PSD și ALDE oficializează limba maghiară în sistemul administrativ central al statului român

PSD și ALDE se pregătesc să oficializeze limba maghiară în prefecturi și deconcentrate

În anul Centenarului Marii Uniri, coaliția de guvernare, formată din Partidul Social Democrat și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, face noi concesii legislative UDMR. Aceste concesii legislative pot fi considerate adevărate acte de trădare națională pentru că reprezintă în fapt noi pași legislativi în favoarea oficializării limbii maghiare în Transilvania și a realizării mult visatei autonomii teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc, susținută de UDMR și Ungaria.

Dan Tănasă

Deși ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, când ar trebui să sărbătorim un veac de suveranitate națională și un secol de la realizarea visului național al unirii tuturor românilor, actuala coaliție care guvernează România face o serie întreagă de concesii legislative în favoarea UDMR, ce pot fi considerate adevărate acte de trădare națională.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și cel al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, acționează fără niciun scrupul în favoarea UDMR și a Ungariei, oficializând limba maghiară în sistemul administrativ central al statului român. Fără nicio consultare publică și în spatele ușilor înschise, Dragnea și Tăriceanu cedează în fața UDMR, de parcă ne-am afla la masa negocierilor în urma unui război pe care România l-a pierdut.

Codul administrativ adoptat la Senat oficializează limba maghiară pe ușa din dos

În privința utilizării limbii maghiare în administrația publică, proiectul Codului administrativ, adoptat de Senat în data de 11 iunie a.c. și aflat acum la Camera Deputaților, camera decizională, oficializează limba maghiară în prefecturi și serviciile publice deconcentrate. Deși fac parte din administrația publică centrală a statului, prefecturile și deconcentratele vor fi obligate să permită utilizarea limbii maghiare.

În prezent, cetățenii aparținând minorităților naționale pot utiliza limba maternă doar în raportul cu autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean. Noutatea adusă de Codul administrativ vine din adoptate art. 94 alin 1, care prevede faptul că, „În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte.”

Astfel, prefecturile și serviciile publice deconcentrate vor fi obligate acum să asigure cetățenilor aparținând unei minorități naționale dreptul de a utiliza limba maternă în instituțiile publice ale administrației publice centrale. Practic, în condițiile prezentului proiect adoptat deja de Senat, limba oficială de stat va fi dublată la nivelul administrației publice centrale a statului de alte limbi, în speță limba maghiară, care va avea de jure același statut cu limba oficială de stat.

De vreme ce limba maghiară va putea fi utilizată în instituțiile administrației publice centrale, e doar o chestiune de timp până când limba maghiară va putea fi utilizată în ministere, agenții etc. ca limbă oficială de stat.

Eliminarea pragului procentului de 20% a ponderii minorității pentru utilizarea limbii maghiare

Mai mult decât atât, tot la propunerea UDMR, se elimină praguș procentului de 20% a ponderii minorității pentru utilizarea limbii maghiare în prefecturi și serviciile publice deconcentrate. La art. 94 alin. 2, forma adoptată la Senat și înaintată la Cameră prevede faptul că „Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin (1).”

Citiți articolul integral în ziarul Cotidianul varianta digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. PSD-ALDE se pregatesc sa-si puna bomboana pe coliva ?! Asta le mai trebuie ! Eu unul nu prea cred in acesta informatie ! Chiar asa, sa bata matanii si sa umileasca la usa UDMR ?

  2. nu e vorba doar de limba maghiara, ci si de limba rromanes, sarba, germana, etc.
    dar unde romanii sunt minoritari (harcov), de ce maghiarii nu sunt obligati sa stie romaneste?

  3. In 1928 Parlamentul Romaniei a stabilit ca bacalaureatul sa fie tinut numai in limba romana si o limba moderna (franceza sau germana),singura materie care putea fi sustinuta in limaba materna fiind MATEMATICA. Numai ca atunci in parlament erau patrioti nu tradatori ai intereselor nationale.

  4. Pas cu pas maghiarii isi ating obiectivele. Iar Dragnea le da..ca nu da de la el. Feriti-va de omul care nu mai are nimic de pierdut!

  5. Sa infiinteze un post de traducator/interpret pentru reprezentarea rau-voitorului, nicidecum sa oblige toti lucratorii institutiei sa cunoască(foarte bine!) altă limbă.
    Este administratie românească, nu româno-maghiara!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.