”Profetul crizei” – previziuni sumbre pentru 2020

Sunt momente în care ar trebui să ne așteptăm ca sistemul să ajungă la un punct critic – ”momentul Minsky” – când un boom și o bulă economică se transformă în prăbușire și faliment. Asemenea evenimente nu sunt niște surprize totale, ci mai degrabă ”niște necunoscute știute”.

Dincolo de riscurile politice și economice obișnuite de care orice economist se teme, în acest an se profilează câteva asemenea ”necunoscute previzibile”. Oricare dintre ele poate provoca probleme economice, financiare, politice și geopolitice așa cum nu am mai avut începând din 2008”, scrie Nouriel Roubini pentru Project Syndicate.

Pentru început, Statele Unite sunt prinse într-o rivalitate crescândă cu cel puțin patru puteri revizioniste: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Toate aceste țări sunt au intersul să conteste ordinea globală condusă de SUA, iar 2020 ar putea fi un an critic, având in vedere că vor veni alegerile prezidențiale din SUA și ar putea urma apoi o modificare a politicilor globale ale SUA.

Sub Donald Trump, SUA încearcă chiar să provoace o schimbare de regim în aceste patru țări, prin sancțiuni economice și alte pârghii. La fel, cele patru puteri revizioniste vor să reducă din puterea hard și soft pe care America o exercită în lume, încercând să destabilizeze America dinăuntru printr-un război asimetric. Dacă alegerile prezidențiale vor degenera în luptă partizană, în haos și se va ajunge la numărători contestate ale voturilor și la acuzații de fraudă, cu atât mai bine va fi pentru rivalii Americii. O defecțiune în sistemul politic american va duce la slăbirea forței Americii în lume.

Mai mult, unele țări sunt interesate de înlăturarea președintelui Trump. Presiunea pe care Trump o pune asupra Iranului îi dă Teheranului toate motivele să escaladeze conflictul cu SUA în următoarele luni – chiar dacă asta ar duce la riscul unui război deschis – asta în speranța că o criză a petrolului va duce la prăbușirea bursei americane, la recesiune și la năruirea șanselor lui Trump de a fi reales. Există un consens acum că uciderea generalului Qassem Soleimani a descurajat Iranul, însă cei care gândesc astfel subestimează motivațiile perverse ale regimului iranian. În acest an este prosibil un război intre SUA și Iran: acum este calmul dinaintea furtunii.

Cât despre relațiile dintre SUA și China, recenta ”faz unu” a acordului comercial ca un pansament temporar. Războiul rece bilateral pentru tehnologie, informații, investiții, valută și finanțe escaladează rapid. Epidemia de coronavirus a întărit poziția celor care vor ca America să îndiguiască expansiunea Chinei și să decupleze SUA de China. Pe termen și mai scurt, epidemia poate deveni și mai severă decât se estimează acum, iar efectele economice vor afecta lanțurile globale de producție și aprovizionare – inclusiv în industria farmaceutică, unde China este un furnizor de importanță critică. Va fi afectată și încrederea mediului de afaceri, cu consecințe mult mai severe decât o sugerează actuala complezență a piețelor fianciare.

Chiar dacă razboiul rece sino-american este prin definiție un conflict de intensitate redusă, anul acesta este probabilă o escaladare. Pentru unii lideri chinezi nu poate fi o coincidență faptul că țara lor a suferit simultan o epidemie de gripă porcină, de gripă aviară, de coronnavirus, că a suferit și protestele din Hong Kong, și realegerea unui președinte pro-independență în Taiwan, că a asistat și la o intensificare a operațiunilor navale ale SUA în Marile Chinei de Sud și de Est. Indiferent că Beijingul ar fi sau nu total răspunzător de aceste crize, interpretarea liderilor chinezi se îndreaptă către o conspirație.

Agresiunea nu este o opțiune la acest moment, din cauza asimetriei puterii convenționale. Răspunsul imediat al Chinei la acțiunile de containment ale SUA vor fi, cel mai probabil, pe terenul războiului cibernetic. Există câteva ținte evidente. Hackerii chinezi (și cei ruși, iranieni și nord-coreeani) ar putea interveni în alegerile din SUA, inundându-i pe americani cu informații false și dezinformare. Cum electoratul american este deja polarizat, nu e greu să ne imaginam cum activiștii politici înarmați vor ieși pe străzi pentru a contesta rezultatele alegerilor, ajungându-se la violență și haos.

