Proiectul cu care Cabinetul Cîțu ar putea da lovitura

În programul de guvernare al Cabinetului Cîțu este menționată „valorificarea superioară a zăcământului de grafit din zona Baia de Fier (Mina Cătălinu și cariera Ungurelașu) județul Gorj prin prelungirea licenței de exploatare de către SNS SALROM SA – titularul licenței de exploatare”.

Asta presupune readucerea la viață a unui proiect mort din 1994 și care ar putea genera beneficii uriașe în condițiile în care grafitul este tot mai utilizat în industria mondială. În localitatea Baia de Fier, din județul Gorj, a funcționat până în 1994 o mină din care se extrăgea grafit. Din cauza lipsei de rentabilitate și a condițiilor grele de zăcământ, activitatea minieră a fost închisă. În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivelul întregii planete pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. În contextul anunțării viitoarei Alianțe Europene pentru metale și materii prime rare, s-au repornit discuțiile la nivel european despre importanța industriei bazate pe metale și materii rare, considerate a fi critice pentru economia viitorului. Astfel, România ar putea profita de foamea mondială pentru grafit, material inclus lista celor 20 de materii critice, și să redeschidă mina de la Baia de Fier. Deocamdată, legislația actuală împiedică acest lucru. Un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține că Legea minelor din 2003 nu instituie o procedură destinată redeschiderii minelor/carierelor aprobate pentru închidere definitivă prin hotărâri de guvern. Astfel, Ministerul Economiei a inițiat un proiect de act normativ de completare și modificare a legii amintite prin care să se permită redeschiderea minelor sau părților de mină care au cantități semnificative de resursă minerală. Acest act normativ se află acum în sertarele Camerei Deputaților.

În același document, se spune că ministerul a inițiat un proiect de lege privind Programul geologic național pentru următorii cinci ani, finanțat de bugetul de stat, ce are ca scop identificarea și deschiderea unor noi exploatări de grafit. ”Legea 27/2018 pentru aprobarea Programului geologic la nivelul național constituie o bază de cercetare științifică necesară intrării României în trendul european actual de valorificare a resurselor minerale critice, în care sunt incluse și rezervele de grafit. În funcție de rezultatele cercetărilor obținute prin intermediul programului menționat anterior, rezervele respective pot fi valorificate prin intermediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, instituție aflată în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, care gestionează rezervele minerale naționale”, se spune în documentul semnat de Daniela Nicolescu.

Acumularea de grafit din nordul județului Gorj a început să fie exploatat încă din 1939 și s-a făcut diferențiat prin două perimetre: mina Cătălinu, respectiv cariera Ungurelașu. Sistarea activității de exploatare la mina Cătălinu, în 1994, s-a făcut în contextul scăderii accentuate a rentabilității economice datorate condițiilor grele de zăcământ. Din 1994, obținerea grafitului s-a realizat doar prin exploatarea la suprafață în cariera Ungurelașu. Din princina pierderilor economice înregistrate și a condițiilor tot mai restrictive a obligațiilor de mediu, activitatea de la cariera Ungurelașu a fost închisă definitiv în baza HG 644/2007. Modificarea conjuncturii economice de extracție a grafitului și apariția unor noi direcții de valorificare superioară a acestuia, a făcut ca Societatea Națională a Sării, deținută de Ministerul Economiei, să solicite prelungirea licenței de exploatare, care a și fost obținută, pentru o perioadă de cinci ani. Unul dintre documentele necesare prelungiriia unei licențe este studiul de fezabilitate, înscris care se depune la ANRM. Acum se așteaptă modificarea legii minelor în sensul permiterii redeschiderii minelor care au fost definitiv închise.

Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut. Acesta are o rezistență de până la 200 de ori mai puternică decât oțelul. În plus, este de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate. Este utilizat la baterii și avansul tot mai agresiv al producție de mașini electrice face din grafen un material extrem de căutat.

