Putin cumpără bunăvoința prietenilor africani

Preşedintele rus Vladimir Putin a deschis joi summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg (nord-vest), promiţând să livreze cereale cu titlu gratuit către şase ţări africane „în următoarele luni”, în pofida sancţiunilor occidentale care, potrivit lui, au îngreunat exportul de cereale şi îngrăşăminte al Rusiei, potrivit AFP, EFE şi Reuters.

„În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea”, a declarat Putin în discursul său de deschidere, difuzat de televiziunea rusă, pe fondul îngrijorărilor ţărilor africane după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Declaraţiile sale au stârnit aplauze.

El a adăugat că Rusia va suporta, de asemenea, costurile de transport al cerealelor.

Putin a spus că în primele şase luni ale anului în curs Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa, indicând că, în 2022, această cifră a fost de 11,5 milioane de tone pe întreg anul.

„Înţelegem importanţa unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru ţările africane. Este important pentru dezvoltarea socio-economică şi pentru menţinerea stabilităţii politice” pe continent, a spus preşedintele rus.

Prin urmare, a adăugat el, Rusia va continua să „acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”.

Putin a mai spus că regretă că partea rusă a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea acestuia, reiterând că Moscova s-a retras deoarece niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea propriilor sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinită.

Criticând decizia Rusiei, unii politicieni occidentali au spus că retragerea Rusiei este iresponsabilă şi va duce la suferinţa a milioane de oameni din ţările sărace.

Dar la summit Putin a spus că peste 70% din grânele ucrainene exportate graţie acordului de acum expirat au mers către ţări cu venituri ridicate sau cu venituri peste medie, inclusiv din Uniunea Europeană, şi că ţările sărace, precum Sudanul, au fost „trase pe sfoară” şi au primit mai puţin de 3% din livrări.

Putin a declarat că Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale în acest an şi că este pregătită să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa, atât pe bază comercială, cât şi cu titlu gratuit ca ajutor, şi să onoreze – ceea ce a spus el că este – rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.

Preşedintele rus a mai spus că sancţiunile occidentale, impuse pentru războiul Rusiei în Ucraina pe care el îl numeşte „operaţiune militară specială”, au împiedicat Moscova să furnizeze gratuit îngrăşăminte ţărilor sărace.

„Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Putin.

Anterior, şeful statului din Comore, Azali Assoumani, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), a subliniat „consecinţele negative” ale războiului în Ucraina în întâlnirea pe care a avut-o joi cu liderul rus Vladimir Putin, în marja summitului Rusia-Africa care a început la Sankt-Petersburg, potrivit EFE.

„Observăm consecinţe negative care au repercusiuni în întreaga lume, inclusiv în Africa”, i-a spus Assoumani lui Putin în întâlnirea ce a avut loc în prima zi a summitului ce va continua şi vineri.

Potrivit preşedintelui UA, ţările africane au „relaţii de parteneriat” atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

„Lumea se află în prezent în pragul distrugerii”, iar statele africane suportă direct consecinţele acestei situaţii, a declarat Assoumani.

În acelaşi timp, el i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul acordat de Rusia continentului african, întrucât investiţiile Moscovei au permis ‘multor ţări să urmeze calea dezvoltării’, a spus el.

„Suntem sincer recunoscători pentru asta”, a subliniat acesta.

La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Uniunea Africană se va alătura G20 în calitate de membru permanent.

„Rusia a fost una dintre primele ţări care au răspuns la iniţiativa preşedintelui Senegalului, în calitate de preşedinte prin rotaţie al Uniunii Africane, de a acorda UA statutul de membru cu drepturi depline în cadrul G20. Ne aşteptăm ca această decizie să fie luată la summitul grupului la New Delhi la începutul lunii septembrie”, a declarat Putin.

El a adăugat că Rusia este pregătită să facă tot posibilul pentru „a promova consolidarea suveranităţii ţărilor africane şi pentru a ajuta Africa să devină unul dintre partenerii-cheie într-o lume multipolară”.

Putin prezidează joi, la Sankt Petersburg, prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane.

