Prospect de limba română

La Iași, cititorii au ocazia să se se întâlnească față în față cu un lingvist care își permite luxul umorului. Începând cu ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali“  (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, corp A, parter) va avea loc lansarea volumului „Cuvintele, încotro? Lingvistică pentru toate televiziunile“, apărut de curând la Editura Polirom, în colecţia „Media. Studii şi eseuri“. Invitaţi, alături de autor, sunt Dr. Gabriela Haja, CP I, şefa Departamentului de lexicologie al Institutului „A. Philippide“ Iaşi, prof. univ. dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului „A. Philippide“ Iaşi și conf. univ. dr. Ioan Milică, şeful Catedrei de limba română şi lingvistică generală, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuzav Iaşi.

Întâlnirea este moderată de Andrei Giurgia. „Profesorul Stelian Dumistrăcel este un mare lingvist care şi-a asumat, parcă dintotdeauna, rolul de reper moral şi profesional, pe care şi-l exercită cu umor şi bunăvoinţă, amuzându-se, ca orice erudit, în faţa diversităţii ideilor şi a spectacolului lingvistic actual, pe care le priveşte cu o neobosită curiozitate. Lingvistica românească – conectată la cea internaţională – şi-a consolidat prin scrierile şi cercetările Domniei Sale tradiţia de întemeiere teoretică şi de cunoaştere aplicată a tezaurului limbii, în toate formele şi registrele sale – vechi, regionale, populare şi literare. Domnul Stelian Dumistrăcel a realizat o excepţională operă de cercetare în dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică, istoria limbii literare şi a ideilor culturale, demonstrând o permanentă deschidere către cele mai noi direcţii în stilistică, etnolingvistică, sociolingvistică şi pragmatică. Ne-a dovedit, de atâtea ori, că tradiţia retoricii clasice e cea mai solidă cale de interpretare a ludicului în limbaj. A descris fenomenul fascinant al tabuizării şi al agresării numelor. A detectat încărcătura culturală a cuvintelor vechi şi populare şi a reconstituit detectivistic istoria expresiilor adesea obscure. A fixat cu precizie specificul discursului publicistic. A descris funcţionarea curentă a intertextualităţii, prin formula «discursului repetat», în care e cuprinsă o caracteristică fundamentală a limbajului uman. Rigoarea sa absolută se împleteşte fericit cu spiritul de fineţe, cu relativizarea inteligentă, sub semnul nuanţelor şi al permanentei interogaţii. Aşa cum ne-o prezintă Domnia Sa de fiecare dată, cercetarea lingvistică e profundă, severă, migăloasă – dar şi ingenioasă, sclipitoare şi spectaculoasă“, nota Rodica Zafiu.

Cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ al Filialei Iaşi a Academiei Române din 1958, Stelian Dumistrăcel este, de la înfiinţarea (în 1996) a Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, profesorul care susține cursuri de limba română (fonetică, gramatică, vocabular) şi de stilistică şi retorică, din perspectiva pragmaticii comunicării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.