Proprietatea românească, transferată în portofele de pe Wall Street

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea din 2010, a solicitat acţionarilor FP să aprobe în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) reducerea capitalului social subscris de la 5,23 miliarde de lei la 4,85 miliarde de lei, prin anularea unui număr de 739.398.468 de acţiuni proprii, cu o valoare nominală de 0,52 lei, achiziţionate de Fond în cadrul celui de-al şaptelea program de răscumpărare. Astfel, după diminuare, capitalul social subscris va fi împărţit în 9.334.628.278 acţiuni, cu valoarea nominală de 0,52 lei pe acţiune. Această mișcare gândită de americanul Paul Singer, numit „hoitarul de pe Wall Street“ și care stă în spatele Franklin Templeton, deturnează sensul desființării FP.

În ultimii ani, Fondul a lichidat dețineri de aproape 550 de milioane de euro de la companii de stat precum Romgaz, Transelectrica sau OMV Petrom. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa-numita operaţiune „vânzare pe bucăţi“. Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul acesta Paul Singer şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital. Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje. Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP.

„Spuneam la începutul anului 2016 că Fondul Proprietatea s-a aşezat cu faţa la apus. De fapt, am sesizat intenţia de lichidare a Fondului încă de acum trei ani, în urma acumulării în «mâinile» unor fonduri americane de hedging (în special, Elliot şi Cartesian) a peste 62% din acţiuni. Noii deţinători ai controlului fondului au impus în AGA un mandat precis administratorului Franklin Templeton: lichidarea treptată a afacerii. Ba, chiar i-au fixat şi un onorariu de succes pentru asta. Şi s-a trecut la treabă. S-a început cu participaţiile în societăţi din domeniul energiei. Vânzările de acţiuni din acest domeniu s-au făcut în pachete mari, ceea ce a dus, inevitabil, la mari discounturi – la Romgaz, Transgaz şi Transelectrica au fost vânzări de circa 500 milioane euro, la discounturi de circa 12% (organele de anchetă penale ar face bine să urmărească aceste acţiuni, pentru a vedea cine a beneficiat de informaţiile privilegiate necesare pentru a face această uriaşă afacere)“, a declarat recent avocatul Gheorghe Piperea.

Mișcări de vânzare-cumpărare cu profit

În ianuarie 2016, Fondul Proprietatea a mai efectuat o reducere de capital social, în vederea restituirii către acţionari a unei părţi din aporturi, rezultând o sumă de restituit de circa 100 de milioane de euro, sumă care, conform Codului fiscal român, este scutită total de impozite şi taxe (cu condiţia să fie vorba despre o reducere de capital nedeterminată de pierderi). Cum 62% din acţiuni sunt deţinute de cele două fonduri, peste 60 de milioane de euro au ieşit din ţară, fără plata vreunui cent ca impozit sau taxă către statul român. În ultimele luni, firmele lui Paul Singer au făcut câteva mișcări de vânzare-cumpărare a unor acțiuni OMV Petrom din care a scos profit, prin diferența de preț. În data de 17 martie a înstrăinat 2 milioane de acțiuni OMV Petrom, la un preț mediu pe unitate de 0,3035 lei. Cu câteva zile mai devreme, între 10 și 14 martie, a cumpărat 7,15 milioane de acțiuni la un preț cuprins între 0,2926 și 0,2966 lei. La începutul lunii martie, a vândut în jur de 8 milioane de acțiuni, la un preț mediu de 0,3 lei acțiunea. După cum se observă, vânzările s-au făcut la prețuri de peste 0,3 lei, iar cumpărările, la prețuri sub acest nivel. În luna februarie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cea mai mare ofertă de răscumpărare de acțiuni FP, administratorul Franklin Templeton punând pe masă 582,4 milioane de lei pentru a răscumpăra 640 milioane de acțiuni FP.

Cine este omul din spatele Franklin Templeton

Paul Singer, omul din spatele mişcărilor de la FP, dar şi de la Roşia Montană, este supranumit „hoitarul de pe Wall Street“ pentru modul cum ştie să facă bani de pe urma unor aşa-zise hoituri: companii şi naţiuni falimentare. Financial Times a spus despre el că a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale, folosindu-se de studiile juridice.

Singer a pus pe picioare Elliott Management, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active de circa 25 de miliarde de dolari. Interesul său converge către achiziţia de datorii cu risc mare de rambursare.

Singer este absolvent de psihologie şi ştiinţe juridice. A plecat la drum cu Elliott, după ce a strâns 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni în 1977. De numele său se leagă restructurările de la Chrysler şi Lehman Brothers, dar şi de al doilea faliment al Argentinei. În 2008, Elliott a cumpărat obligaţiuni de stat emise de Argentina pentru 48,7 milioane de dolari. Compania a cerut plata integrală, incluzând dobânzi şi penalităţi, echivalent al unei sume care se ridică la 1,44 miliarde de dolari, potrivit Huffington Post. Adică un câştig de 30 de ori mai mare decât investiţia făcută de Singer. Diferendul cu autorităţile de la Buenos Aires se dispută acum la curţile internaţionale. Mai înainte de Argentina, Singer a scos bani din Peru şi Congo. În 1996 a recuperat o datorie de 58 de milioane de dolari, pe care a cumpărat-o mai înainte cu 11,4 milioane de dolari. De la guvernul din Congo a primit 90 de milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat cu mai puţin de 20 de milioane de dolari.

Mihai Antonescu, Bursa: „FP, o construcție șubredă“

„FP e alcătuit din participaţii la societăţi nu tocmai transparente, 13 listate (28%), 32 nelistate (61%), nerentabile, cu perspective de a deveni nerentabile sau imprevizibile, administrate dubios, căpuşate de grupurile care le-au luat în arendă, în unele cazuri. Acţionarii au dobândit, în semnificativă proporţie, părţile deţinute, prin trafic pe o piaţă haotică de drepturi litigioase, evaluate după criterii obscure, achiziţionate la valori profund discrepante. Principalele deţineri ale FP sunt la companii şubrede, fără producţie competitivă, fără planuri viabile, fără cercetare şi proiectare care să promită articole revoluţionare destinate unei pieţe determinate. Companii care depind de reglementări de preţ, de politica acţionarilor majoritari, de resurse naturale. Reducerea capitalului şi a valorii titlurilor nu e nici o surpriză, nici o nenorocire, în sine. Nici distribuirea a jumătate de miliard de lei, în compensaţii de 5 bani, nu e un lucru total greşit“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.