Putin vrea gurile Dunării. Trump vrea retragerea din NATO

Acum un an și jumătate, președintele Council on Foreign Relations din SUA ne spunea să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina. Dar pentru ce se pregătește Rusia lui Putin? Îniante de finalul anului 2026, Vladimir Putin dorește să ocupe o fâșie la este de Bahmut care include orașele Lyman, Kramatorsk și Pokrovsk. Urmează o expansiune în regiunea Harkov, tot până la finalul anului 2026. Această expansiune aproape că ar dubla teritoriile ucrainene ocupate de Rusia începând din februarie 2022 și până acum. Informațiile de mai sus au fost publicate de cotidianul Bild, care spune că a intrat în posesia unei hărți cu planurile lui Putin întocmită de serviciile secrete germane.

Financial Times scrie că administrația Biden ”se roagă” ca Congresul să aprobe finanțarea de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei, care s-ar adăuga la cele peste 44 de miliarde de dolari în ajutor militar oferite în primele 18 luni ale războiului, precum și la finanțarea oferită de UE, care este blocată în acest moment de vetoul Ungariei.

Financial Times citează oficiali militari din SUA care spun că Rusia a trecut cu succes la economia de război și că în 2024 va putea produce 2 milioane de proiectile de artilerie, pe lângă cele pe care le importă din Corea de Nord. Aceiași oficiali spun că Ucraina se va putea considera norocoasă dacă în 2024 va primi 1,2 milioane de proiectile de artilerie din partea aliaților vestici. Președintele Zelenski încearcă să atragă în Ucraina producători de armament occidentali, însă nu este cert că acest entuziasm se va transforma într-o producție constantă de arme și muniție, în special având în vedere starea de război, distrugerile și riscurile inerente.

Presa internaționala oferă necontenit bilanțul pierderilor ruse în razboiul din Ucraina, în special numărul morților și răniților. Serviciile secrete americane estimează un număr de 315.000 de militari ruși morți și răniți, precizând că asta reprezintă 87% din totalul militarilor ruși la momentul începerii războiului, în urmă cu aproape doi ani. Însă informațiile despre pierderile Ucrainei sunt mult mai greu de găsit în presa occidentală, la fel și informațiile despre capacitatea Ucrainei de a înlocui aceste pierderi prin noi mobilizări.

La Kiev, nu doar politicienii tot mai vocali din opoziție, ci și președintele Zelenski par să-și piardă speranța  aderării la NATO. Deputatul Oleksii Goncearenko a declarat recent că surse de la Washington i-au spus că secretarul de Stat Antony Blinken le-a cerut aliaților din Europa să nu mai vorbească cu oficialii ucraineni despre aderarea la NATO. Se prea poate că mesajul să fi fost transmis aliaților est-europeni, cei care susțin cel mai mult aderarea Ucrainei. De altfel, concluziile Summitului NATO de la Vilnius din acest an sunt suficient de clare. ”Ucraina va deveni membră NATO când aliații vor cădea de acord că sunt îndeplinite condițiile. Aceasta este politica. A fost clar exprimată la Vilnius și am reafirmat-o clar astăzi”, a spus secretarul de Stat Blinken, pe 29 noiembrie, la cartierul general NATO de la Bruxelles.

Indicatorul succesului este rata înlocuirii pierderilor

Toate informațiile de mai sus au fost integrate de profesorul american John J. Mearsheimer într-o analiză realistă a situației din Ucraina. Mearsheimer aduce date noi și previziuni mult mai sumbre pentru Ucraina și chiar pentru NATO.

”Rușii au anexat Crimeea și cele mai estice patru oblasturi din Ucraina. Cred că rușii vor încerca să cucearească încă patru oblasturi din Ucraina, cele aflate imediat la vest de cele pe care le controlează total sau parțial acum, iar aici includ Harkov și Odesa. Cred că își doresc să anexeze și partea din Kiev aflată la est de Nipru, însă nu sunt sigur de asta”, spune Mearsheimer, într-un interviu pentru UnHerd.

”În ciuda a ceea ce cred mulți analiști occidentali, nu cred că Rusia își propune să cucerească întreaga Ucraiană. Cred că nu sunt interesați de Ucraina de Vest, care este locuită de etnici ucraineni și unde ar avea loc insurecții continue”.

Mearsheimer aduce în discuție cu totul alte cifre privind artileria și muniția de artilerie, precum și victimele din tabăra rusă și ucraineană.

”Numărul unu. Cucerirea teritoriilor nu este indicatorul succesului. Indicatorul succesului este rata înlocuirii pierderilor pe front. Populația totală influențează numărul soldaților ce pot fi mobilizați. Apoi artileria este cea care contează cel mai mult într-un război de uzură. Și apoi contează dacă rușii ucid mai mulți ucraineni sau viceversa. Or, Rusia are un avantaj de 5:1 în ce privește trupele, un avantaj între 7:1 și 10:1 în artilerie (iar acest avantaj crește), iar rata pierderilor îi avantajează clar pe ruși, contrar celor scrise de presa de mainstream din Occident. Cred că, la finalul războiului, rata va fi de 3:1 sau 4:1 în favoarea rușilor (incluzând și morți, și răniți).

Nu cred că Ucraina va mai avea suficienți soldați pentru a continua războiul cu Rusia pe termen lung. Regimul Zelenski vorbește despre o nouă mobilizare, ceea ce este un mod de a recunoaște cât de mulți oameni a pierdut armata Ucrainei. Însă Zelenski nu va putea merge prea departe cu mobilizarea, pentru că mulți ucraineni nu vor să moară pe front; mobilizarea ar putea întâmpina o rezistența foarte mare. Iar Vestul nu mai are material suficient pentru a ajuta Ucraina în acest război, nu mai are suficienăa artilerie. Le putem da dolari și euro, însă ei au nevoie de arme și muniție.”

”Numărul doi. Cred că Rusia își propune să ocupe circa 40% din Ucraina și, peste un an, va avea noi teritorii cucerite. Iar Rusia se va asigura că Ucraina va rămâne un stat disfuncțional, incapabil să adere la UE sau la NATO. Dacă ar îngheța situația înregistrată acum, Moscova nu ar putea fi sigură că Ucraina și Vestul nu ar relua războiul la un moment dat. Rusia are acum avantaj în fața Ucrainei și, având în vedere că Moscova nu are încredere că Vestul și Ucraina nu vor încerca să elibereze teritoriile deja ocupate, rușii au multe motive să forțeze ocuparea unor noi teritorii.

Peste un an, cred că vom avea un conflict înghețat. Nu vom avea un acord de pace semnificativ.”

Donald Trump vrea să retragă SUA din NATO. Va putea?

”Dacă Donald Trump va câștiga alegerile din noiembrie anul viitor, cred că va fi motivat să retragă trupele americane din Europa și să pun capăt organizației NATO. Dacă va amintiți, la începutul mandatului său, Trump a vrut să aibă relații bune cu Rusia. Îi plăcea de Vladimir Putin Putin și nu-i plăcea NATO, nu-i plăceau aliații europeni și dorea să plece din Europa. Daca va câștiga acum, cred că va dori să meargă în direcția aceasta. Dacă retragi America din Europa, NATO încetează să mai existe de facto. Marea întrebare este dacă Trump va putea să facă asta sau nu”.