Puterile revizionsie ar putea ataca și sistemele financiare americane și occidentale – inclusiv SWIFT (paltforma mondială interbancară de telecomunicații financiare). Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat deja că un atac cibernetic asupra piețelor fionanciare europene ar putea produce pagube de 645 de miliarde de euro. Iar oficialii din securitate și-au exprimat îngrijorări similare despre SUA, unde sunt vulnerabile și mai multe infrastructuri de telecomunicații.

Până în 2021, conflictul SUA-China ar putea să escaladeze de la un război rece la unui fierbinte. Regimul și economia Chinei vor fi serios afectate de criza coronavirusului și s-ar putea confrunta cu revolte interne, motiv pentru care vor avea nevoie de un țap ispășitor din exterior. Cel mai probabil, China se va orienta către Hong Kong, Taiwan, Vietnam și pozitiile navale ale SUA în Mările Chinei de Sud și de Est; confruntarea ar putea duce la accidente militare. Ar putea duce și la ”opțiuni nucleare” în plan financiar, prin renunțarea la obligațiunile de stat americane deținute de China. Cum activele americane constituie o mare parte din rezervele valutare ale Chinei (și ale Rusiei, dar în mai mică măsură), chinezii sunt îngrijorați că aceste active ar putea fi înghețate prin sancțiuni americane (precum sancțiunile de acum împotriva Coreei de Nord).

Desigur, renunțarea la obligațiunile americane ar împiedica creșterea economică a Chinei, dacă aceste obligațiuni ar fi transformate în yuani. Însă China ar putea să-și diversifice rezervele convertind obligațiunile americane într-o lichiditate care este mai puțin vulnerabilă la sancțiunile primare sau secundare ale SUA, adică aurul. Iar China și Rusia au început să achiziționeze aur (oficial, dar și sub acoperire), ceea ce explică creșterea prețului aurului cu 30% în 2019.

În cazul în care China renunță la activele americane, câștigurile de capital obținute din aur ar compensa orice alte pierderi. Până acum, orientarea Chinei și Rusiei către aur s-a făcut încet, fără a afecta randamentul obligațiunilor americane. Însă, dacă această diversificare a rezervelor Chinei și Rusiei se accelerează, ea ar putea produce un șoc pe piața americana, poate chiar o scădere bruscă a creșterii economice în SUA.

Desigur, SUA vor acționa în fața unui atac asimetric. Au început să pună presiuni pe aceste țări prin sancțiuni și alte forme de război comercial și financiar, pentru a nu mai vorbi de capabilitățile americane de război cibernetic. Atacurile cibernetice ale SUA împotriva acestor rivali se vor intensifica în 2020, ducând la riscul unui prim război cibernetic mondial și la mari probleme economice, financiare și politice în întreaga lume.

Dincolo de riscul conflictelor geopolitice, în 2020 vom avea riscuri medii asociate cu schimbările climatice, care ar putea duce la dezastre de mediu. Schimbările climatice nu sunt doar un fenomen care va produce dezastre peste câteva decenii. Este o amenințare actuala, așa cum au demonstrat-o frecvența și amploarea fenomenelor meteo recente.

Pe lângă schimbările climatice, există dovezi ale unor fenomene seismice profunde care duc la o schimbare rapidă a polarității câmpului magnetic și la accelerarea curenților oceanici. Oricare dintre aceste fenomene poate duce la momente critice, cum ar fi ruperea calotei glaciare în Antarctica și Groenlanda în următorii ani. Știm deja că activitatea vulcanică submarină este în creștere și asta poate duce la creșterea acidității oceanului planetar și la reducerea rezervelor piscicole pe care se bazează miliarde de oameni.