Evenimentul, la care se aşteaptă să fie semnate diverse acorduri, urmează primului summit Rusia-Africa din 2019 şi face parte dintr-un efort concertat de influenţă şi de afaceri pe un continent unde mercenarii ruşi din Grupul Wagner rămân activi, în pofida unei revolte eşuate acasă luna trecută.

Rusia spune că 49 din cele 54 de state de pe continent sunt reprezentate la summitul de la Sankt Petersburg, dintre care 17 de către şefi de stat şi patru de şefi de guvern. Or, aceasta înseamnă mai puţin de jumătate din numărul de lideri care au participat la summitul din 2019, ceea ce Kremlinul o pune pe seama presiunilor SUA şi Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

31 de Comentarii

  1. Bravo lui! Licuriciul nu cumpara, ci vinde. Slava Z!

    • Tot mai multe tari din lume, atat bogate cat si nevoiase se aliniaza in spatele Rusiei. Vor sa aiba siguranta viitorului atat social cat si protectia militara. La bogatiile ei, Rusia nu va proceda ca fomistii din Europa care i-au adus la sapa de lemn pe africani sustinand ca-i ‘civilizeaza’ si-i apara. De cine?

  2. ” în pofida sancţiunilor occidentale”

    Sanctiunile sunt pentru occidentali, restul sunt liberi ca pasarea pe sarma, cum canta poetul. Nu mai dezinformati cititorii ! Stiu, voi v-ati nascut sclavi, mancati din slavie, va bucurati de sclavie, ca altceva nu aveti !

  3. Gargara propagandistica de cel mai autentic prost gust bolsevic, cred ca ii ia pe africani de cretini
    Sclava Rusia,sclava Z!

  4. Și francezii dar și chinezii livrează gratis grăuntoase africanilor s.a….luvrarile astea sunt un ritual pentru cei cărora lii jale de oamenii de-acolo…pentru altii e o facere de curte pentru ai amăgi de a le lua bogățiile..
    Au venit la Puțin să mai asculte cum a devenit leagănul omenirii sărăcia ei..cândva africanii erau aduși în Europa pe la expoziții în cuști ca să-i vadă „civilizația”…acum au ajuns să-i curteze..ce au făcut în Kongo strămoșii belgienilor fuduli se știe bine..

  5. Şi ce-i rău că le dă cereale gratis? Americanii le-au luat bani şi pe „vaccinurile” Pfizer, pe care i-au obligat să le cumpere!
    De aia au venit la Sankt Petersburg, de bunăvoie, 49 din cele 54 de state africane. Pentru că s-au săturat să fie spoliate de occident şi să le moară de foame populația pentru ca „elitele” să se plimbe cu avioane private încălțați cu pantofi care costă mai mult decât câştigă o familie din Mali într-o viață.

  6. Eduard M?tZ ot CZernowitZ spune:
    27 iulie 2023 la 16:01 ———-Nu incerci sa te trezesti din prostia ta, indiferent ce se intimpla .

  7. Cat pipi face omul asta de occidentul „civilizat”. Poate loveste si o nava pe Bîstroe, sa aiba si Primul Turist al Tarii motive sa posteze pe FB. App, ce se mai aude de contra-ofensiva secolului? Ca vad ca R.C. ne tine in suspans.

  8. Le-a dat putin cereale gratis? De unde? Din ce au furat ukrainienilor? Aici da, e gratuit dar e munca si productie furate! Una pasarica si cativa pasaroi au ciripit impotriva putinista, si, pun la cale transport aerian de cereale cat se poate, pana vin cu navele pe ape. Au incredere in putin exact cat au in guvernul roman, zero!

  9. Imi e rusine cati bolsevici si kremlinisti fac zgomote ,unii chiar cloneaza oamenii seriosi

  10. Nu vă sperie faptul că rămânem din ce în ce mai puțini? Respectiv Licuriciul şi noi, slugile lui din Europa?
    Că practic Asia e BRICS, Africa idem, America de Sud la fel şi lista poate continua…
    Şi, coincidența face că astea pe care tocmai le-am enumerat sunt fix țările care dețin marea majoritate a resurselor şi produc marea majoritate a bunurilor de pe planetă…
    Sigur, intelectualii progresişti vor veni cu argumentul că dacă comparăm PIB-urile, e jale! Aşa o fi, în mintea lor obişnuită să nu gândească: cele 3 țări cu cele mai mari PIB-uri (ca să fie „podium”, ca la sport) sunt Monaco, Luxemburg şi Liechtenstein. Adică 3 țări care nu produc ABSOLUT nimic. Dacă ar fi singure pe lume, ce credeți că ar mânca locuitorii lor ca să supraviețuiască? Nici apă nu ar avea de unde să bea, nu ştiu să facă nimic practic şi într-o săptămână-două ar crăpa cu toții! Pe când o țară ca Mali, cu un PIB minuscul, ar merge mai departe fără probleme!