România poate da lovitura cu o mină care are o resursă foarte rară

La Baia de Fier, totul zace în paragină și este locul unde hoții își fac de cap. Însă, bogăția de acolo a prezentat interes pentru diferiți oameni de afaceri. De exemplu, primarul Dumitru Turbăceanu a avut anul trecut o discuție telefonică cu afacerist din Bihor interesat de ce mai poate găsi la Baia de Fire. Edilul l-a trimis însă negocieze cu Salrom, deținătoarea concesiunii. “Dumnealui m-a sunat și a întrebat despre cine este proprietar al fostei mine. Ar vrea să vadă pentru început ce mai găsește aici și apoi e posibil să se decidă să investească. În 2013 a mai fost cineva interesat de preluarea minei și de atunci nu s-a mai interesat nimeni. Rezerve care să fie exploatate sunt în continuare acolo, dar e nevoie de investiții serioase pentru a demara un astfel de proiect”, a menționat edilul, citat de Gorjeanul. Când mina s-a închis, 800 de oameni au fost trimiși acasă.

În anii trecuți, presa a speculat faptul că firma Zagra Mining, care îl are printre acționari pe Gheorghe Vlasie, prin Mavgo Holding, a avut ca principal interes să ajungă la exploatare de la Baia Mare. Vlasie ar fi într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, șeful PSD Neamț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Grafitul este compus din CARBON.
    Din CARBON se fac multe obiecte cum ar fi caroserii de masina, barci, parti din avioane si rachete, undite , casti de protectie….etc
    ROMANIA AR TREBUI SA-SI FACA FABRICI DE OBIECTE DIN CARBON DACA VREA VALORIFICARE SUPERIOARA…CATZU NU STIE CE SE POATE FACE DIN CARBON.

  2. Nu cred ca guwernerul de prosti si tradatori poate face ceva bun pentru tara. Daca vor redeschide minele despre care este vorba in articol, sigur este in beneficiul vreunui stapan al slugilor de la butoane.

  3. La căte ‘lovituri’ (privatizări/înstrăinări) a primit această țară una în plus nu mai contează, unde-i profit statul lipșeste !

  4. Taica, daca doriti acces la metale rare, invatati limba chineza si vorbiti cu chinezii, poate a mai ramas cite ceva, ca ei sint cei care au pus gheara pe mare parte din resurse ! Baremi prin Africa … sint peste tot … Cit despre minele din Gorj, cred ca nimeni nu le inchidea daca mai meritau … Ca sa scoti dintr-o „mina” atit cit sa-ti ajunga la o alta „mina” (de creion), nu cred ca „se merita”, cum ar spune fatucele de prin televiziuni ! Probabil ca acest guvern „hipercompetent”, ca si in alte dati, pariaza pe o mirtoaga.

  5. De ce sa o deschida?Este mult mai simplu sa faca ce a invațat de la PSD. adica sa o vanda pe o nimica toata!Și așa tot nu știu ei cu ce se mananca așa ceva!

  6. Societăți miniere cu capital străin, cu șefi din vest și muncitori din Asia. Iar redevențe, cam pentru vreo două kile de caviar și câteva trabucuri pentru bastanii zilei. Poate că va fi o lovitură, dar va fi una sub centura. Pentru România.

  7. Au vandut totul pe nimic(exeptie mita grasa). Au fost pedepsiti? NU.
    Mai multe bande jefuitoare compuse din afaceristi(hoti),politicieni,oameni din guverne,parlamentari,directori,magistrati, etc au devalizat Romania.
    Aceste lifte ar trebui sa primeasca pedepse cu inchisoare pe viata ,confiscarea extinsa a averilor sau pedeapsa cu moartea dar care e scoasa din codul penal.

  8. Din grafit se face panza din fibre de carbon si barci si vapoare milutare usoare…unii zic si tancuri pentru ca CARBONUL ESTE MAI TARE CA OTELUL APROAPE DE DIAMANT CA DURITATE.
    DACA CATZU VINDE LA STRAINI RESURSA STRATEGICA MILITARA….