Un răspuns la întrebarea lui Mearsheimer este dat de legea pentru finanțarea Pentagonului (cu 886 de miliarde de dolari), recent adoptată de Congresul SUA, cu 87 de voturi pentru și 13 contra in Senat și cu 310-118 în Camera Reprezentanților. Senatorul democrat Tim Kaine (candidat la vicepreședinție în 2016, în echipă cu Hillary Clinton) și senatorul republican Marco Rubio au introdus în această lege o prevedere importantă: orice inițiativă a președintelui SUA de a retrage tara din NATO va necesita o lege specială adoptată de Congres sau de Senat. După spusele celor doi senatori, această lege va împiedica retragerea unilaterală a SUA din NATO și va lega mâinile președintelui în această chestiune. ”Este un mesaj că lumea liberă rămâne unită, un mesaj puternic pentru autoritarii din întreaga lume”.

Întrebat dacă Donald Trump va încheia repede un acord cu Rusia, Mearsheimer spune: ”Nu. Vladimir Putin nu are încredere în niciun lider american sau european. Și nici nu ar trebui să aibă încredere. Nu poți avea încredere în cuvântul niciunui președinte american”. ”Dar ce putem spune despre ruși. Ar trebui să avem încredere în Vladimir Putin”, este întrebat Mearsheimer. ”Este irelevant în discuția noastră. Răspunsul meu ar fi că nu trebuie să avem încredere. Ronald Reagan spunea «Crede, dar verifică». Practic, el spunea că nu poți avea încredere în alt lider”.

China nu poate fi arbitru, războiul este în interesul Beijingului

Întrebat dacă în încercarea de a încheia conflictul din Ucraina se poate implica și o alta putere, spre exemplu China, Mearsheimer spune: ”Nu. În primul rând, pozițiile Rusiei și Ucrainei sunt ireconciliabile. Din punct de vedere teritorial, ucrainenii nu vot să cedeze porțiuni uriașe. Rușii nu vor să cedeze teritoriile ocupate. Apoi, Rusia insistă că Ucraina nu trebuie să facă parte din NATO și nici să aibă legături de securitate semnificative cu Vestul. Ucraina insistă să aibă garanții de securitate din partea Vestului. Cum rezolvăm aceste antagonisme? Este necesară o putere de coerciție foarte mare. Ideea că o țară precum China, a doua cea mai mare putere a lumii, vine și impune o soluție nu este în cărți.

Nu poate exista un arbitru decât în cazul în care pozițiile nu sunt ireconciliabile. Câtă vreme ele sunt total opuse, este necesară putere de coerciție. Apoi, dacă ați fi în locul Chinei și v-ați gândi la războiul din Ucraina, v-ați da seama că interesul Beijingului este ca războiul să continue cât mai mult, pentru că îi ține pe americani ocupați în Europa și le face dificilă pivotarea totală spre Asia. Apoi, războiul îi împinge pe ruși în brațele chinezilor, ceea ce este o situație ideală pentru China. De aceea, cred că cei care vor să joace cartea chineză pentru medierea conflictului din Ucraina sunt interesați, de fapt, să nu pună capăt conflictului.

De fapt, Statele Unite și-au tras un glonț în picior și asta le creează multe proleme în ce privește Assia. Și același lucru este valabil și pentru Gaza: SUA sunt ocupate acum în Orientul Mijlociu, temându-se de o escaladare orizontală a conflictului, cu alte țări care să intre în război. A fi legați de Ucraina și Gaza înseamnă că vom gestiona mai greu problemele din Asia. Asta este în interesul Chinei și nu cred că China ne va rezolva aceste probleme.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

109 Comentarii

 1. „a intrat în posesia unei hărți cu planurile lui Putin întocmită de serviciile secrete germane.

  Nemtii ii intocmesc planurile lui Putin?

 2. Caline parca erai om serios… iti pierzi timpul sa analizezi articole din propaganda NATO? auzi la el, Bild, Financial Times, mai ramane sa ne spui din The Economist, The Guardian, Vesta, CIAPost, The New York Lies si The Atlantic. Scrie si tu cum dupa ce Guvernul German s-a plans ca alegerile din Serbia nu au fost „libere”, azi a venit decizia irevocabila sa refaca alegerile din 2021 din Berlin… 2021 😀

 3. Retragerea NATO la Linia Berlin, linia legala, este obligatorie. NATO a Expansionat la Est nelegitim doar fiindca a putut…Nu exista Pace fara retragerea NATO la Berlin…Cu NATO retras la Berlin Ucraina poate otine un maxim de Teritoriu…Fara retragerea NATO, Rusia e obligata sa ocupe toata Ucraina. Spatiul Tampon intre Rusia si NATO este strict necesar….Desigur, desfiintarea NATO ar aduce Pacea de o suta de ani…Dar America NU vrea Pace…fiindca Anerica traieste din Complexul militar industrial al Inarmarii…Normal, China e favorizata de Razboiul din Ucraina caci Rusia pompeaza in China tot ce nu a mai vrut Europa…

 4. Un articol echilibrat, aproape de realitate, dar concluzia autorului e „spontana la ordin”… de unde reiese ca Putin vrea gurile Dunarii ?
  Singurii care ar putea pretinde gurile Dunarii sunt rusii si romanii, niciodata ucrainienii… si daca romanii nu ridica nicio pretentie, atunci Putin e vinovat ca suntem imbecili si ipotenti ?
  Slava Z !

 5. Desfiintarea NATO ar repune Europa de Est pe calea dezvoltarii Suverane…singura care ajuta cu adevarat populatia, singura care asigura o coeziune sociala…Azi Estul primeste Hrana de la NATO dar NU produce nimic, doar Datoria externa creste….Acest model duce la involutia Educatiei, a invatamantului. Pentruca a invata elevul doar cum sa manance corect Hrana de la NATO e comod, dar nociv pentru toata lumea. A te dezvolta pe baza Fondurilor de la UE este comod, dar nu are viitor…Nici NATO nu te poate apara la infinit…deci solutia cu NATO este o iluzie.

 6. Mearsheimer a bagat cam mult zahar in ciorba ca sa nu se friga. Cat despre serviciile germane, te apuca plansul. Le-a zis Biden in fata (la conferinta de presa comuna cu Scholz) ca le sparge tevile si aia inghiteau in sec si se faceau ca ploua. Iar aia cu harta cu planurile lui Putin intocmita de serviciile secrete germane e chiar de antologie. De cascadorii rasului. Or mai avea vreuna? Ca vreau si eu!

 7. Rusia are dreptatea de partea ei…Europa de Est prin NATO a demolat Echilibrul planetar stabilit la finalul unui Razboi mondial….Evident ca e necesar un nou Razboi mondial cate sa asigure o noua ordine planetara…Fiindca el ar fi nuclear trebuir evitat…Cum? Prin refacerea Pasnica a vechiului Echilibru…adica retragerea NATO la linia Berlin…Retragerea NATO era total acceptabila de catre Rusia in 2021….Azi retragerea NATO ar lasa Rusia in ofdsid, o obliga sa se opreasca la linia Nistrului…Nu sa se retraga total, pentruca NU e vina Rusiei ca NATO s- a extins…Rusia nu si – a sacrificat soldatii ca sa se retraga acum total.

