Prună, trimisă la pușcărie

Pușcăriașii care au transformat penitenciarele într-un butoi cu pulbere și-au găsit noi avocați în politică, după ce ministrul Justiției Raluca Prună le-a dat foc cu declarații publice despre amnistii și grațieri.

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, actualmente prim-vicepreședinte PNL, n-a mai stat pe gânduri și le-a sărit în ajutor. Pe Facebook. Predoiu o îndeamnă pe Prună să discute „direct” cu deținuții care și-au dat foc la celule, s-au urcat pe acoperișuri, ca-n lumea a treia, și bat în gratii.

Astfel, prim-vicepreședintele PNL i-a făcut pe rețeaua de socializare lui Prună un „plan de urgență” legat de sistemul penitenciar, plan care prevede, printre altele: „Mergeți urgent în penitenciarele atinse de revoltă și angajați urgent un dialog direct cu detinuții, nu prin televizor”.

„Planul” lui Predoiu este în șase puncte.

Iată-l expus pe Facebook: „Plan de urgență pe care îl sugerez doamnei ministru Prună, care spune că 25 de ani nu s-a făcut nimic in sistemul penitenciar:
1. Activați proiectul început în prima parte a anului 2012 de Ministerul Justitiei și Ministerul Apărării, pentru amenajarea mai multor cazărmi dezafectate, relocalizarea și cazarea a aproximativ 14.500 deținuți (10 000 în regim semi-deschis, 4.500 în regim deschis) ceea ce ar descongestiona închisorile supraaglomerate; costurile, atât pentru relocare cât si pt pază, sunt minime;programul a stagnat trei ani în guvernarea PSD;
2. Mergeți urgent în penitenciarele atinse de revoltă și angajați urgent un dialog direct cu detinuții, nu prin televizor;
3. Solicitați șefilor de penitenciare un plan de măsuri urgente pentru ameliorarea condițiilor în penitenciarele cu probleme;
3. Reluați proiectul de penitenciar privat rămas în stadiu de concept avansat încă din 2012 și rămas în nelucrare de atunci și până astăzi.
4. Aplicați măsuri concrete de aplicare a Strategiei Naționale de Reintegrare a Persoanelor Private de Libertate. În lipsa politicilor de suport foștilor detinuți le e extrem de dificil, dacă nu imposibil, să se reintegreze în societate;
5. Priviți și spre așezămintele penitenciare unde sunt cazați minorii și tinerii; sunt mai puțin vocali dar grija pentru ei indică gradul nostru de civilizare ca societate;
6. Sprijiniți și consolidați sistemul de probațiune. E în pragul blocării; fără o intervenție rapidă nu vom mai putea vorbi despre măsuri alternative la pedeapsa închisorii”.

Prună zice că a mai fost

Îndemnul lui Predoiu privind prezența ministrului Justiției printre deținuții protestatari vine în contextul în care Raluca Prună a reamintit miercuri că în mandatul său „s-a întâlnit nemijlocit cu persoane aflate în detenție”.

„Am fost în penitenciare. De când mi-am preluat mandatul, am înțeles să vizitez numeroase penitenciare, cu speranța că voi găsi o situație îmbunătățită, nu a fost cazul. M-am întâlnit nemijlocit cu persoane aflate în detenție, știu din contact direct cu acestea care sunt problemele. Am declarat public că este o prioritate a mandatului meu încercarea de a remedia situația din penitenciare”, a spus Prună într-o declarație referitoarea la protestul din penitenciare.

Dîncu nu s-a lăsat nici el

Despre situația din penitenciare a vorbit și Vasile Dâncu, miercuri, într-o emisiune la Realitatea TV, post care plânge pe umărul pușcăriașilor de când partenerul lui Cozmin Gușă, Maricel Păcuraru, se află în spatele gratiilor.

”Nu împărtășesc ideea că cei care sunt în penitenciar trebuie să fie chinuiți. Mai degrabă trebuie să ne gândim că acești oameni au nevoie de solidaritatea noastră, au nevoie de aducerea lor înapoi, la valorile noastre comune”, a spus vicepremierul.

Potrivit lui Dâncu, este nevoie și de o dezbatere publică pentru a convinge societatea de necesitatea investițiilor în penitenciare.

”Este nevoie să convingem societatea, pentru că în acest moment societatea noastră nu este convinsă că trebuie să facem investiții. Sunt mulți oameni care spun, și am văzut reacțiile pe care le au pe site-urile noastre în zona justiției, că trebuie să dăm bani la școli, să dăm bani la spitale și nu să dăm bani la pușcării. Trebuie să înțelegem că scopul este reinserția socială pentru această zonă a penitenciarelor. Cu adevărat există mari probleme în penitenciare, dar nu o să putem să le rezolvăm peste noapte”, a adăugat Dîncu, potrivit căruia se lucrează la un raport referitor la respectarea drepturile omului în închisori.

Cât despre Raluca Prună, Dîncu a ținut să spună că „ministrul Justiției cunoaște situația și este sensibil la această chestiune”.

Vicepremierul a precizat că Raluca Prună a tras un semnal de alarmă încă de la preluarea mandatului privind situația din penitenciare. ”Depun mărturie că doamna ministru Prună a venit încă de la începutul mandatului în guvern cu un semnal de alarmă. A vizitat foarte multe penitenciare, a venit cu un raport, am analizat în guvern ceea ce se întâmplă cu procesele pe care le avem noi la CEDO și cu situația de posibilă sancțiune a României în această direcție. Am încercat să identificăm soluții, am discutat în mai multe ședințe de guvern despre probațiune, am mărit numărul de posturi pentru probațiune, pentru că aceasta este o soluție. Am vorbit și despre posibilitatea unei amnistii, despre investiții în zona aceasta a penitenciarelor. Ministrul Justiției cunoaște situația și este sensibil la această chestiune”, a conchis Dîncu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8553 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.