  9. Nu va grabiti, daca resursa este PROFITABILA, guvernarea Citu in bunul si mizerabilul percent liberal, „cedarea a tot ce este profitabil in Romania strainilor”, acesta va fi „mai mult donat pe un pret mizer strainilor” care vor incasa si profiturile uriase si le vor duce pentru propria bunastarea a strainilor in tara lor, nu a poporului roman. Romanii, vor trai la FEL, dupa ce politicienii romani au vandut tot ce era de valoare in Romania, imprumuturile uriase sunt BAZA, ca tot nu vor plati politicienii, ci poporul roman zeci de ani de acum incolo, politicienii vor fura tot ce mai poate fi furat din tara.Nu va grabiti cu laudele ca sunt inutile …

  10. livia are dreptate nu exista resurse pentru saracii romani ci pentru stapinii tarii si a lumii
    citu va fi debarcat sigur in ianuarie alta marioneta marca iohanis pnleplre penelighele

  11. Chiar daca se va extrage grafit din Romania, el va fi vindut de strainii ce vor acapara mina, romanii vor lua ca deobicei doar praful de pe toba (salarii).

  12. Ar trebui aplicată soluția „de succes” din cazul Petrom. Privatizat totul pe sume modice ca să nu sufere corporațiile putred de bogate și concesionat tot zăcământul investitorului „până la epuizarea resursei” (am citat din Legea de privatizare a Petrom unde exact așa scrie). Redevențele primite de stat adică de noi toți, sunt conform legislației românești de 4%, după modelul capitalist aplicat în Africa sub-sahariană. Arhisuficient pentru babuinii din România, stat de lumea a treia după cum spunea recent și comentatorul sportiv din Mexic (!!), care ne numea „mult înapoiați față de restul blocului central european”. Iar cei 5 milioane de români plecați peste hotare de sărăcie și disperare, a doua rată de emigrare după Siria unde e război civil de 10 ani, să fie sănătoși! Și noi la fel, cei care stăm cu salariile Ceaușescu la 30 de ani de la revoluție, în cea mai bogată în resurse țară din Europa.

  13. Nemernicii de la putere vor lansa teoria ca nu avem tehnologie moderna pentru extragerea grafitului si vor aduce o companie de ” olteni ” botezati cu briciul, sa se infurpte din zacamant pana ramane gol. Au mai incercat si cu Rosia Montana, dar nu le-a mers.

  14. Cred ca ls Roshia a fost norocul nostru cu ungurii care s-au opus la europa impotriva poluarii cu cianura.
    Ca altfel muntele ajungea o mare gaura de meteorit.

  15. Aha,deci tot ar mai fi ceva de vandut la vreun „investitor strategic”.Zicea bine cinea zicea :In Romania se fura de 2000 de ani si tot se mai gaseste de furat.

  16. Cine crede că am glumit când am menționat acea redevență de mizerie, poate accesa site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale:
    http://www.namr.ro/resurse-minerale/taxe-redevente/
    Cum este posibil un asemenea JAF NAȚIONAL, pentru ca apoi să vină cohorte de politicieni de cacao să ne explice de ce nu este posibilă mărirea salariilor în România? Efectiv, rușinos! Aici nu este Ciad sau Eritreea, nici Guatemala sau Ecuador! Noi vrem să ne întegrăm în modelul economic al Occidentului Europei sau al Occidentului Africii?

  17. “În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivelul întregii planete pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare”
    1. Ați uitat să pomeniți bomnele cu grafit aruncate de americani peste Serbia pentru a distruge rețelele electrice, grafit cere fiib carbon este indistructibil și-l plimbă vântul pe ogoarele din Banat!
    2. Nici vorbă să se deschidă, asta ar crea locuri de muncă și bunăstare intr-o anumită zonă din România. Să fie decretată mina Patrimoniu UNESCO și să se facă turism asemeni pistelor de schii de pe Valea Jiului, și coloanele de turiști ce se înghesuie pe dealuri și sub dealuri la Roșia Montană.
    “Pe dealuri clasice se-arata fecioare in camasi de in,
    Ce-n maini cu amforele goale isi umplu ochii de senin,” Etc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.