Protecția victimelor, cataplasmă la picior de lemn

Zeci de femei și copii cad zilnic victime violențelor în familie. Instituțiile abilitate ale statului asistă, de cele mai multe ori, impasibile, la coșmarul prin care trec aceste persoane.

Deși în domeniul violenței domestice există legi și norme de aplicare ale acestora, trebuie să fie și oameni pentru a le aplica. Se întâmplă ca în anul 2016, România să nu aibă capacitatea reală de a preveni și combate fenomenul violenței domestice, chiar dacă nu există zi, lună, an, în care să nu se mai declanșeze vreo campanie, să nu se pună bazele vreunui proiect.

Sunt, în România, sute de ONG-uri care au printre obiectele de activitate protejarea victimelor: copii, femei și, de ce nu, bărbați. Tot atâtea sute de instituții veghează la siguranța persoanelor aflate în dificultate. Cu toate acestea, între adicții, sărăcie, greutăți și violență este doar un pas, un pas mic.
Cel mai recent caz, în care tatăl vitreg și-a omorât fiica, putea fi prevenit, dacă autoritățile cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii faptelor de acest fel nu tratau superficial cazul. Pe lanțul justițiar, primii se află polițiștii. Urmează procurorii, judecătorii… Societatea civilă este ultima care intervine de regulă și tratează doar efectele, nu și cauza.

Imaginea cu pumnul deasupra capului se estompează, odată ce victima pornește pe drumul lung al protecției sale și a copiilor. Emiterea unui ordin de protecție, respectiv restricție, pentru o persoană de a se apropia de victimă devine o luptă surdă. O luptă ce se duce, însă, cu autoritățile.

Este și cazul magistraților care cer dovezi imposibile, câteodată, pentru a emite ordinul de restricție, cu toate că există probe indubitabile, iar individul are un caracter violent.

10.000 de sesizări în anul 2016

Conform datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției Române, la nivel național, de la începutul anului și până în prezent, peste 10.000 de sesizări au fost depuse la poliție privind loviri și alte violențe săvârșite în familie. Peste 82% din acestea au fost depuse de femei, iar majoritatea agresorilor, peste 90 %, sunt bărbați. Aceste cifre se referă doar la cazurile care sunt sesizate poliției, cifră mult sub cea care reflectă totalitatea cazurilor de violență din familiile românești.

Cel mai recent caz, care a avut loc în zona Militari Residence, arată modul superficial în care, de cele mai multe ori, forțele de ordine tratează cazurile de violență în familie.

Zeci de femei sunt bătute zilnic

În noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2016, o tânără a fost înjunghiată mortal de tatăl vitreg. Prietenul acesteia a ajuns și el la spital cu plăgi înjunghiate. Cu puțin timp înainte, însă, tânăra anunțase prin 112 că tatăl ei vitreg a lovit-o și a amenințat-o cu moartea.

Un echipaj de poliţie al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov a sosit la sesizare, însă agenţii nu i-au făcut un control corporal bărbatului şi nici nu au aplicat vreo sancţiune contravenţională.

„În general, femeile abuzate de parteneri sunt predispuse la boli somatice, unele ajung să consume cantităţi considerabile de alcool şi prea puţine chiar ne cer sprijinul pentru a depăşi aceste probleme. Altele, habar nu au că pot fi protejate. Vorbim, deci, şi de lipsă de educaţie în acest sens. Societatea noastră permite abuzurile, acestea încă mai există.“ – Psiholog Daniela Gheorghe, sursă: blog personal

Apelul la 112 a fost efectuat la ora 2.21. La nici o oră de la plecarea poliţiştilor, un alt apel la 112 anunţa că bărbatul şi-a ucis fiica vitregă în vârstă de 25 de ani şi l-a înjunghiat pe prietenul ei. Caz închis, ar putea spune unii. Cazul confirmă, însă, faptul că legislația din România nu vine în sprijinul cetățenilor, ci tratează doar cauzele.