 8. Vrea pe naiba, mai curând vor nemții gurile Dunării pentru că nemții scriu cu subanteles proiecția! Apropo, Putin anunță în repetate rânduri că a trimis serii de cate 200-300 mii militari pe front pentru invadare și acaparare ukraina, acum citim cum scriu nemții, că sunt doar 315.000 de răniți și morți rusnaci! Se spune că: în război și în dragoste se accepta orice manevră sau minciuna! In cazul acestui articol, cine aberează mai tare, sa nu zic minte și manipulează😉?! Doar nu au scris ukraineenii sau rusnacii acest articol😉!

 9. …sua nu va mai face parte din nato din secunda doi dupa depunerea juramantului de catre trump…iar ingurgutatii razboinici europeni se vor alinia, cu pantalonii sub genunchi si cutiile cu alifie in fata lui putin…de ce spun asta?…in primul rand sa moara comicul vestit al ecranului care mai insira prostii pe-aici…in al doilea rand, trump vede sua ca pe o afacere, asa o conduce…vi se pare ca sunt scumpe gazele si armele in acest moment?…Ha!…stati sa vedeti ce oferte va va face donald dupa ce va va lasa cu chilotii’vine!…sa vedeti bogatie pe turcia!…asa se intampla cand pui toate ouale intr-un cos, te impiedici si adio papica!…piticul ucrac spera sa-l extraga cineva din infernul in care a bagat tara si sa-i garanteze un trai lipsit de griji in vreun paradis verde, tropical?…eu am asa, o presimtire ca nu apuca numararea voturilor din sua…

 10. a fost publicat ieri un sondaj international in 34 tari,rezultatul numai pentru rusofili: 47 %nu cred ca Trump va mai fi vreodata presedinte contra 34% cam asta e si procentul de inteligenti cca 50% contra idioti functionali cca 30 % in fiecare tara
  doar cei prostiti de autosatisfacere mai cred in Trump

 11. Bild e recunoscut pentru articole SF,nu e la prima ineptie

 12. Nu inteleg de ce se poarta o lupta cu tehnica la nivel de 1940 – obuze si tancuri? Exista rachete … de diverse marimi, cu efete diverse si rezultate pe toate gusturile! De ce asistam la mascarada asta de razboi? Americanii ii zic reenactment si sunt obsedati de ea, pe astia ii inteleg dar rusii? Ce urmeaza Jagdpanther vs T34-85? WTF??????

 13. …pentru cel care ingroapa rusia…daca sondajul a fost efectuat in tarile fruntase la vaccinare la ce rezultate te asteptai?…doi: ce treaba are sula cu prefectura?…citeaza si tu ultimul sondaj din sua, dar tre sa stai jos, te va lua cu lesin…si da, si eu cred ca acum, dupa partida de sex homo din congres, intre doi democrati, sigur bideul senil a crescut in sondaje ca morcovul in pamant…

 14. Caline parca erai om serios… iti pierzi timpul sa analizezi articole din propaganda NATO? auzi la el, Bild, Financial Times, mai ramane sa ne spui din The Economist, The Guardian, Vesta, CIAPost, The New York Lies si The Atlantic. Scrie si tu cum dupa ce Guvernul German s-a plans ca alegerile din Serbia nu au fost „libere”, azi a venit decizia irevocabila sa refaca alegerile din 2021 din Berlin… 2021 😀

 15. Mearsheimer analizeaza cu datele (majoritar false, din motive strategice pentru actuala administratie SUA) pe care i le da Pentagonul (inclusiv intoxul cu pierderile umane ale Rusiei în Ucraina). Asa ca poate sa produca si el, la fel lui Colin Powell la ONU, un flacon, cu rezultate, însa, falsificate. Loyd Austin, la fel lui Colin Powell, facuse, de altminteri, declaratii publice în sensul în care sansele Ucrainei în fata Rusiei erau NULE. Casa Alba obligându-l sa si le „amendeze”. Predecesorul tipului, Colin Powell afirmând, si el, la ONU, ca Saddam ar fi avut „arme de distrugere masiva”, când, nici pomeneala. Plus ca Mearsheimer se agata de timpul euro-american, adica rapid, cu rezultate imediate, în timp ce Rusia si China au, asa cum au si declarat, o vesnicia-n fata lor. Ca Marco Rubio si Democratii au impus ca Presedintele sa nu poata retrage SUA din NATO decât cu votul Congresului n-are nici cea mai mica importanta: SUA SUNT ÎN FALIMENT, $ VA-NCETA SA MAI EXISTE CA MONEDA A COMERTULUI INTERNATIONAL, si NUMAI ASTA CONTEAZA! Organizatia si statele membre NU MAI AU ARME SI BANI DE ARME, si ASTA CONTEAZA!!! NATO fiind, PRACTIC, MOARTA!!! Si daca lumea politica americana nu pricepe pe ce lume se afla, va avea de-nfruntat Manifestul Partidului Comunist al lui Marx-Engels (1848), fiindca majoritatea americanilor sunt SARACI, respectiv fara ADAPOSTURI, $ (= Bretton Woods) n-a fost folosit la dezvoltarea tarii, ci la-mbogatirea unei MINORITATI care, acuma, are de ce sa se teama, si-n mod serios, de LUPTA DE CLASA. Vae Victis. @x: absolut de acord.

 16. # Prostia….Pe mine nu ma intereseaza Trump, nu sper nimic de la Trump…Papagalul esti tu…caci tu speri ca Biden te ajuta sa omori rusi…Eu vreau cu Biden pentru ca Rusia sa isi intareasca natiunea si sa invinga….Daca Rusia invinge, Romania e favorizata.

 17. Mearsheimer a bagat cam mult zahar in ciorba ca sa nu se friga. Cat despre serviciile germane, te apuca plansul. Le-a zis Biden in fata (la conferinta de presa comuna cu Scholz) ca le sparge tevile si aia inghiteau in sec si se faceau ca ploua. Iar aia cu harta cu planurile lui Putin intocmita de serviciile secrete germane e chiar de antologie. De cascadorii rasului. Or mai avea vreuna? Ca vreau si eu!

 18. Rusia are dreptatea de partea ei…Europa de Est prin NATO a demolat Echilibrul planetar stabilit la finalul unui Razboi mondial….Evident ca e necesar un nou Razboi mondial cate sa asigure o noua ordine planetara…Fiindca el ar fi nuclear trebuir evitat…Cum? Prin refacerea Pasnica a vechiului Echilibru…adica retragerea NATO la linia Berlin…Retragerea NATO era total acceptabila de catre Rusia in 2021….Azi retragerea NATO ar lasa Rusia in ofdsid, o obliga sa se opreasca la linia Nistrului…Nu sa se retraga total, pentruca NU e vina Rusiei ca NATO s- a extins…Rusia nu si – a sacrificat soldatii ca sa se retraga acum total.

