi, în anii lu’ Ilici șî a’ lu’ Omar Hayssam?
    Iar în cadrul ei, juriul premiilor TRĂDĂTORULUI brînkovean? O fi frățîia vilayetelor otomane Valahiya șî Siriya… Mai lipsesc Eghipetu’ șî Al-Djezairiya… HAHAHAHAHAHA!
    Se știe bine că brînkoveanuI a trădat cauza creștină la bătălia de la Stănilești din 1711, în favoarea ocupanților musulmani otomani! …aaaaaa, că BORîciunea – trădătoare șî ea sub komuizmu’ biruitor ateu – l-a făcut, pentru asta, „SFÎNT” patrihotik dă ultimă instanță, în mileniu’ a’ triilea – conform modei inaugurată dă tătuka I.V. Stalin în 1953, cînd erea în konflikt cu Tito șî a vrut să elimine sfinții sîrbi dîn kălindaru’ milenar hortodoks rromînake – asta-i o problemă a sihastrului pîrît Daniil șî a cercurilor masone ce l-au contactat șî ‘at la ștudii în Șvițăra… Nu înseamnă că noi trebuie să fim dă akord cu narativu’ mason okțidental, inșpirator dă lașitate șî trădare…..[Rumburak]

  11. @ „Mărgelatu”, 18 octombrie 2022 la 10:11
    Aaaaa, uiti șî laudatuorii ideii di tradari brînkoviniascî, uo facut tastaturî șî gurițî…
    Pîn’-acu’ credeam că ești ardelean, Mărgelungule, după particularitățile lingvizdice scrise p’-a’ci, da’ acu’ cu „zaporiZhyzhya” ta șî cu „Popricani” mi-e clar că iești un imigrant di pi Bahluiu kuman, ca șî șuolduovianu’ Fluorinielu’ Chiersîk di la Jászvásáru’ alan aciuit la Kolozsvár…..[Rumburak]

  12. @ajunje cu cherchelirea ideolojikă ! spune:
    18 OCTOMBRIE 2022 LA 10:44 -[Rumburak]-„nebunul”
    „Consecinţele bătăliei de la Stănileşti au fost importante pentru Moldova şi Ţara Românească, Poarta luând măsuri ferme de consolidare a controlului asupra acestora.
    Astfel, în acelaşi an, în Moldova a fost instaurat regimul fanariot, măsură luată curând şi în Ţara Românească, în 1716.
    Ca urmare imediată, domnul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714), a fost mazilit, deoarece nu acordase ajutor turcilor, ci stătuse în expectativă, aşteptând să vadă de partea cui este victoria.
    Ulterior, acesta va fi executat împreună cu cei patru fii şi cu ginerele Ianache Văcărescu.
    Rușii vor ataca, dar fără succes, și după mari pierderi se vor retrage, turcii acceptînd mesajul de retragere al țarului.
    Unele izvoare indică faptul că retragerea armatei a fost cumpărată de ruși cu șapte care de aur.
    Domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir se refugiază în Rusia, unde devine consilier intim al ţarului.”-CER SI PAMANT ROMANESC-Cuvant despre noi, romanii.

  13. Marga ramane loial teutonilor pe rit nou-noutz !
    Cei ca bidonele , ca bidonele se vor duce-n iarna …
    dupa Marga si Dancu … cati mai stiu, asa de prezumtiv, ce
    VA URMA
    ?

  14. „A. Xenopol scrie despre “trădarea lui Cantemir” (A. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană, Iaşi, 1882, p. 7). Însă noi considerăm că domnitorul Moldovei n-a fost “trădătorul”. El a încercat să lupte cu turcii hapsâni şi sângeroşi, dar n-a avut un aliat bun şi serios. Rusia ţaristă promova aceeaşi politică expansionistă şi de jefuire a popoarelor mici ca şi Imperiul Otoman.
    În acele condiţii, D. Cantemir a devenit o jertfă a acestor două mari imperii, care întruchipau zodia răului absolut. D. Cantemir a greşit când a făcut această alianţă cu Rusia. Are dreptate academicianul Demir Dragnev când scrie că “popoarele balcanice nu cunoşteau încă îndeaproape politica ţarismului” (Istoria RSSM, vol. I, Chişinău, 1967, p. 332).
    Rusia ţaristă întotdeauna a urmărit scopuri imperiale. Sub pretextul “eliberării popoarelor de aceeaşi credinţă”, Petru I a încercat să-şi întărească poziţiile geostrategice în Balcani, să capete noi sfere de influenţă şi noi teritorii, de a exploata alte popoare mai mici, precum era şi poporul român.”–CER SI PAMANT ROMANESC-Cuvant despre noi, romanii.

