Protestatar de la Facultatea de Istorie: Invităm studenţii să ni se alăture!

Mişcarea simbolică de protest de la Facultatea de Istorie din Bucureşti continuă azi, iar iniţiatorii – studenţi, foşti studenţi sau jurnalişti -, speră ca şi alţi participaţi să li se alăture.

Iniţiatorii protestului simbolic care a început aseară la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi a continuat peste noapte cu ocuparea unui amfiteatru, speră să atragă şi alţi participanţi şi să continue mişcarea, „teoretic”, încă trei zile. Principala lor revendicare vizează creşterea bugetului educaţiei, aflat în prezent la 2% din PIB.

„Teoretic vrem să stăm 4 zile, practic nu ştiu încă, e greu să rezişti noapte de noapte dacă rămânem doar noi. Dacă mai rămânem o noapte mi se pare mult pentru o primă etapă”, a declarat pentru REALITATEA.NET cercetătorul Mihai Bumbeş, care a petrecut noaptea în amfiteatru.

„Oricum, asta e doar o primă etapă a acţiunilor de protest”, a spus el.

Bumbeş a subliniat că intenţia participanţilor la protest nu este aceea de a bloca activitatea universităţii. „Acest sit-in, pentru că nu e o ocupare propriu-zisă, e diferit de conceptul de „Occupy” (al protestatarilor de pe Wall Street, n.r.). Această rămânere în facultate e un mesaj către autorităţi. Faptul că au încercat să ne blocheze accesul în facultate arată că se tem de noi şi că noi contăm”, a adăugat Bumbeş.

La mijlocul zilei, în facultate rămăseseră mai puţini oameni. În seara aceasta, participanţii la protest intenţionează să se întoarcă, să organizeze dezbateri şi, evident, să petreacă încă o noapte.

.

„Invităm studenţii să ni se alăture!”, a spus Bumbeş, care a enunţat încă odată principala revendicare a mişcării de protest.”Cea mai importantă revendicare vizează un buget mult mai mare pentru educaţie. În lege scrie 6%, evident că nu se pot da 6%, dar 2% e prea puţin. Se urmăreşte ca România să devină o mână de lucru ieftină şi o societate de consum”, crede Bumbeş.

Conducerea Universităţii Bucureşti a dat azi publicităţii poziţia sa faţă de protestul de la Facultatea de Istorie.

„Joi, 24 noiembrie 2011, la ora 20.00, un număr de circa 50 de tineri au refuzat să părăsească Amfiteatrul Pârvan al Universităţii din Bucureşti, la sfârşitul unei dezbateri despre destinele educaţiei contemporane. O parte dintre ei nu sunt studenţi, alţii nu sunt studenţi ai Universităţii din Bucureşti”, spune un comunicat al conducerii.

„Tinerii nu doresc să ocupe universitatea, ci să organizeze un „sit-in”, după modelul celor din alte ţări, pentru a sensibiliza studenţimea la problemele educaţiei contemporane. Rectorul i-a asigurat că nu vor fi evacuaţi cu forţa şi le-a cerut cu fermitate să nu împiedice desfăşurarea cursurilor şi seminarelor. Până dimineaţa, au rămas în amfiteatru şase studenţi”, mai precizează conducerea Universităţii.

Protestul a început aseară, după o conferinţă pe tema rolului civic al Universităţii, organizată la Facultatea de Istorie, la care au fost invitaţi Vintilă Mihăilescu, Carol Căpiță şi Ciprian Şiulea.

Participanţii la conferinţă au declarat că gardienii chemaţi de conducerea Universităţii au încercat să intimideze lumea sau chiar să nu permită intrarea în Universitate. „Oamenii au fost percheziţionaţi la intrare, li s-a cerut CNP-ul, le-au fost verificate genţile, intrările în facultate au fost închise”, au declarat ieri protestatarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.