 19. a fost publicat ieri un sondaj international in 34 tari,rezultatul numai pentru rusofili: 47 %nu cred ca Trump va mai fi vreodata presedinte contra 34% cam asta e si procentul de inteligenti cca 50% contra idioti functionali cca 30 % in fiecare tara
  doar cei prostiti de autosatisfacere mai cred in Trump

 20. Un articol echilibrat, aproape de realitate, dar concluzia autorului e „spontana la ordin”… de unde reiese ca Putin vrea gurile Dunarii ?
  Singurii care ar putea pretinde gurile Dunarii sunt rusii si romanii, niciodata ucrainienii… si daca romanii nu ridica nicio pretentie, atunci Putin e vinovat ca suntem imbecili si ipotenti ?
  Slava Z !

 21. …sua nu va mai face parte din nato din secunda doi dupa depunerea juramantului de catre trump…iar ingurgutatii razboinici europeni se vor alinia, cu pantalonii sub genunchi si cutiile cu alifie in fata lui putin…de ce spun asta?…in primul rand sa moara comicul vestit al ecranului care mai insira prostii pe-aici…in al doilea rand, trump vede sua ca pe o afacere, asa o conduce…vi se pare ca sunt scumpe gazele si armele in acest moment?…Ha!…stati sa vedeti ce oferte va va face donald dupa ce va va lasa cu chilotii’vine!…sa vedeti bogatie pe turcia!…asa se intampla cand pui toate ouale intr-un cos, te impiedici si adio papica!…piticul ucrac spera sa-l extraga cineva din infernul in care a bagat tara si sa-i garanteze un trai lipsit de griji in vreun paradis verde, tropical?…eu am asa, o presimtire ca nu apuca numararea voturilor din sua…

 22. „a intrat în posesia unei hărți cu planurile lui Putin întocmită de serviciile secrete germane.

  Nemtii ii intocmesc planurile lui Putin?

 23. Serviciile germane nu sunt în stare să afle cine a distrus un proiect german de infrastructură, dar au fir direct cu anturajul lui Putin, prin intermediul căruia au aflat planurile Rusiei…/sarcasm
  Rusia produce încă din 2022 peste 2 mil de proiectile.
  Rusia are capacitatea să atace în orice colț al Ucrainei, deci niciun producător sănătos nu se va apuca de fabricat arme acolo.
  Presa repetă datele despre decesele armatei ruse așa cum sunt transmise de Ucraina; până acum, niciunul dintre „serviciile secrete” occidentale (sau dintre tabloide) nu au explicat metodologia pe baza căreia au făcut estimările așa cum avem explicate pierderile ucrainene.
  China nu este – și nu va fi pre curând sau vreodată – o putere militară, deci Rusia – una dintre superputerile lumii – nu poate fi aruncată în brațele chinezilor decât economic (ceea ce se întâmplă deja și nu reprezintă o problemă).
  Rezultatul conflictului de astăzi va fi eliberarea teritoriilor rusești de sub ocupația Ucrainei și dispunerea pe ce va rămâne teritoriul Ucrainei post-„naziste” a unor forțe rusești pentru menținere a păcii – precum cele din Germania post-nazistă – care se vor asigura că țara nu va migra sub influența NATO – organizație înființată cu scopul de a agresa spațiul rus (așa cum rezultă din documentele oficiale occidentale) și care a păstrat și astăzi scopul pentru care a fost înființată.

 24. …crezi ca repetand ca un papagal sub mai multe nick-uri ajungi sa crezi si tu ce spui?…copil al durerii, una este vointa, alta putirinta…de fapt, autorul analizei nu a facut altceva decat sa expuna realitatea pe care, chiar daca unii o neaga, exista!…sa vedem care sunt rezultatele dupa un an de razboi: rusia ocupa mai mult teritoriu decat ocupa inainte de 2022…desi chipurile sanctionata, o duce mult mai bine decat ue…la intrarea in brics se sta la coada…pierderile in tehnica si oameni sunt cel putin de cateva ori mai mici decat cele ale armatei ucrane…de partea cealalta, ucraina practic nu mai exista decat prin exportul agricol, economia pusa la pamant, tara distrusa, populatia in pribegie si, mai mult de-atat, la mana altora-a congresului si a orbanului-ca si fiintare…cociocul a ramas singura tara proasta care, neavand instinct de conservare, continua sa prelungeasca agonia, nu numai a beligerantilor ci si pe cea a europei in general…da, functionalilor, un razboi se castiga prin forta economica, aceasta determina in final, forta armatei…

 25. Bufonul nazist ukrán a pierdut oportunitatea de a-și salva țara rămasă atunci când rusul era dispus la tratative..Acum pierde tot,..iar NATO pierde mult prestigiu, cu atât mai mult cu cât și China stă pe poziția dominantă. Europa trebuie urgent să scape de NATO și de imigranți..E singura soluție pentru a reveni la cultura și civilizația europeană..

 26. Aoleuuu si vaaai de mine !! Se retrage Amerlocia din NATO ?!? Tocmai acum se duce dracu’ sandramaua, cind se pregateau si Ucraina cu Rep. Moldova sa intre ?! Parca si vad ca o sa asistam ca la o inmormintare tiganeasca, cu bocitoarele smulgindu-si parul din cap si urlind : „Si te-ai dus, Marine, si te-ai dus ! Si pe noi cui ne-ai lasat ? …”

 27. …crezi ca repetand ca un papagal sub mai multe nick-uri ajungi sa crezi si tu ce spui?…copil al durerii, una este vointa, alta putirinta…de fapt, autorul analizei nu a facut altceva decat sa expuna realitatea pe care, chiar daca unii o neaga, exista!…sa vedem care sunt rezultatele dupa un an de razboi: rusia ocupa mai mult teritoriu decat ocupa inainte de 2022…desi chipurile sanctionata, o duce mult mai bine decat ue…la intrarea in brics se sta la coada…pierderile in tehnica si oameni sunt cel putin de cateva ori mai mici decat cele ale armatei ucrane…de partea cealalta, ucraina practic nu mai exista decat prin exportul agricol, economia pusa la pamant, tara distrusa, populatia in pribegie si, mai mult de-atat, la mana altora-a congresului si a orbanului-ca si fiintare…cociocul a ramas singura tara proasta care, neavand instinct de conservare, continua sa prelungeasca agonia, nu numai a beligerantilor ci si pe cea a europei in general…da, functionalilor, un razboi se castiga prin forta economica, aceasta determina in final, forta armatei…

 28. Serviciile germane nu sunt în stare să afle cine a distrus un proiect german de infrastructură, dar au fir direct cu anturajul lui Putin, prin intermediul căruia au aflat planurile Rusiei…/sarcasm
  Rusia produce încă din 2022 peste 2 mil de proiectile.
  Rusia are capacitatea să atace în orice colț al Ucrainei, deci niciun producător sănătos nu se va apuca de fabricat arme acolo.
  Presa repetă datele despre decesele armatei ruse așa cum sunt transmise de Ucraina; până acum, niciunul dintre „serviciile secrete” occidentale (sau dintre tabloide) nu au explicat metodologia pe baza căreia au făcut estimările așa cum avem explicate pierderile ucrainene.
  China nu este – și nu va fi pre curând sau vreodată – o putere militară, deci Rusia – una dintre superputerile lumii – nu poate fi aruncată în brațele chinezilor decât economic (ceea ce se întâmplă deja și nu reprezintă o problemă).
  Rezultatul conflictului de astăzi va fi eliberarea teritoriilor rusești de sub ocupația Ucrainei și dispunerea pe ce va rămâne teritoriul Ucrainei post-„naziste” a unor forțe rusești pentru menținere a păcii – precum cele din Germania post-nazistă – care se vor asigura că țara nu va migra sub influența NATO – organizație înființată cu scopul de a agresa spațiul rus (așa cum rezultă din documentele oficiale occidentale) și care a păstrat și astăzi scopul pentru care a fost înființată.

