Prof.dr. Leon Dănăilă la „Seniori de colecție“

Celebrul academician profesor doctor LEON DĂNĂILĂ este invitatul de onoare al celei de-a XI-a ediție, aniversară, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”.

  „Am făcut peste 40.000 de operații și am publicat peste 60 de cărți și tratate medicale și peste 400 de lucrări științifice. Am iubit și iubesc oamenii și tot ce-am făcut, am făcut pentru oameni, pentru că pentru mine viața înseamnă oamenii. Noi suntem egali și contribuim la progresul României, care va fi continuu. Așa cum afirma Benjamin Franklin, <dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să scrie ceva care merită să fie citit sau să facă ceva despre care merită să fie scris>. … pentru că, după cum a spus Dostoievski, <cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie>”.

Personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004),  membru titular al Academiei  de Științe Medicale (din 1993),  membru al 9 Academii din străinătate și  al numeroase societăți științifice, naționale și internaționale, Profesor al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator și 10 de inovații, autor al 62 de cărți și tratate de neurochirurgie, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ (pe 1 iulie a împlinit 90 de ani!) este invitatul de onoare al celei de-a XI-a ediții a Galei ”SENIORI de COLECȚIE” devenită tradiție și organizată de Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, Președinte.

Evenimentul va avea loc joi 24 august 2023, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

”Meseria de neurochi­rurg devine artă, devine estetică pură. Un bun neurochirurg tre­buie să fie inventiv, să aibă ma­nualitate, simţ estetic, talent, dar înainte de toate, să aibă har!”

”Omul care a scris cât alții n-au trăit” este membru al New York al Academy of Sciences, London Diplomatic Academy, L’Academie Centrale Europeenne des Sciences, des Lettres et des Arts, World Academy of Letters și al peste 20 de alte societăți științifice internaționale.

Cu o carieră de peste cincizeci de ani ca medic specialist neurochirurg,  ”Geniul care operează de mână cu Dumnezeu” este o personalitate emblematică a școlii românești de medicină, deținând recordul mondial la numărul de intervenții neurochirurgicale,

Viața mea de neurochirurg a fost plină de renunțări, de nopți nedormite, de luptă continuă și de griji, dar a fost și plină de imense satisfacții. În această bătălie dramatică în care era în joc existența ființei umane, nimic nu a fost prea mult pentru mine. Am dat sănătate din sănătatea mea și viață din propria mea viață, deoarece pentru mine, viața a însemnat viața oamenilor care aveau nevoie de mine!”

LEON DĂNĂILĂ s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani. A absolvit în anul 1952 Liceul „Grigore Ghica“ din Dorohoi (acum, Colegiul Național cu același nume), iar în perioada 1952 – 1958 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești, un an la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960 – 1961), apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu“ din București. Devine în 1966 medic specialist neurochirurg, iar în 1972 obține titlul de doctor în medicină; în același an a absolvit și Facultatea de Filosofie – Psihologie din București, ale cărei cursuri le-a urmat la zi, în paralel cu activitatea sa de medic neurochirurg.

După 10 ani, este numit șef al Secției de Neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie, iar la începutul anilor ’90, ocupă postul de profesor neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie al U.M.F. ”Carol Davila” (aici a construit fără niciun ban din partea statului, 16 saloane și o sală de operații, cu tot ce era necesar, dublând, chiar triplând astfel numărul zilnic de operații!) și de profesor de neuropshihologie.

Discipol al marelui profesor doctor Constantin Arseni, cel care a pus bazele neurochirurgiei româneşti împreună cu mentorul său, profesor doctor Dumitru Bagdasar,  LEON DĂNĂILĂ continuă și acum să opereze și să dea gratuit consultații, venind aproape zilnic la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”.


Timp de un an, între 1980 – 1981 a avut șansa să studieze neurochirurgia la New York, în cadrul unei Burse Fullbright; de-a lungul timpul a participat la sute de cursuri, congrese, specializări și schimburi de experiență în toată lumea, în Europa, Asia și America. Între 1992 – 2004 a fost director al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină „Carol Davila“, timp de un an (1994 – 1995) a fost Director General al Spitalului „Gheorghe Marinescu“, iar între 1995 – 2004 a fost director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu“ din București (din 1991 este șeful Clinicii II Neurochirurgie Vasculară). 

”Când cineva pronunță cuvântul neurochirurg, s-ar cuveni să se așeze în genunchi! Atașamentul meu pentru această profesie poate fi concretizat în faptul că neurochirurgia poate face parte din sfera profesiunilor creative, înălțătoare, ca port-drapel și Regină a îndeletnicirilor chirugicale!”

 

Cel care a efectuat până în prezent peste 40.300 de intervenții chirurgicale, dintre care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul și 17.780 fără microscop și fără laser, este și cel care, în cazul ”neurinoamelor de acustic” a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul ”anevrismelor intracerebrale”, de la 59% la 4%. Aceste rezultate se datorează faptului că a introdus în arsenalul sălilor de operație din România microscopul operator în anul 1979 şi laserul, în anul 1984. Excelentele rezultate obținute prin reducerea semnificativă a mortalității, îl situează pe Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume !

În 2015, Televiziunea BBC a realizat un reportaj special dedicat Profesorului LEON DĂNĂILĂ, despre care s-au scris zeci de cărți, sute de articole și care a dat o mulțime de interviuri. În anul 2022 a fost lansată cartea autobiografică ”Apoteoza neurochirurgiei”, un volum scris de unul dintre cei mai renumiți medici din toate timpurile, în România, cât si în întreaga lume.

 

”Succcesul vieții este atins numai prin sacrificii și renunțare la o mare parte din libertate. Sacrificul de produce când libertatea înlocuiește automatismul instinctual. Libertatea gândurilor mele a fost mai mare decât aceea a acțiunilor și sentimentelor. Personal, am făcut toate sacrificiile din dragoste pentru oameni și pentru viața lor”

         

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele două ediții le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof.Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpret de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitație de onoare: Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna..

De la bun început am considerat că, prin acest proiect unic, putem modifica percepții și influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Am avut și avem ocazia să întâlnim și să îi ascultăm pe oameni speciali care au contribuit la promovarea imaginii României și a românilor pretutindeni. Cu fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție am încercat să construim punți între generații, prin care tinerii și vârstnicii să aibă ocazia să îi cunoască, să îi asculte și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și campioni sportivi, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, cu toții exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.

Vă așteptăm așadar Joi 24 august 2023, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL, la ediția XI a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special, Prof. Dr. LEON DĂNĂILĂ !

Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:

SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii și eTELEDOC

Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, AUDIONOVA Aparate Auditive

Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV,  Național TV, stiripesurse.ro, Radio România, revista Actualitatea Muzicală, Senso TV, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, ziarul Profit, revista Cariere, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Sănătatea TV, GMR Media

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa, nominal, la:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Alt mare moldovean dintre zecile de mii care au ridicat Bucurestiul la standardele de capitala europeana. O fac neintrerupt de aproape 200 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.