  11. Cerealele otravite din Ucraina au rolul reducerii populatiei planetei planificata de forumul de la Davos si elitele zioniste. Nu conteaza cine le consuma, africanii sau europenii, chestia este ca polonezii au aflat si au interzis traficul cerealelor ucrainene peste teritoriul lor. Doar blestematii nostri lideri politicicondusi de securisti accepta ca Romania sa fie otravita de ucraineni cu cerealele lor toxice.

  12. @Pacifistul,canta cobzare la alta masa si ia acasa africani sa-ti indestuleze femeia Sclava rusia!

  13. Putin cumpără bunăvoința si competența prietenilor africani, ii trebuie un refugiu sigur
    Mai tarziu si apetența

  14. DEMOCRAȚIILE SUPERIOARE AJUTĂ AFRICANII DAR MAI ALES AFRICANELE(nici un mai ales-după libertățile individuale-sexul nu contează) în organizarea transporturilor hrănitoare de rechini-cine scapă -folosește pe piața sexuală,pe melanj-etnic) iar rușii le duc acasă grâu). CINE E MAI BUN??NORMAL CĂ NU RUȘII ,NEDEMOCRAȚII,ÎNAPOIAȚII,ȚARIȘTII!!

  15. E simplu: Putina fura granele ucrainenilor si le face pomana la fratii lui africani.
    Mai tarziu le va propune trupele Wagner ca sa-i pazeasaca de lovituri de stat.

  16. Tovarasii africani i-au promis lui Putin ca nu-l mananca daca se refugiaza la ei,cel mult ii trag o anvelopa pe umeri si ii dau foc
    Cine credeti ca era prezent la Forum,cucu cucu…. Prigojina :)))))care s-a intilnit cu prietenii africani

  17. În 2006, exact când fermierii somalezi își aduceau pe piață recolta de cereale, The United Nations World Food Programme a început să distribuie ajutorul de cereale anual pentru Somalia. Cu un tsunami de mii de tone de cereale gratuite disponibile, fermierilor somalezi le-a fost aproape imposibil să-și vândă recolta și s-au confruntat cu dezastru. Apoi, în anul urmator scenariul s-a repetat cu o mica diferenta: The United Nations World Food Programme a distribuit din nou ajutorul pentru cereale pentru întregul an, doar că de data aceasta cu armata in spate. Toate astea culminand cu o secetă de patru ani care a afectat cea mai mare parte a tarii, ați putea spune că The United Nations World Food a batut un piron mare în sicriul agriculturii somaleze. Mere frumoase si otravite.. desi Rusia nu cultiva GMO, acolo e legal sa vinzi chestii GMO procesate. Pe de alta parte, cerealele globaliste ucrainiene ar putea contine proteinele sintetizate de Epicyte, asimilate genetic in porumb, cel putin. Ei au vandut tehnologia catre Monsanto si DuPont si pana azi nimeni n-a indraznit sa-i intrebe cum au tupeul criminal sa vanda porumb care lasa infertile generatii intregi de tineri si tinere, inconstienti asupra pericolului pe care si-l asuma consumand o toxina perversa.

  18. … mai ramine doar sa vedem, in zilele urmatoare, cum vase rusesti incarcate cu cereale pentru Africa sint bombardate sau torpilate pe Marea Neagra de dronele ucrainenilor si ale complicilor lor la fel de criminali, ca „represalii” ! …

  19. Observ cu satisfactie , recunosc , ca in niste unii crapa fierea !

  20. Ce tupeu pe Putin,sa dea moka cereale.Absolut rusinos.Ca sa nu zicem ca a sters si 20 melearde datoria unor africani.Dar asta nu apare la stiri,deci nu exista.