 29. Iarăși tu? Peste tot, precum păduchele ce iese in frunte… Nu chiar nu realizezi ca fiecare postare de-a ta te umple de ridicol? Îți sugerez sa-ți recitești postarea… Apoi, dacă ești capabil bineînțeles, conectează informațiile oferite de tine cu nickname-ul pe care cu emfaza ți l-ai atribuit și vezi ce obții…

 30. Cel mai inteligent analist politic de geostrategie roman, BĂSESCU, a spus cu vreo 15 ani in urma că Rușii vor să ajungă la GURILE DUNĂRII dar americanilor nu le plăcea că vorbea prea direct și bine,așa că i.au închis gura.

 31. de ce ati sters dupa doar 10 min. articolul cu gravitatea a cea ce se intampla in R. Moldova??? Era o parere interesenta, de ce ati cenzurat-o?

 32. Nici UE, nici SUA nu au inteles ca F.R vrea teritoriile pana la Nipru si nordul Marii Negre. Asta demult stiau si nemtii care acum se fac ca stiu. FR se va lupta pt ele mult si bine. Va fi razboi de uzura.

 33. ”Dacă Donald Trump va câștiga alegerile din noiembrie anul viitor, cred că va fi motivat să retragă trupele americane din Europa și să pun capăt organizației NATO”

  Cum sa convingi negri din America sa voteze un senil presedinte ?! Nu se revolta cineva la minciunile scoase de gazete ? Continuati, pentru xa meritati (VICHY) !

 34. ‘ Istorie ‘, URSS/Rusia a avut/are acces la Marea Neagră, dorința unora de îngloba Ucraina în UE presupune(a) pierderea acestui privilegiu.

 35. Alt fake de presa .Ucraina nu poate pierde confruntarea dar nici Rusia si nici Ucraina nu pot cistiga .Trump nu poate cistiga alegerile el avind doar 2 treimi reprezentare la vot in rindul electoratului republican .Chiar daca prin absurd Trump ar fi nominalizat si ar cistiga tot nu ar putea face mare brinza .Deja s-a votat imposibilitatea scoaterii SUA din NATO indiferent cine este Presedintele .Pentru Biden Trump reprezinta singura oferta cistigatoaare.In orisicare alta situatie Biden pierde .Asadar J.R.Biden , daca nu are singuranta absoluta a cistigarii alegerilor, va nominaliza pe altcineva .Guvernatorul de California cistiga in fata tuturor adversarilor .Lucrurile sunt deja cunoscute . In Ucraina Occidentul nu isi poate permite sa piarda dar in mod concret UE poate devrni sau ingloba partea de Ucraina ce cindva apartinea Imperiului oferind si lui Putin o mica consolare ce va contine Donbas si Lugansk distruse in intregime de rusi si care in veci nu vor mai fi refacute de nimeni .Se formeaza astfel un no mans land intre Ucraina (occidentala ) si Rusia.

 36. aveti microfoane montate in biroul lui Putin ?
  Cine v-a bagat in cap asta ?

 37. Domnu` Marchevici, vezi daca nu te uiti la DIGI 24? Acolo spune clar ca rusii pierd zilnic 1000 de soldati, 40 de tancuri, 30 de tunuri, 20 de rachete. Ma si mir ca mai au armata. Iar daca e sa-l crezi pe Radu Tudor, Putin sta ascuns sub birou si tremura numai cand aude de Latrina 3. Astia nici sa minta nu mai stiu.

 38. De la bun început, se dovedește deja, puterea economică și militară a Rusiei a fost greșit apreciată de țările vest europene și de americani. Nu a fost analizată realist experiența lui Napoleon și Hitler în Rusia. Ceea ce Rusia cerea în 2021, securitate la graniță sa vestica, era normal pentru alții dar nu pentru ruși. Se conturează acum ideea ca rușii vor obține ce au cerut, cu prețul unor distrugeri care nu ar fi fost necesare dacă analiștii nu ar fi apreciat greșit forța Rusiei. Nu se întrevede încă sfârșitul acestui carnagiu inutil dar devine din ce în ce mai clar ca nici o țară nu ar fi putut accepta o graniță de 1000 de km la vest cu un vecin incomod declarat dușman fără să lupte pentru supraviețuirea sa mai ales ca nici Ucraina nici superiorii lor nu au respectat angajamentul lor de neutralitate. Va trebui să mai așteptăm ca să vedem finalul acestei tragedii.

 39. Ioan Vasile Te inseli. Lasitatea Europei i-a dat curaj Rusiei.Lasitatea si linguseala unor lideri precum Orban.Rusia este o tara saraca,mai saraca decat Spania.

 40. Stați liniștiți la locurile voastre! Rușii vor gurile Dunării de pe vremea lui Stefan cel Mare!

 41. „puterea economică și militară a Rusiei a fost greșit apreciată” intentionat, sa-i prosteasca pe ukrani. Zele s-a scapat ca la un rus, mor 5 (cinci) ukrani !!! Adica la 60.000 de mercenari ai rusilor, au murit 300.000 de ukrani. Mijto, ar spune Simion ! Votez … Simionel premier, tremur de placere !

 42. Atita timp cit NATO tropaie in cam toata Europa ,pace nu va fi niciodata.Acum comparind timpurile cind Romania facea parte din lagarul tarilor socialiste, conduse direct de Rusia ,cu Romania de astazi, care face parte din lagarul tarilor capitaliste conduse direct de America,puten vedea marea diferenta .Asa cum arata tara noastra in prezent ,jefuita si vinduta aproape toata strainilor,cu milioane de romani plecati din tara lor si lista dezastrului este foarte mare.

 43. Fanfaronii de Brucsel au nenorocit productia industriala a Europei, cu mult inainte de razboi.
  Acum s-au trezit ca nu sunt in stare nici obuze suficiente sa mai produca.
  Putin a inversat cursul razboiului, la cat rahat s-a mancat aia sienenurile nationale si mondiale acum nu mai stiu pe unde sa-si scoata camasa. Nevoile de baza nu sunt in stare sa le asigure, un razboi in toata regula nici vorba ca „Putin se apropie de gurile Dunarii”.

