Protestul fermierilor. „S-a încheiat un proces verbal” cu Ministerul Agriculturii

Discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu delegaţia fermierilor s-au finalizat cu încheierea unui proces verbal, toate cele scrise fiind asumate de minister, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Florin Barbu.

„A durat ceva acest dialog. S-a încheiat un proces verbal între Ministerul Agriculturii şi fermieri, iar cele puse în procesul verbal Ministerul Agriculturii şi le-a asumat”, a spus Barbu, la finalul întâlnirii.

Astfel, cele două părţi au convenit echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi faptul că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termenul de rezolvare a acestui punct este proxima şedinţă de Guvern.

Tot pentru următoarea şedinţă de Guvern este şi termenul în ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor, care se află în avizare la Consiliul Concurenţei.

Procesul verbal mai cuprinde măsura compensării în cuantum de 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022, termenul de adoptare a actului normativ fiind până la data de 15 februarie 2024, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai 2024, măsura acordării a 100 euro pe UVM – vaca de carne, respectiv porc şi pasăre.

În ceea ce priveşte condiţionalităţile GAEC 7 şi GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniştri, de către 15 state, şi a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea, se menţionează în documentul semnat de cele două părţi.

„Cu asigurările domnului ministru că aceste măsuri vor fi rectificate la nivel de ţară şi nu la nivel de fermă”, a punctat Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei fermierilor.

Totodată, în procesul verbal se menţionează că a fost creat fondul de risc din care s-a reţinut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane euro, după cum urmează: 40 milioane euro din subvenţii; 30 milioane euro de la UE, sumă solicitată şi aprobată şi 30 milioane euro de la bugetul naţional. Până la data de 31 ianuarie 2024 se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de secetă.

Un alt punct din documentul încheiat şi asumat de Ministerul Agriculturii vizează completarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a agenţiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum şi întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, discuţiile vor avea loc luni, 15 ianuarie 2024, în prezenţa reprezentanţilor acestui sector.

Conform procesului verbal, celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituţiilor/ autorităţilor naţionale şi europene, urmând a fi soluţionate, cu sprijinul MADR.

„Aici mă refer la faptul că sunt foarte multe măsuri care necesită avizare de la Comisia Europeană. Am primit asigurare de la domnul ministru că vom fi primiţi ori de câte ori va fi nevoie pentru aceste probleme, pentru a fi remediate imediat. Mulţumim pentru colaborarea fructuoasă de astăzi. Sperăm ca miercuri, joi, când se va întâlni Guvernul, să primim şi acele ordonanţe fără de care nu putem să renunţăm la aceste chestiuni. Noi, ca fermieri, ca protestatari, sperăm ca şi celelalte instituţii şi ministere pe masa cărora avem puse măsuri să şi le asume, ca şi domnul ministru, printr-o semnătură. Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii, pe moment, sunt discutate. Aşteptăm răspunsurile urgente şi dacă ele vor fi, s-a încheiat. Aşteptăm aceste măsuri urgente, dar acordăm suportul celor de la transportori în toate problemele, pentru că noi suntem şi transportatori, avem camioane cu care transportăm cerealele din ferme. Aceste probleme trebuie neapărat rezolvate împreună”, a afirmat Andruş.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a subliniat că bugetul MADR are 2% din PIB României şi sunt foarte multe programe şi proiecte în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile date fermierilor români „pentru a-i scoate din dificultate”.

„Avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul avicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România: un miliard de euro pentru InvestAlim, procesare în România, pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă în România şi să nu mai exportăm materia primă, şi, doi, partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100%, fără cofinanţare, prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţii de eoliene, de energie regenerabilă, pentru a duce costurile cu energia cât mai mici în ferme”, a explicat Florin Barbu.

 

Guvernul a anunţat sâmbătă dimineaţa, printr-un comunicat, că reprezentanţi ai ministerelor şi ai unor instituţii publice vor avea sâmbătă consultări cu cei ai transportatorilor şi fermierilor, pentru a discuta, pe fiecare domeniu în parte, revendicările acestora.

„În continuarea dialogului cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară, Guvernul României le-a transmis reprezentanţilor transportatorilor şi fermierilor un calendar de discuţii cu miniştrii şi reprezentanţii unor instituţii publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate”, se menţiona în comunicat.

Întâlnirile au început la ora 12:00, la Ministerul Agriculturii, şi urmau să continue la 13:00 la Ministerul Transporturilor, la 14:00 la Autoritatea pentru Servicii Financiare şi la 15:00 la Ministerul Finanţelor.

Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi, printre altele, de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au transmis că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. ȘI…CHIAR SE DUC ACASĂ!PĂI NU SE REALIZEAZĂ DEZIDERATUL „INIȚIATORILOR”–STARE DE URGENȚĂ,KWJOHANNIS-PREȘEDINTE MULT MULT ,MULT ȘI ROMÂNII -MILITARI ÎN U„KRAINA”!DA ȘOFERII-PROPETARI ORI PROPETARII ȘOFERI ! CARE „ SINDICATURI CURATE ” MAI PARTICIPĂ-DA FĂRĂ GEORGE ȘI ȘOȘOACĂ!?