O analiză simplă arată că prin nerezolvarea preventivă și eficientă a situației mai sus descrise, societatea românească și-a creat singură un prejudiciu: a pierdut un tânăr și s-a angajat la cheltuieli considerabile ce vor rezulta din anchetarea, judecarea, condamnarea și custodierea în arest, respectiv penitenciar, a criminalului.

Un caz concret, atitudine generală

În cazul mai sus prezentat, scandalul declanșat de presă a forțat conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov să dispună efectuarea de verificări cu privire la modul în care polițiștii din cadrul Postului de Poliție Chiajna au intervenit la fața locului, privind apelul efectuat prin Sistem Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, în noaptea de 12/13 noiembrie a.c., ora 2.21.

„În urma verificărilor efectuate de către Biroul Control Intern, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de doi agenți de poliție, referitor la deficiențele constatate în ceea ce privește modul în care au acționat la intervenția respectivă“, comunică surse autorizate din cadrul IGPR.

Tot pe surse, aflăm că, în același timp, ofițerii Biroului Control Intern s-au sesizat din oficiu față de cei doi polițiști care ajunseseră inițial la solicitarea venită pe 112, cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

Magistrați obtuzi, în interesul public

Cazurile de acest gen confirmă că nici dacă ajungi în fața instanței să ceri protecție nu ți se acordă. Cel mai recent caz este al unei femei din comuna dâmbovițeană Tărtășești.

Femeia, divorțată și cu un copil cu handicap, trăiește în concubinaj de aproape doi ani cu un individ. Acesta, aproape săptămânal provoacă scandal, din te miri ce. Ultimul a avut loc în luna septembrie, când femeia, care între timp îi făcuse mutație individului și mai încasase câteva bătăi de la el, i-a cerut să contribuie cu bani la cheltuielile casei. Acesta și-a ieșit din pepeni și, după o discuție în contradictoriu, i-a aplicat femeii un pumn. Forța loviturii a aruncat-o de pe terasa casei, aceasta căzând pe o alee betonată. În cădere, femeia s-a lovit pe partea stângă.

Poveste reală, dramă „la indigo“

Speriată, victima s-a refugiat într-o cameră și a solicitat intervenția Poliției și a unui echipaj de Salvare. Poliția a ajuns în scurt timp la fața locului, iar echipajul medical i-a acordat îngrijiri femeii.

Ulterior, aceasta a mers la Poliție, unde a depus plângere împotriva individului. Totodată, prin avocat, a cerut ordin de protecție, atașând la dosar și certificatul medico-legal.

Magistrații de la Judecătoria Răcari, din aria de competență, au acordat termen în două zile. Deoarece femeia nu s-a putut prezenta în fața judecătorilor (pentru că nu s-a putut învoi de la serviciu, iar avocatul a cerut un nou termen), aceștia au respins cererea de emitere a unui ordin de protecție. Apelul s-a judecat la Tribunalul Dâmbovița, după aproape două luni de la bătaia încasată.

După ce au fost audiate părțile, instanța a decis să respingă solicitarea, cu toate că la dosar se afla certificatul medico-legal ce atestă traumele suferite, precum și mai multe sms-uri prin care individul o amenința. Însă, mult a cântărit în fața magistraților faptul că femeia nu a avut martori. Ori, nici unul dintre vecini sau dintre cunoscuții victimei nu a vrut să vină ca martori în proces, temându-se de reacția violentă a individului. Certificatul medico-legal depus la dosar probabil a fost trecut la capitolul „și altele“.
De menționat este faptul că polițiștii încă nu au finalizat cercetările, iar dosarul nu a ajuns nici până acum pe masa procurorilor. Mai mult, individul a pătruns în imobilul care nu îi aparține, de unde a sustras mai multe bunuri. Unele personale, altele nu. Nici acest dosar de furt nu a fost soluționat în vreun fel de polițiști.

