Putin: o declaratie care pune capăt negocierilor privind Transnistria

Rusia şi comunitatea internaţională vor respecta vectorul politic ales de cetăţenii transnistreni. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei şcoli de vară pentru tineri. Potrivit acestuia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, multe conflicte au rămas nesoluţionate, iar unul dintre acesta este şi cel transnistrean, transmite 24h.md.

„Numai locuitorii regiunii transnistrene se pot pronunţa asupra propriului destin. Iar comunitatea internaţională, dar şi Rusia, va trebui să respecte opţiunea acestora”, a declarat Putin.
Negocierile in formatul „5+2” privind Tranistria au fost reluate in 2011, dupa o pauza de sase ani, cu participarea Republicii Moldova, a Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei, OSCE, si UE si SUA ca observatori.

Noul reprezentant al Rusiei pentru Transnistria este Dmitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO. Rogozin este viceministru însărcinat cu complexul militaro-industrial rus şi a fost numit nu numai în funcţia de reprezentant pentru Transnistria, ci si în funcţia de trimis special pentru Transnistria şi şef al comisiei de cooperare interguvernamentală Federaţia Rusă-Republica Moldova.
Calitatea sa de reprezentant pentru Transnistria va include procesul internaţional de negociere, dar şi chestiunile de interes local, iar asupra acestui subiect, acesta va raporta direct preşedintelui Putin. Funcţia sa în cadrul comisiei inter-guvernamentale pentru Republica Moldova are în vedere probleme de ordin economic şi social care exclud regiunea nistreană, iar acesta va raporta în acest sens viitorului premier rus, Dmitri Medvedev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.