Iată care este situația la început de 2020:

·         SUA și Iranul au avut deja o confruntare militară, care în curând va escalada;

·         China este cuprinsă de o epidemie care ar putea deveni o pandemie globală;

·         Războiul cibernetic este în desfășurare;

·         Marii deținători de obligațiuni SUA își diversifică rezervele;

·         Alegerile primare din Partidul Democrat au revelat fracturi în cadrul opoziției și exista deja dubii privind corectitudinea numărării voturilor;

·         Rivalitatea dintre SUA și cele patru puteri revizioniste este în creștere;

·         Cresc pagubele provocate de schimbările climatice.

Lista aceasta este departe de a fi completă, însă arată la ce ne putem aștepta în 2020. Între timp, piețele financiare neagă cu seninătate că ar fi vreun risc, convinse că marile economii și piețele globale vor avea un an calm, dacă nu chiar unul fericit.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

8 Comentarii

  1. Lui Moise i s-a Aratat de pe Munte, Desertaciunea Lumii in Anul de Gratie 2020.
    Se facea ca Noul Babilon era in Haos si Faliment Total iar Dumnezeu a oferit Dezastrul unui Evreu Ateu pe numele sau Politik
    Bernie Sanders. Ateul e mai aproape de Dumnezeu pentru ca lupta cu El si astfel are Privilegiul de a Reveni la Credinta Ancestrala si Indrepta Lucrurile. Pina atunci insa, Tara Vecina si Pretina America va fi in Deep Shit iar Marele Normal se delimiteaza de Loserii Lumii Noi si va Saruta Drept in Cur pe Mutter Merkel pentru a-si Salva pielea de Crocodil.

  2. In opinia mea, SUA sub Trump a deschis mai multe fronturi,in timp ce nu au inchis altele,mai vechi!
    De cca 70 de ani,nu au mai avut parte de Parada Victoriei,razboaiele din Vietnam,Somalia,Irak,Afganistan fiind tot atatea fiascouri,inclusiv „primavara araba”
    Trump a deschis un razboi mediatic aiuritor cu Coreea de Nord,a deschis razboaie comerciale cu Mexic,Brazilia, China,UE, etc, a aruncat in derizoriu stabilitatea comerciala internationala si tratatele comerciale.si-a ostilizat Turcia,cel mai important al 2-lea membru NATO are o politica duplicitara fata de Rusia,nu mai vorbesc de Iran!
    Nu cred ca va fi iertat vreodata de marile puteri ,si care vor astepta rabdatoare si al doilea mandat!Nu poate fi vorba de reindustralizarea SUA atat timp cat in China se fabrica mai multe automobile americane decat in SUA,atat timp cat China produce de 10 (zece) ori mai mult otel decat SUA, atat timp cat,daca China inchide exportul de metale rare,industria IT din SUA ,aeronautica SUA ,productia de arme a SUA ajung in plopi!
    Cred ca o atitudine mai pacifista ar fi ajutat mai mult actuala presedentie a SUA!
    Plus atacurile sub centura impotriva tarii care detine 30% din datoria externa a SUA:tulburari artificiale in Hong Kong,in zona musulmana a Chinei,diverse epidemii curioase,de la pesta porcina la coronavirus,etc.,

    • Numarul total de vehicule (toate tipurile) produse in China este DUBLU fata de SUA.
      Doar un exemplu.

  3. Un bolovan mare cit zece terenuri de fotbal, care vagabondeaza prin spatiu, cred ca ar rezolva complet problema … desi, cred ca nici varianta citorva bombe termonucleare nu e de inlaturat ! Eu unul sint pregatit, dar si optimist : cosciugul e pe masa din bucatarie, dar in el am depozitat citeva conserve de fasole cu ciolan, chibrituri, baterii si, bineintele, vreo doua duzini de sticle cu bere !