  2. Vraja marii! Nu primesc nimic! FMI vine urgent la București!

  3. Singura realizare este blocarea vămii Siret și scăparea sucevenilor de o coada de 30 km de TIR-uri!

  4. fost fraieriti de baiatul tractoristului.
    Pana nu sunt alungati mafiotii, tara se va tot indatora si subrezi.

  5. Cat dracu de prost poti fi sa pleci de acasa sa faci mitingeala si apoi sa pleci indarat ca ai semnat un protocol,o bucata de hartie igienica,cu ministrul papusoilor subaltern al covrigarului.Rad si gainile,gastele si matele de la ferma de tine.

  6. @Bursucul-cred ca tu ar trebuii să folosești hârtia igienică.Sa te ștergi la gură (gura bate curul),dupa ce ai vomitat acele păreri de rău ca mitingul sa încheiat printr-o înțelegere.Probabil te hrănești din gunoaie și scandaluri.Continua băiete să-ți verși ignoranța…

  7. 1.benzina,motorina sa se faca 30lei litrul 2.transportul de pe tir sa treaca la cfr(mai ieftin,nu polueaza,nu strica sos.) 3.fondul de la poluatori:tiruri,10mil auto!,avioane,vaci,tarani,fabrici sa se dea celor care purifica aerul prin padurile personale 4.sa se dea fonduri gratis 100000euro pentru o ferma,nu penyru tineri speculanti(cerere si bani,fara atitea dicumente) 5.sa nu se mai dea bani asociatiilor comuniste 6.vrem sa nu mai fie decit 200000masini pe sosele,restul la fier vecgi 7.interzicerea programului rabla,se face specula,sint afise:cumpar rable 200.500..700lei iar ei iau de la stat 1000euro 8.masinile jos de pe trotuare in bucuresti 9.stb transport suto gratis in bucuresti,trebuie taxati cu 10lei pezi cei ce circula cu masina in bucuresti.se evita aglomeratia,poluarea dar trebuie gindire,nu japite de astea comuniste care conduc acum 10.nu i mai bine sa ne integram in africa? 11.sua e o tara pe duca 12.facem procesul comunismului in europa?

  8. Au fost fraieriti ca de obicei. Au plecat cu promisiuni, ha ha ha.

  9. „DAR DOMNULE AUTOR:„Protestele, spontane sau organizate,”-DACĂ SUNT ORGANIZATE–CINE ȘI DE CE LE-AU(?) ORGANIZAT? ȘI CARE LE SUNT DOLEANȚELE? DACĂ ȘI MARELE SUPERFERMIER MUSCĂ S-A CAM BÂLBÂIT ÎN FAȚA CAMERELOR? VINA GUVERNULUI E CĂ NU A ASIGURAT TOALETE PUBLICE PE TRASEUL MASTODONȚILOR ȘOFERICI ȘI TRACTORISTICI! CE GUVERN DIN ȚARA ASTA(DACĂ-I ȚARĂ ȘI NU PROTECTORAT SAU DIN ORICE ȚARĂ AR PUTEA SATISFACE -ÎN CONTEXTUL POLITIC ACTUAL EXTERN?) DOLEANȚELE TUTUROR GUVERNAȚILOR NEMULȚUMIȚI?? ȘI APOI CINE SPUNE TOT ADEVĂRUL DESPRE DESFĂȘURAREA ÎNTÂLNIRILOR -MINIȘTRI -PROTESTATARI? BA NE PREZENTĂM,BA NU AVEM LISTA CU REVENDICĂRI,BA VENIM DUPĂ CETELEFONĂM „ACASĂ”? CHIAR NU VI SE PARE CĂ-I TOTUL O ORGANIZARE VOIT DEZORGANIZATĂ? AUZI TU: POLIȚISTUL A ĂNDREPTAT EXPLICIT ARMA SPRE UN AUTOMOBIL!!!

  10. Protestatarii sa nu dea inapoi,ce-au pornit sa continue !! Nu se mai poate …!! Buboiul falimentarii Romaniei dictat de-afara,si sustinut maxim de toate guvernele=aceleasi bestii ale loviturii de stat dec.89′ …de 35 de ani ,trebuie spart..!!!! AU FURAT INCOMENSURABIL TOTI SUNT MILIONARI IN EURO CU BANII IN CONTURILE DINAFARA….! NE-AU FURAT 35 DE ANI DIN VIATA TARANDU-NE IN DEZNADEJDE DOAR PENTRU EXISTENTELE LOR. DE JIGODII CU ENERGII JOASE,DESTRUCTIBILE..!?! TREBUIE SA DIPARA PSD,PNL, TOT CE TINE DE SCARNAVIILE ACESTOR PARTIDE= CRIMA ORGANIZATA …ETC …!! SI SA PLATEASCA PE POTRIVA…!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.