  21. Sa-si manance singuri ucrainenii cerealele. Exista in lume cereale comestibile in cantitati indestulatoare, nu este nevoie de cerealele puternic chimizate si contaminate din Ucraina.

  22. Ii cumpara in loc sa-i faca una cu pamantul daca nu isi dau pe gratis resursele. Sute de ani Portugalia , Spania, Olanda, Franta, Anglia, SUA, Germania, Italia , Belgia, Japonia asa au facut. Sau gresesc?

  23. @Parere bati campii. Rusia este pe locul trei in lume la productia de cereale, iar ukraina numai pe locul 9. Pe primul loc e SUA. dar producatorul american nu e dispus sa isi dea recolta gratis, cum nu vrea sa o dea nici pe cea din Ukraina!!!
    Cad ca cerealele ukrainiene pline de OMG circula cu zecile de tone prin tarile est europene si nu l-eu fyrat rusii decat in creierul tau de bibilica!!!

  24. @axon 17:43
    Prietene, întoarce-te la treaba ta la ziare.com şi lasă-l pe adevăratul „axon” să mă înjure, dacă are chef.

    @kirlian 18:30
    Foarte bună observația. Au mai fost situații asemănătoare în ultimii 20 de ani, când UN şi anumite ONG-uri au mai făcut astfel de cadouri otrăvite. Au inundat diferite piețe africane cu textile şi încălțăminte foarte ieftine, ceea ce a omorât micile industrii locale care de abia trăiau de azi pe mãine, şi nu au reuşit să reziste 1 an fără să producă. Aşa că au închis, şi-au vândut utilajele ca să-şi plătească datoriile, iar comunitățile respective, deja sărace, au sărăcit şi mai mult. Locurile de muncă au dispărut, iar un an mai târziu, după ce programul de „ajutorare” s-a încheiat, localnicii au trebuit să-şi cumpere haine şi încălțăminte mai scumpe. Asta deja denotă premeditare, fiindcă o dată poți greşi, dar ulterior, după ce vezi consecințele, de ce o mai repeți?

  25. @S. iar minti ca in Pravda ???
    Ultima lista oficiala (2020)’
    1 People’s Republic of China 615,518,145 tonnes
    2 United States 434,875,197
    3 India 335,035,000
    4 Russia 130,037,708
    5 Brazil 125,568,280
    6 Argentina 86,573,396
    7 Indonesia 77,149,202
    8 Canada 65,013,700
    9 Ukraine 64,342,357
    10 Bangladesh 59,960,399
    11 France 56,849,840
    12 Vietnam 47,320,537
    13 Germany 43,265,100
    14 Pakistan 42,540,915
    15 Turkey 37,184,688
    etc
    Ma-ta Rusia e pe locul 4,mai moritz papagal kremlinez!

  26. Pana si copiii africani stiu ca rusnacii au incalecat Ucraina si o impiedica cu bombe ca sa nu poata sa isi exporte graul catre ei si nu viceversa.Degeaba unbla Putina cu gogosi pentru ca toti africanii stiu ca rusnacii nu ii tzin pe pomeni si nici nu pot sa ii tina pe pomeni prea multa vreme.Apoi stiu ca rusnacii le dau lor momeala ca sa ii scoata de pe piatza occidentala a materiilor prime de unde africanii iau cele mai mari preturi pe resursele lor care rusnacilor nici macar nu le trebuie,si la fel nici macar chinezilor care,eventual,le-ar da celor cazuti in capcana Brics,numai preturi de rahat,dar africanii nu sunt zevzeci si stiu ca rusnacii si chiar si chinezii doar vor sa saboteze Occidentul mizand si pe ajutorul lor,dupa care ii vor lasa pe toti cu ochii in soare asa cum i-au lasat dupa caderea URSS-ului,de nu mai stiau incotro sa o ia,asa cum rusnacii si chinezii au lasat si Vietnamul in foame criminala dupa razboiul cu americanii.Insa vremea trece si africanilor le este foame si nu le ajunge mica pomana a rusnacilor cu care vor aia sa ii momeasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.