  15. „se ştie că în iunie 1711, D.Cantemir s-a adresat cu un apel către populaţia ţării să-i susţină pe ruşi “ca pe nişte fraţi de arme, din toată inima, din tot sufletul, cu tot avântul nostru să ne ridicăm împotriva silniciei, tiraniei şi năvălirii turcilor” (p. 334).
    Însă populaţia nu s-a ridicat. Toţi orheienii, sorocenii, lăpuşnenii au venit cu Petru I până la Prut. Dar mai departe nu s-au dus, nu l-au susţinut. În 15 zile, D.Cantemir a reuşit să mobilizeze o armată numai de 6-7 mii de oameni.
    Ei ştiau ce-i aşteaptă, dacă Petru I va pierde acest război. Lupta de la Stălineşti (1711) a arătat că Petru I se ocupa mai mult cu beţia decât cu organizarea luptei cu turcii.
    Cel mai deştept om de stat a fost Constantin Brâncoveanu care, având o armată de 30.000 de ostaşi, a aşteptat câteva zile să se vadă cum se va desfăşura lupta lui Petru I cu turcii. După retragerea ruşinoasă şi dezonorată a lui Petru I şi D. Cantemir din Moldova, sultanul planifica să transforme Ţara Moldovei într-un “paşalâc” (gubernie turcească condusă de un paşa).”CER SI PAMANT ROMANESC-Cuvant despre noi, romanii.

  16. Acești Mărgelatu și AntiPSD, doi purtători de minciuni care semnează cu diverse nume. Nu au educație, nici cultură, dar se bagă și ei în ce nu cunosc. De dimineața până seara – că așa-i la serviciu. Buni de responsabili cu curătațul parcului, dar numai în zonă.

  17. @Rumburak

    bine ca esti tu „ardelean „din secta „bozgori”
    oltenii,moldovenii toti romanii sunt jigniti de tine, (editat) !!!!!!!

  18. @ „ileana”, (aia cu ‘lă, dă gardă șchimbu’ Unu), 18 octombrie 2022 la 12:04
    Editato, fanarioții au fost introduși de Înalta Poartă să conducă vilayetele dunărene Karaiflak șî Karabogdaniya yezakt dupe Mihăiță Certărețu’, sluga otomană șî apoi vieneză, pă care noi am dat-o la cîni, lîngă Turda, la 1601.
    „Ca urmare imediată, domnul Ţării Romîneşti, Constantin Brîncoveanu (1688 – 1714), a fost mazilit, deoarece nu acordase ajutor turcilor, ci stătuse în expectativă, aşteptînd să vadă de partea cui este victoria”?!
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Atît a fost de „imediată” urmarea, că trădătorul brînkovean a mai stat TREI ANI pă tron, dîn 1711 pînă în 1714, împilînd în continuare CA NIMENI ALTU’ dășculții valahi karaiflaci. Da’ cu bicisnici ca tine, care nu știu să facă o scădere, istoria devine o snoavă BORît-ceaușizdă. Trădătorul erea TRECUT LA ISLAMISM, a fost decapitat în 1714 pentru că A BĂTUT MEDALIE CU MUTRA LUI, ceea ce e o blasfemie la musulmani. Dacă ar fi fost crestin, nu încălca nimic, îl lăsau în pace ca pă ceilalți fanarioți. Da’ fiindcă a fost musulman, nu-i era permisă reprezentarea chipului uman.
    „nu acordase ajutor turcilor”?
    Hai, fă, nu mai minți! …el A JURAT credință Țarului Petru (implicit aliatului acestuia, Cantemir dîn Moldova), a promis aprovizionarea cu alimente a oștirii ruse (șî apoi i-a flămînzit timp de o lună, înainte dă bătălie! așa, „întîmplător”, de cădeau rușii DE FOAME la Stănilești!), a TURNAT totul la ‘Stambul, iar apoi și-a ținut liniștită oastea nevolnikă dă valahi LAȘI în spatele turcilor, trădînd creștinii șî pă cîmpul dă lupta. Un NEMERNIC. „sfînt”….[Rumburak]

  19. Doar delatori cunoscuți acești gmbplay, margelatu, antpsd. Așa de reduși că nu-și dau seama că aduc un omagiu la cine nu vor – aduc un omagiu rusiei, lui putin, rușilor. Dacă rușii au cumva opinia lui Kissinger, Merkel, Macron, Mearsheimer, Walt, Musk, Marga și a multor altora, atunci este în regulă. Există șanse de pace. Altfel inșii postaci rămîn primitivi. Neputînd judeca cu ceea ce nu au, adică cap propriu, ei cred că cei care gîndesc cu adevărat ar fi neapărat cu cineva sau împotrivă. A gîndi este cu totul altceva, biete loaze. Noroc că 1, din grup, le dă și nota.