 44. n-am continuat lectura dincolo de primele paragrafe din cauza ca articolul este o traducere din media nefericita, propagandista, habarnista occidentala.
  Lucrurile stau cu totul altfel. Evenimente importante se vor produce in 2024 si implicit rasturnari de situatii raportat la slabirea continua a Occidentului si intarirea taberei opuse (BRICS+++) ca sa ma uit la asa-zisele analize ”corecte politic”.

 45. Poate că individul care mi-a copiat mesajul poate explica de ce a făcut-o.

 46. Nu, vesticii nu au gresit analiza puterii Rusiei, ci ei sunt de-a dreptul idi oți cu diplome. Nu sunt proști sau nepregatiți, sunt de-a dreptul cretini, degenerați cu care n-ai ce discuta. E greu de acceptat asta, dar ei sunt bolnavi la a doua generatie (noi suntem la prima).

 47. Nu, vesticii nu au gresit analiza puterii Rusiei, ci ei sunt de-a dreptul idi oți cu diplome. Nu sunt proști sau nepregatiți, sunt de-a dreptul cretini, degenerați cu care n-ai ce discuta. E greu de acceptat asta, dar ei sunt bolnavi la a doua generatie (noi suntem la prima).

 48. Nu trebuie decat sa citesc TITLURILE aberante ca sa stiu deja ca e vorba de Marchievici…Marchievici care nu-si da seama ca Rasputin care CONTROLEAZA COLHOZUL BOLSEVIC EUROPEAN , cu prioritate Teutonia de unde se naste Dunarea si toate COLONIILE de pe traseul ei, fiind „firesc” sa-si doreasca si GURILE Dunarii CARE APARTIN ROMANIEI!!!

  Sclavetzii sovietici l-au readus in clar pe ticacalosul tomlin care a fost pana azi la Moscova sa ia LUMINA!!! AGENTUL SOVIETIC al Securitatii ceausiste Paulian e de o ordin narie ca rac teriala in perfecta consonanta cu HAITELE ceausiste, in loc sa ACUZE ASASINII SOVIETICI ai lui Ceausescu, lauda iepoca de Aur si in loc sa numeasca IMPERIUL BOLSEVIC, URSS, ca STAPAN al COLONIILOR BOLSEVICE, nu „socialiste” din LAGARUL DE CONCENTRARE, o numeste Rusia!?

  Toata garniturile HAITELOR au fost scoase la DEJECTAT „revolutionar”

 49. Rusia este la Gurile Dunarii de vreo 300 de ani….Orasul Odesa este practic o creatie a Imperiului tarist care a obtinut Zona prin invingerea Otomanilor…Doar Turcia poate revendica Odesa, Bugeacul, Basarabia, ca ale Otomanilor fusesera vreo 300 de ani inainte de a fi cucerite de Rusia…De la 1600 incoace Principatele romanr nu au mai fost in stare sa faca o rezistenta contra Otomanilor…De atunci doar Rusia singura a purtat vreo 12 razboaie cu Otomanii pe care i – a tinut la distanta protejand indirect Principatele romane…Din pacate romanii in Istorie au fost beneficiari ai norocului dar si tari in clanta si viteji dupa razboi…Galagiosi si flecari ca bulgarii, alti pomanagii norocosi…la fel de slugarnci celor din Occident…pe principiul daca tot sunt Slugoi macar sa spal klosete Occidentale.

 50. E gresit pentru ca vorbim ce zicea unu acum un an. Intr-un an s-au schimbat multe: 1.Congresul e majoritar anti Biden. 2. Ofensiva evvreilor ucrainieni a esuat. 3. Fiul lui Biden e spre puscarie. 4. Biden e spre destituire. 5. Ucraina nu mai primeste bani si munitie. Hai sa discutam SITUATIA DE AZI. ROMANIA a jucat prost. Infiltrata la varf, in servicii si externe de evvrei Romania a pierdut. Trebuia sa adopte o pozitie moderata. Si daca da obuze sa le fi dat pe bani. Romania trebuia sa faca cunoscut tarilor europei ca teritorii romanesti stramosesti sunt sub ocupatia Ucrainiana. Toti au tradat si recompensa au fost facuti generali de evvreii americani.

 51. Atita timp cit NATO tropaie in cam toata Europa ,pace nu va fi niciodata.Acum comparind timpurile cind Romania facea parte din lagarul tarilor socialiste, conduse direct de Rusia ,cu Romania de astazi, care face parte din lagarul tarilor capitaliste conduse direct de America,puten vedea marea diferenta .Asa cum arata tara noastra in prezent ,jefuita si vinduta aproape toata strainilor,cu milioane de romani plecati din tara lor si lista dezastrului este foarte mare.

 52. Occidentul (UE/NATO), deși a fost clar total nepregătit pt un război convențional de mare intensitate și lungă durată (genul în care Rusia se simte încrezătoare), sa va adapta la noua realitate, chiar dacă îi va lua ani de zile (ministrul german al apărării vorbea de 5-7 ani). Problema e ca Ucraina să poată rezista atâția ani, mai ales cu problemele interne care se tot acumulează (conflict între lideri civili și militari, corupția generalizată, faliment economic și financiar, lipsă de recruți pt front, producție redusă de armament fie și sovietic, lipsa aviației, etc).

 53. Prevad atacarea Odesei si Liovului. Citez stirea :”Armata rusă a anunțat organizarea unui exercițiu militar, pe data de 16 decembrie, care a constat în decolarea simultană a șaptezeci avioane grele de transport An-124-100 „Ruslan” pline cu trupe de desant și care au zburat, în condiții meteo dificile, pe o distanță de peste 7.000 km.”
  Informaţiile publicate pe Digi24.ro

 54. Se strange latul! Piticul dezaxat de la Kremlin va plati pentru toate crimele comise! Istoria il va retine la fel ca pe Bokassa, canibalul!

 55. …hopaaaa!…a aparut comicul vestit al ecranului care se intreba unde am disparut!…desigur, tot cu tampenii, cu care ne-am obisnuit deja…vezi ca mi-ai ramas dator cu o riposta ‘telectuala la articolul cu sfarsitul politicii ue pt ucraci…sau sfarsitul ucracilor din cauza politicii ue?… ceva pe-acolo…

 56. Nu mai bine isi vedeau mujicii de treba lor , acolo la Moscova decat se se bata de 12 ori cu turcii pentru nerecunoscatorii de valahi, moldoveni si bulgari(care, precum zici tu, nici nu stiu ce noroc a dat peste ei, ce ti-e si cu istoria asta…)?

 57. Toata crema AGENTILOR SOCIETICI printre care GhroHahahaitorul de York, New York-Paulian Incornorescu alias Omul Koi care recunoaste ca e Jigodiile ordinare din HAITELE reunite hemo roid-tomline ticacaloase comandate de Cpt Garzii de Fier de pe forum core/Core!!!