  4. am citit de vreo trei ori, ca sa inteleg mai bine:
    1. cumva, SUA, indiferent de ce ar face (terorism, crime, interventii militare) este baiatul bun. Adica stiti, nu bun… Mah dar macar e pe barosaneala cu youtube, nasa, facebook,jeans mashinoace, de astea de le plac romanachilor; pai au si netflix si filme de propaganda cu eroi cretini deci, repet, cumva, orice murdarie ar face e garantia „luminii” vestice, stii?!
    2. exista din pacate revizionistii, intelegeti voi?! Mah astia sunt cu religia, cu natiunea si chestii dintre acestea neglobaliste, ma pricepi?! Sunt cah in puii mei: arabi, rusi,coreeni, chinezi, musulmani, crestini ortodocsi, budisti, patrioti si gunoaie din acestea… Revizionisti deh. Astia fac toate porcariile din lume si carevasazica la astia se pune, dar la SUA nu; nu se pune nici la derbedeii germani.
    3. Tare mai seamana ce face SUA cu atacuri bandistesti si sabotaje, dar sa sti ca daca tu crezi asa ceva cititorule, ori esti rusofil ori criminal comunist sau vrru musulman jegos. Are grija unul Charlie de pe aici, sa iti de la ochi.
    4. Ar mai fi razboiul cibernetic. A, ok. E facut de japitele de revizionisti. Chiar daca nu sunt probe pe bune, noi tre’ sa credem. Asta da, iar murdariile facute de SUA nu.
    Ce sa-i faci neneaca? Pe val sunt evreiashii, americanashii, degeneratii scandinavi. Strangem bucile si suportam semenii noastri care impart dreptate pe aicishea

  5. „maius.trigla”, sa stii ca imi produce o enorma satisfactie faptul ca va dau cosmaruri ideologice si va scot din vagauni sa urlati la Luna! Niste nenorociti bolsevici antisemiti si antiamericani care nu vad ca statul evreu a fost creat de agenti bolsevici si cu sprijin bolsevic, ca absolut toate interventiile SUA si NATO in tarile producatoare de razboaie civile, teroriste si regionale au avut/au la baza imixtiuni militare si de spionaj ale URSS,respectiv Rusia Sovietelor de Capitalisti KGB, China, Cuba la vremea ei sub bolsevicul legendat initial „liberal” Castro! Toti ticalosii astia ce se dezbraca de caracter pe net nu au avut/nu au un cuvant de spus despre interventiile URSS, China si Cuba in toata Africa, de bolsevizarea Vietnam si a unei jumatati din Coreea, nu vad ce se intampla in Siria si cum Rasputin a provocat un exod de zeci de milioane de oameni pe care sluga lui, cominternista ENGIE, i-a primit in Colhozul Bolsevic european sfidand legislatia germana a azilului si vointa popoarelor aflate sub cizma si cnutul comisarilor bolsevici sub acoperire de la Bruxelles. Nimic nu conteaza pentru ei,decat ce li s-a inoculat la invatamantul politic de spalare creiere prin dezafectarea neuronilor. Am reusit sa-i unesc pe cei mai abjecti prostaci seku de ambele rituri…
    „Dan surdul pe dobanda” il acuza pe Trump de „razboaie!? Cu cine in plan economic? Cu Mexicul drogurilor
    ce distrug la ordin tineretul SUA si trimite milioane de mexicani in bejenie?Cu Colhozul ce comite crime economice(VW) sau China cu dumpingul? Descreierata dinastie bolsevica din Nord-Coreea trebuie lasata sa ameninte nuclear Planeta?

    • Hey You ! I am not Charlie, like you , OK ? America este in haos -ti’o spune unul care traiesti aici de aproape 4 decenii. Daca nu sunt drogati, sunt fie obezi, grav ne-educati, ce mai nefunctionali intelectual. Daca virusul este artificial si aruncat de ei, e grav -caci se va dovedi. Oficial nu a transpirat nimic, dar poate e un motiv in acest sens. America ataca disperata . Mai bine sa porneasca gramofonul cu Simfonia IX a.

  6. Cat priveseste amestecul celor 4 tari in alegerile americane este o gluma infantila. Toata lumea stie cum se fac alegerile si ca alesul este cel voit de Wall Street. Interventia ceor 4 nu ar putea schimba nimic, totul este aranjat dinainte. Contestatiile se fac de forma de un partid sau de altul si sunt irelevante, doar pentru fum si sa dea impresia ca democratia exista si isi face efectul.
    Orice speculatie pe marginea alegerilor este o ofensa la inteligenta cititorului, deja se stie cum se aranjeaza toate alegerile, analistii politici ar trebui sa inteleaga si sa inceteze cu asemenea copilarii, sunt rizibile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.