Pe foarte repede înainte

Rușii vând Alro în 2 săptămâni și cer pe el 500 de milioane de euro

În două săptămâni, la jumătatea lunii iulie, fabrica de aluminiu Alro Slatina ar putea să își schimbe proprietarul. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a aprobat prospectul de ofertă secundată de acțiuni al Vimetco și Conef, rușii care dețin combinatul de aluminiul Alro Slatina. Potrivit acestuia, este scoasă la vânzarare o participație de circa 60% din acțiuni, mai precis, 383 de milioane de titluri, dintr-un total de 713 milioane emise. “’Se aprobă prospectul de ofertă publică secundară de vânzare de acțiuni, deținute de Vimetco și Conef, la Alro, având următoarele caracteristici….: preț de subscriere:

 pentru tranșa investitorilor de retail6,18 RON pe acțiune,

∙ pentru tranșa investitorilor instituționali: la orice preț până la prețul maxim(inclusiv)

Perioada de derulare a ofertei 02.07.2018 – 16.07.2018. Coordonatorii ofertei sunt Deutsche Bank și UBS”, se arată în documentul ASF.

Așadar, pentru 60% din acțiunile deținute la Alro, rușii vor circa 2,3 miliarde de lei, aproximativ 500 de milioane de euro. Nu înseamnă că vor și obține, dar aceasta este suma maximă țintită, ceea ce evaluează întreg combinatul la un preț maximal de aproximativ 900 de milioane de euro. De precizat, prețul – țintă al rușilor este de două ori mai mare decât valoarea la zi a combinatului pe bursă. Surprinde  durata extrem de redusă a valabilității ofertei, de doar două săptămâni, dar și faptul că se adresează atât marilor investitori cât și celor mici. Aceste două lucruri converg către faptul că rușii vor să vândă Alro cât mai repede posibil.

Oligarhul rus Vitali Machitsky deține, prin Vimetco și Conef, circa 90% din Alro. Restul este în posesia unui acționariat diversificat.

O istorie a unei achiziții grozave pentru ruși

Alro a fost vândut în 2002. Firma americană Marco International, o casă de comerț cu sediul în New York, în spatele căreia se afla Matsitski, a cumpărat treptat, direct și prin subsidiarele sale, pachete de acțiuni Alro de pe piața de capital. Inițial, APAPS-ul lui Ovidiu Mușetescu a vrut să vândă societatea prin majorare de capital, care urma să fie făcută de Marco. Grupul devenea astfel majoritar, dar statul nu primea niciun ban, sumele urmând să se ducă în societate. La presiunea opiniei publice, procesul a fost stopat. Însă, în mai 2002, Marco ajunsese să dețină aproximativ 41% din acțiuni. Atunci, Mușetescu le-a vândut restul de 10%. Prețul total a fost de 14 milioane de dolari, prețul acțiunilor , plus capitalul de lucru. Doar profitul realizat în 2017 a fost de circa 130 de milioane de euro.

Ulterior Machistky a cumpărat și Alprom, formând în România un grup integrat în prelucrarea aluminiuluiși unul dintre cei mai mari actori economici din țară. Grupul Alro este acum format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (incluzând PLP-uri și extrudate). Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), Grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România.Minele operate de Grup și rafinăria sa acoperă integral necesitățile de bauxită și de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxita, măsurate și indentificate în minele exploatate de Grup începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de Grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operațiuni (în conformitate cu ratele actuale de producție). În 2017, Grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 de tone de bauxită și, respectiv, de alumină.

Unitățile de producție și de prelucrare a aluminiului care aparțin Grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat care, în același an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone. Grupul fabrică și vinde un portofoliu diversificat și flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci și lingouri, precum și produse laminate plate, cum ar fi table, bobine și plăci și o gamă largă de profile extrudate.

Multe anchete, fără niciun rezultat

De-a lungul timpului, combinatul Alro Slatina a făcut obiectul mai multor anchete, însă atât DIICOT cât și DNA au închis dosarele în legătură cu privatizarea societății. DNA a investigat dacă a fost stabilită cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice era acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere.