  Noua CLONA SOVIETICA Ioan Vasile „deplange carnagiul rasputinoid” perfect detasat, ca orice monstru bolsevic care se respecta!!! Un RASTALMACITOR ORDINAR, tip rene/core/ticacalosu tomlin/hemo roidu marius, al REALITATII ca URSS-Rasputin a crezut ca pacaleste
  din nou Lumea LIBERA, ca in 2014 cand a ANEXAT SAMAVOLNIC Peninsula UCRAINEANA Crimeea si a declansat MACELUL BOLSEVIC-SEPARATIST
  din REGIUNILE UCRAINENE Lugansk si Donetzk!!!

  Ce legatura are GENOCIDUL SOVIETIC pornit prin INVADAREA CRIMINALA a STATULUI SUVERAN UCRAINA din 24 febr 2022 cu „aprecierile economice si militare ‘eronate'” asupra URSS-Rasputin ale expertilor occidentali, po Citanie bolsevica?

 58. Aoleo Charlie,
  Sper ca n-ai baut cafea multa, sa ne tii treji toata noaptea…

 59. @ Charlie…Bolsevicii s – au aliat cu americanii, cu nazistii, cu legionarii, cu monarhistii, cu Vatica ul, cu otomanii, cu saxonii, cu regina Maria, cu Florin Piersic, cu Groenlanda, cu Ursula, cu Basescu, ca sa cotropeasca Tara romaneasca!!!

 60. Toata lumea se agita p aici. Se bat cavalerii teutoni cu cei templieri. Cretinii (rumanii, romii si ungurii, ca ieste cei mai numerosi p aici) inghit in sec sau isi dau la gioale si rad ca idiotii.

 61. Se strange latul! Piticul dezaxat de la Kremlin va plati pentru toate crimele comise! Istoria il va retine la fel ca pe Bokassa, canibalul!

 62. Oameni buni, încetați cu ideea asta că Rusia sau Putin ar vrea sa semneze vreo pace în viitorul apropiat! Țelul declarat al Rusiei este eliberarea tuturor regiunilor din actuala Ucraina, care aparțin Rusiei dpdv cultural, istoric și lingvistic. Rusia nu se va opri până nu va elibera de sub jugul ucrainean regiunile Harkov, Dnepropetrovsk, Nikolaev Odessa și Bugeac. Mark my words – la finalul operațiunii militare speciale Rusia va fi vecina noastră pe brațul Chilia. E irelevant daca asta va dura un an, cinci sau zece. Liderii adevărați fac planuri pe termen lung. Rusia a spus foarte clar ce variante are ucraina: capitularea necondiționată sau distrugerea totala a celei din urmă.

  Poa’ sa apartina Rusiei si dpdv magic si zodiacal: daca nu apartin si juridic, rusii mor degeaba.

  Eu zic sa nu-i mai asteptati pe rusi sa devina vecinii nostri. Duceti-va de pe acum la ei, mutati-va la moscova.

 63. Mai natafletilor, gogosile cu 300000 de rusi morti sunt pt alegerile din america si bani. Mai tineti minte coloaba de 60km care se indrepta spre Kiev denumita in gluma la vremea respectiva Coloana Valea Prahovei? Ati auzit de vreo inclestare armata precum la Kursk, Cotul Donului sa Stalingrad? Pai bai internautilor 300000 de soldati inseamna 30 de divizii sau doua armate. In plus greul razboiului l-a dus Wagner. Ce dracu ma?

 64. Mearsheimer le zice bine, dar el păcătuiește prin reducerea implicațiilor războiului din Ucraina doar la acțiunile politice și sociale, fără să analizeze și implicațiile economice, care sînt hotărîtoare pe termen lung. El vorbește doar despre lupta orgoliilor dintre Putin ,Zelensky și Trump, fără a compara războiul economic, care alege astăzi tabăra cîștigătoare!
  După cum am mai precizat, ajutorul militar pentru Ucraina, acordat de SUA și Europa se face EXCLUSIV din bugetele de apărare ale acestora, în vreme ce Rusia folosește tot bugetul de stat, pentru asta. De unde și discrepanța dintre criza din Rusia, pornită spre dezastru, și cea din UE și SUA, suportabilă . Rusia trebuie să administreze și să asigure necesitățile zonelor cucerite , care nu pot produce deocamdată nimic, și asta din bugetul național. De unde cheltuielile uriașe care au tocat tot aurul Rusiei, și au dus la prăbușirea rublei, în condițiile în care principalele piețe ale Rusiei au dispărut, datorită sancțiunilor. A nu ține seama de aceste aspecte e o dovadă de amatorism, și cred că dl Marchievici ar trebui să ne lipsească pe viitor de analizele de doi lei ale acestui profesor de trei bani!
  Părerea mea!

 65. Cum adica Dorane?
  Cei 50md euro cersiti de catre europeni pentru a fi oferiti ucr sunt de la aparare?!
  De unde vii cu ideile astea?!
  Acesti bani nici nu exista, trebuie unanimitate pentru a-i „produce”, ungurul a zis pas…

 66. Cand am vazut PLANUL real , nu asta al varzarilor de la BILD
  le-am zis personal rusilor ca trebuie sa le ia Ukranilor LITORALUL insa sa lase libera MOLDOVA(!)
  doar lasandu-i fara iesire la mare, ca stat AGRICOL vor avea ETERN probleme de TRANZIT cu CEREALE in UE 😉
  si vor fi cu adevarat un STAT DISFUNCTIONAL (in plus rusii ar avea BALTA RUSSEASCA la dispozitie 🙂 )

  MDA !

  Va repet …e imposibil ca rusii sa nu ia ODESSA si intreg litoralul Marii Negre ( doar asa taie multinationalelor taietzelul si cat vor fi multinationale acolo va fi si samanta-de-bataie acolo)
  de ce sa nu ia MOLDOVA … din motive de alta populatie care poate fi condusa politic , nu ca ukranii, fiind de-o cultura orthodocsa nu catolic ukrana ! = Nu va fi nevoie !
  PUP !
  [v-as putea da si date EXACTE din PLANUL REAL …exact ca atunci cu straniu 😉 „LEAK”-al PENTAGONULUI ! Insa …intereseaza 🙁 ! ]

  IQ=?
  😉

 67. Si in plus de asta, bluff-ul occidental cu privire la iminenta prabusire a Rusiei, n-a tinut!
  Ivan s-a tinut tare, vinde dohot la greu, are clienti, are parale, Putin inca misca…
  Nasol pentru proorocii in gol de la Bruxelles!

 68. Autorul ăsta e „pretin” intim si cu Trump și cu Putin de „io spus” asemenea secrete. Presa asta MNS e dea dreptul caraghioasă, până mai zilele trecute Putin bătea recorduri la cancere, armata rusă fugea spre Vladivostok , iar Trump era condamnat vreo 200 de ani, acum că narațiunea nu mai merge ba chiar încurcă s-a trecut la planul b. Oricum Trump nu va scoate SUA din NATO, e doar retorică disperată a pendanților iar despre Putin … acum doi ani vroia doar un tratat de pace cu Ucraina neutră, acum… cred că nimeni nu mai știe ce vrea Putin. Și el poate vrea orice dar nr morților ruși și retorica vestului îl obligă la chestii maximale. Sper să se rezume doar la ce spune autorul căci în războaie cel care învinge cam ia totul.Iar lui Charlie … dați-i pastilele.