  20. ” PROF. Andrei Marga iese din Fundatia Alexandrion ” ! HA-HA , HA-HA ! Hai ca-i buna ! Ca gluma … rautacioasa . Si de acolo incasa bani ?

  21. Cornutul Jorj o dă în gard. Ca de obicei. Nu știe, nu poate, are scuza cornutului.

  22. „Conu Jorj spune:
    18 OCTOMBRIE 2022 LA 13:57
    ” PROF. Andrei Marga iese din Fundatia Alexandrion ” ! HA-HA , HA-HA ! Hai ca-i buna ! Ca gluma … rautacioasa . Si de acolo incasa bani ?”

    ai auzit de unu tHeodorscu ?HRRRRRR-it si „akademicianu'” ?
    era bulibasha acolo 😉

  23. Hai bai Octaviane , las-o balta ! Pai si demisia lui Marga dintr-o fundatie de preparare a alcoolului , este un eveniment de mare anvergura intelectuala ? La naiba , chiar ne prostim in fata ? Si pt. cine ? Si pt. ce ?

  24. Acoolul e doar de camuflaj … in spatele lui e: „SPIRIT”-ul american 😉 !
    Vezi aluziile misteriosului mishteaux la firmele CIA ! 😛

  25. De ce nu publicați postarea mea ?
    Brâncoveanu a încheiat în 1709 o înțelegere secretă cu țarul, care prevedea că domnul muntean avea să strângă o oaste balcanică de 30.000 de oameni și avea să alimenteze armata rusă în timpul războiului acesteia cu turcii; înțelegerea intra în vigoare în momentul intrării în țară a trupelor. Țara Românească devenea în schimb independentă, iar lui Brâncoveanu i se garanta domnia pe viață.
    Brâncoveanu a primit firman de la vizir să se alăture oștii otomane la Tighina, împreună cu toți slujitorii (militarii) pe care îi avea, astfel că a pornit la 18 mai 1710 din București. Când a ajuns la Gherghița, a primit ordin să se oprească, tăbărând la Albești, gura Urlaților. Hrisant Notara, marele vizir i-a incredințat domnului Țării Românești să medieze între el și țar. Brâncoveanu l-a trimis la Iași pe Gheorghe Castriotul, mai degrabă pentru sondarea situației, întrucât țarul Petru cel Mare nu a primit cu bucurie solia.
    „Fiind deci domniia în gura Urlaților … Că aflîndu-se turcii întru mare groază și temere nu puțină, ca nu cumva să să biruiască dă moscali, carii încremeniți mergea la război și cu totul dăznădăjduiți dă izbîndă, data-au voe veziriul mării sale domnului să mijlocească ca un creștin către creștini, că doară s-ar putea înnoi pacea între înpărății.”
    (Cronica oficială Otomană despre propunerea medierii).
    Unde este acuza ? A fost folosit DOAR ca un mediator de pace între ruși și turci.
    Însă relațiile cu țarul au fost reluate și au fost strânse între 1712-1713. De acea a fost și mazilit. Capetele de acuzare împotriva lui Brâncoveanu, în număr de nouă, au fost consemnate de Del Chiaro. În primul rând, era acuzat de corespondența secretă cu Austria, Moscova, Polonia și Veneția și de faptul că transmitea acestora știri despre turci. Deci otomanii îl acuzau.

  26. Oda lui Andrei Marga

    ,, Este fiul prea iubit
    Al acestui brav popor,
    De luceferi străjuit
    Și de steagul Tricolor

    Este insusi Andrei Marga ,
    Suflet nobil și vibrant.
    Tata bun si om politic
    Și prestigios savant.

    Înțeleaptă-i este fapta
    Năzuind spre viitor,
    Tot cu cinste sta în fruntea
    Marelui roman popor.”

    Adaptare libera dupa Corneliu Vadim Tudor ???.
    Tot respectul pentru d-l profesor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.