Putin: Cu noi nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri SUA că iau la nivel global decizii ce împing lumea într-o nouă cursă a înarmării ce poate provoca un nou război rece, el făcând astfel aluzie și la scutul american antirachetă, transmite Agerpres.

“De fapt ni se spune că Statele Unite ştiu mai bine decât noi ce ne trebuie. Haideţi să ne definim noi înşine interesele şi necesităţile”, a spus Putin. „Cu noi nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor”, a mai spus preşedintele rus. “Cu ce nu vom fi de acord niciodată? Ca cineva să vorbească cu altcineva, indiferent unde, de pe o poziţie de forţă”, a spus Putin. În acelaşi context, el a precizat că Rusia susţine regimul Assad din Siria, pentru că o îndepărtare cu forţa a acestuia ar arunca ţara într-un şi mai mare haos.

“Nu conflictele locale, ci decizii precum retragerea unilaterală a SUA din tratatul ABM (privind apărarea antirachetă) sunt cele care pot conduce la un război rece”, a spus liderul rus în timpul unei conferințe de presă susținute la Forumul economic de la Sankt Petersburg, consemnează agențiile Reuters și EFE.

În opinia lui Putin, o posibilă denunțare a tratatului ABM de către SUA “ar schimba sistemul global de securitate”, fapt ce va influența și conflictele regionale din lumea întreagă, “pentru că părțile beligerante găsesc întotdeauna arme, lucru de asemenea valabil pentru regiunile din estul Ucrainei”.

Putin a susținut mai departe că, după dezintegrarea Uniunii Sovietice, statele occidentale, și în special SUA, “au căzut într-o stare de euforie și, în loc să stabilească relații de bună vecinătate (cu fostele republici sovietice), au început să asimileze noi spații geopolitice pe care le-au crezut libere”. “Problema (în relațiile cu SUA) este că încearcă să ne impună standardele și deciziile lor, fără să țină cont de propriile noastre interese”, a subliniat liderul de la Kremlin.

SUA s-au retras din tratatul împotriva rachetelor balistice în 2002, la 30 de ani dupa semnarea sa. A rămas în vigoare tratatul împotriva forţelor nucleare cu rază medie de acţiune din 1987, care limita arsenalul de arme nucleare din Europa deţinut de cele două puteri. Însă SUA acuză Rusia că deţine rachete Iskander, cu rază de acţiune de peste 500 de km şi dezvoltă noi asemenea tipuri dearme, în timp ce Moscova acuză că armata americană a foslosit rachete cu rază medie de acţiune pentru a testa sistemul său antirachetă. Mai mult, Rusia consideră că lansatoarele de rachete care vor fi instalate în România (ca parte a scutului antirachetă) pot lansa nu doar interceptori, ci şi rachete Tomahawk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.