De asemenea, au mai existat și alte anchete, vizând cumpăarea de energie  la preț preferential de la Hidroelectrica, însă niciun nu a dus la vreun rezultat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1072 Articole
Author

11 Comentarii

  1. sa nu mi spuneti ca l cumparab statul roman ..caaaa n u va cred..ca daca pentru alte obiective vandute pa nimic decat sa umple conturile nastasistilor..motivand ca a fost o conditia ca sa intram in blocul saraciei…pentru acesta nu se mai poate invoca vlauza da …nenorocire UE..

    • Ideal ar fi sa fie cumpărat de un roman care sa tina banii in Romania și să investească în România ..dar dacă se face asta acel om va fi corupt …și cum în Romania omul cu bani reprezintă corupția ..îl vindem la străini ..ei au bani și nu sunt corupți ..dacă vrem autostrăzi vindem alro Slatina ..și cu banii in băgăm în băncile străine sau ne plătim datoriile la FMI

  2. Statul roman sa faca bine sa cumpere si Alro si Sidex-ul! Ambele au fost privatizate pe nimic de guvernul PSD in timpul lui Nastase asa ca guvernul PSD actual sa repare greselile anterioare, altfel arata ca nu s-au reformat deloc!

    • Aveti oarecare dreptate. Practica a dovedit, insa, ca cel mai prost administrator e statul roman. Cate eforturi s-au facut pentru salvarea OLTCHIM si cu ce pret? Alte companii n-au avut acelasi noroc. Au fost falimentate de directorii incompetenti, numiti politic. Contractele de privatizare au fost incheiate cu participarea unor ” juristi ” proveniti din fosta si actuala securitate, absolventi de Drept, pentru ca stangul il aveau din nastere. Faptul ca cele doua obiective industriale au facut profit, e cea mai buna dovada. Inainte sa va declarati patriotismul, ganditi-va la soarta miilor de angajati, care risca sa ramana pe drumuri, daca patronatul nu e competent si dispus sa asigure buna functionare.

  3. Daca calculam cu cat l-au achizitionat, cat au investit… mai apoi cat au castigat pe parcurs din afacere si cat vor castiga din tranzactie… descoperim realitatea romanesca… Cat a pierdut Statul, cat au castigat cei implicati sa administreze bunurile natiunii si cat de umilit si strivit e nefericitul popor roman… Aceasta afacere era a natiunii si nu a celor ce au tranzactionat-o… M-as bucura sa faca cineva aceasta analiza si m-as bucura sa gresesc cu cele afirmate…

  4. Anchetele cu rezultat zero. E normal daca avem in vedere sumele foarte mari de bani negri si clanurile intre care s-au impartit. Clanuri rivale politic dar parteneri la spaga.

  5. Aceasta tranzactie in termenii in care a fost prezentata nu este altceva decat o spalare masiva de bani si nimic mai mult,By the book…..vorba romanului.

  6. Pare suspecta graba cu care rusi/acționarii majoritari vor să scape de Alro, care este totuși pe profit. Cat despre cumpararea de către statul român trebuie găsit cine=avocați corecți, specialiști pricepuți, dar și cu ce fonduri și mai ales de unde?

  7. În România ar trebui introdusă o anumită pedeapsă. Dar UE nu e de acord.Pacat!

  8. Cu cat la vandut statul roman?Nu cred ca suma a fost de 500milioane de euro?Cine a semnat vanzarea catre rusi la un pret mult mai mic decat aceasta suma, ar trebui anchetat de DNA si judecat.Suntem de rasul lumii,au dreptate ungurii cand rad de noi ca nu avem industrie si nu mai avem la ce folosii resursele naturale .Numai tarile africane si arabe ,mai au aceeasi situatie ca noisi isi vand resursele naturale pe nimic.

  9. manifestantii de la cotroceni se aude? alo,alo,alro vindut pe nimic de voi psd care manifestati! vreti sa ma vindeti ceva si johanis nu va lasa, da fondul suveran de investitii. imbecililor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.