Protejați și nu prea

Alt caz: în luna septembrie, în orașul Cugir, un individ, împotriva căruia instanța a emis ordin de restricție, și-a înjunghiat fosta concubină și pe tatăl acesteia. În urma agresiunii, bărbatul a decedat, iar femeia a fost transportată în stare gravă la spital. Individul a fost prins câteva ore mai târziu.

Agresorul se numeşte Florin Ghinea, are antecedente penale şi şi-a recunoscut fapta. Împotriva sa, instanța emisese ordin de protecție, respectiv nu avea voie să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri atât faţă de fost concubină şi familia acesteia, cât şi faţă de părinţii săi. Ambele ordine au fost emise în luna august 2016, de către Judecătoria Alba Iulia.

Există viață după violență?

Femeile abuzate se văd, deseori, într-un cerc în care se rotesc toată viața. „Da, mă bate soțul, chem poliția, îl amendează, el ia de la gura copiilor și plătește, apoi, o vreme, vreo două luni totul merge normal, nu e așa agresiv, bea mai puțin. După aceea revine. „Lupul își schimbă părul, dar năravul ba!“, ne-a relatat o femeie din mediul rural, care trece periodic prin situații critice în familie.

„Diferențele dintre parteneri pot duce frecvent la conflicte, însă acestea pot fi evitate conștientizând că aceste diferențe sunt absolut normale și că nu îi situează pe parteneri de-o parte și de alta a «baricadei», ci sunt doar mici probleme pe care cuplul, ca echipă, poate să le rezolve.“ – Psiholog Adelina Mureșan, sursă: blog personal

Asociația Mâini Unite, unul dintre ONG-urile care se ocupă de consilierea copiilor și a femeilor abuzate, consemnează povestea unei femei din Sibiu care era deseori victima soțului și care, de fiecare dată, se întorcea în casa agresorului. De ce?!

Pentru că societatea nu oferă alternative viabile și, și mai grav, scandalurile din familie au urmări asupra copiilor. Psihologii susțin că există probabilitatea ca un copil care are un tată agresor să își rezolve, la maturitate, problemele, tot prin agresiune.

Ieri, crimă la Timișoara. Și-a înjunghiat mortal fiul de 6 ani!

Cazuri-recul vin să confirme faptul că violența capătă noi și noi valențe în România. Familiile aparent unite și fără probleme ajung să „răbufnească“ atunci când nimeni nu se așteaptă. Nu mai departe de duminică, o teribilă descoperire a fost făcută în cartierul Fabric din Timișoara.

Un copil de numai 6 ani a fost ucis de propriul tată, care mai apoi a încercat să-și ia zilele. Polițiști, pompieri și medici au mers în mare grabă pe strada Tigrului, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Micuțul a fost înjunghiat în piept de către tatăl său, în timp ce mama era sub duș. Cu toții se pregăteau să meargă la biserică, la slujba de duminică. Când și-a dat seama de grozăvia pe care a săvârșit-o, tatăl și-a înfipt și el un cuțit în piept, apoi și-a tăiat venele.

În tot acest timp, mama era în baie și făcea duș, așa că nu a auzit nimic, pentru că, spunea ea anchetatorilor, se pregăteau să meargă cu toții la biserică.

Ordinul de protecție, doar în Legea Violenței în Familie

Aberația vine chiar din textul de lege. Ordinul de protecție/restricție poate fi solicitat prin invocarea Legii 217/ 2003 privind combaterea violenței în familie. Potrivit art. 23 din legea respectivă, „persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei, poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligații sau interdicții:

(…) d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate (…)“. În acest context, ordinul nu poate fi solicitat decât dacă agresorul are grad de rudenie, este din familie cu victima sau dacă victima demonstrează că este în relații de concubinaj sau de altă natură cu agresorul. Reporterii noștri cunosc situații concrete în care instanța a respins să instituie ordin de protecție tocmai fiindcă agresorul nu era în relații cu victima, acesta fiind catalogat drept un hărțuitor.

Eduard Pascu, Nicoleta Sogor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.