 69. Putin sa nu uite că România e pân la Nistru daca vrea sa fie corect cu noi!Rusia a luat Basarabia tot ea s.o returneze întreaga cum era ,după aceia vom vorbi altfel,cu siguranță și de frăția ortodoxă😉

 70. Oare cite copeici iau pe postare alde axon, ics, Ileana Rollasova, Ioan Vasile si inca prea multi altii?

 71. Nu am obiceiul să fac două interventii la același articol dar comentariul inteligent al domnului Charlie mă obligă să remarc politețea, limbajul ales, înalță cunoaștere a limbii române și mai ales facilitatea cu care dovedește înalta cunoaștere a istoriei. După un asemenea comentariu dansul poate fi dat ca exemplu pentru înțelegerea deplină a articolul pe care îl comentează și înalta măiestrie a limbajului cu care o face. Am să citesc cu atenție și pe viitor comentariile domniei sale, pilde de înțelepciune și cunoaștere. Bravo!

 72. Tanti nato e in faza de preludiu pentru marea felatie de care va avea parte din partea rusnacilor…

 73. …pt ioan vasile, nume neaos romanesti:limbaj ales?…doamne, cati dedublati pe aici!…baieti, este ultima voastra zbatere, ultima solda!…va vom cauta la galci!…al doilea mincinos al tarii tocmai se produce in parlament, un cretin care nu intelege ce spune, se numeste ciolacu, iubitul vostru, care nu a ajuns degeaba premier!…asa a spus, este inregistrat!… marele idiot nu realizeaza faptul ca face parte din panoplia marilor idioti care vor plati toate pacatele…

 74. Putin nu vrea doar gurile Dunării, vrea jumătate din Europa. Nu știu ce vor face americanii în viitor, știu că acum au semnat un tratat cu Finlanda și își aduc baze militare acolo și că vor semna un tratat cu Danemarca pentru a-și face baze aeriene. Probabil vor o implicare financiară mai mare din partea Europei ceea ce mi se pare corect.

 75. Cică Putin vrea gurile Dunării, dar ce-ați vrea vrea voi să vrea el ?
  Gurile lui Nuland, ale lui Haris, sau ale Ursulei ?!
  Hai să fim serioși ! 😎

 76. Eu încă mai cred în varianta cu salvarea cămătarilor vehiculată de cineva , respectiv că toți banii merg la bănci, dar mai ales la FED-ul pe care cineva nu-l vede bine prin ninsoare, și că la Jelenski cu ai lui ajung doar niște arme și muniții ce nu se deosebesc prea mult de ale noastre. Numai că ei nu le vor plăti niciodată, în timp ce noi le plătim,înainte ca la coorve ce sunt, dar nu le vom vedea niciodată ! 😎
  P.S. Ioan Vasile, știi că pe la noi se zice – Bravo ! la măgari ?
  Exact ca la voi, nu-i așa ! 😉

 77. Putin nu vrea doar gurile Dunării, vrea jumătate din Europa

  Care jumatate, aia saraca sau aia bogata ?

 78. Vînzătorule de trei cenți, Europa nu cerșește nimic! E cea mai tare și stabilă economie de pe planetă, mult peste cea a SUA sau a Chinei! Se cer muniții și arme care , da!, provin din bugetul Apărării Statelor Unite și ale Uniunii Europene! Deci bani care ar fi cheltuiți oricum pentru distracții militare, și nu au influență asupra calității vieții!
  Cum am mai spus, bugetul Apărării al SUA este mai mare decit cel al Rusiei și Chinei ,la un loc! Deci ajutorul militar pentru micuța Ucraina este suportabil, iar bugetul militar al UE este mai mare decît cel al Rusiei!
  Și da: rușii sînt în colaps, și nu.mai vînd pe bani adevărați, ci contra a cam un sfert din ce încasau cîndva. Lasă tu rahaturile propagandistice kaghebiste, că te îneci cu ele!
  Și dacă tot vinzi dolari contra ruble, du-te în Rusia ,și vinde-i la Moscova! O să ți-i cumpere chiar și Putin!

  Și vestea zilei: Banca Centrală a Rusiei a lansat primii dolari rusești, care vor înlocui rublele, deja falite. Dar Putin este furios, pentru că hirtia de o sută de dolari rusești are efigia lui Prigojin! 😂

 79. …in mod cert, nici macar un comentator nu a jucat triburile…eu m-am bagat…la cativa ani dupa aparitia jocului…doua-trei triburi puternice pe nivel, aliante, imposibil sa mai apari…imposibil?… gresit!…desi jucam doar in timpul saptamanii, in fiecare zi de luni gaseam propuneri de afiliere de la dominanti!…cine crede ca un joc de strategie este doar un joc nevinovat, se afla in mare si grava eroare!… am reusit sa cresc, singur-erau echipe care isi imparteau comanda 24 din 24, la teorie nu puteai lupta cu ele-pana m-am plictisit!…numai amatori!…asta se intampla si legat de subiectul articolului…nu vreau sa insult, este doar o parere de specialist…

 80. Nu am obiceiul să fac două interventii la același articol dar comentariul inteligent al domnului vânătorul de troli mă obligă să remarc politețea, limbajul ales, înalță cunoaștere a limbii române și mai ales facilitatea cu care dovedește înalta cunoaștere a istoriei. După un asemenea comentariu dansul poate fi dat ca exemplu pentru înțelegerea deplină a articolul pe care îl comentează și înalta măiestrie a limbajului cu care o face. Am să citesc cu atenție și pe viitor comentariile domniei sale, pilde de înțelepciune și cunoaștere. Bravo!

 81. Mai natafletilor, gogosile cu 300000 de rusi morti sunt pt alegerile din america si bani. Mai tineti minte coloaba de 60km care se indrepta spre Kiev denumita in gluma la vremea respectiva Coloana Valea Prahovei? Ati auzit de vreo inclestare armata precum la Kursk, Cotul Donului sa Stalingrad? Pai bai internautilor 300000 de soldati inseamna 30 de divizii sau doua armate. In plus greul razboiului l-a dus Wagner. Ce dracu ma?

 82. Prevad atacarea Odesei si Liovului. Citez stirea :”Armata rusă a anunțat organizarea unui exercițiu militar, pe data de 16 decembrie, care a constat în decolarea simultană a șaptezeci avioane grele de transport An-124-100 „Ruslan” pline cu trupe de desant și care au zburat, în condiții meteo dificile, pe o distanță de peste 7.000 km.”
  Informaţiile publicate pe Digi24.ro

 83. Autorul ăsta e „pretin” intim si cu Trump și cu Putin de „io spus” asemenea secrete. Presa asta MNS e dea dreptul caraghioasă, până mai zilele trecute Putin bătea recorduri la cancere, armata rusă fugea spre Vladivostok , iar Trump era condamnat vreo 200 de ani, acum că narațiunea nu mai merge ba chiar încurcă s-a trecut la planul b. Oricum Trump nu va scoate SUA din NATO, e doar retorică disperată a pendanților iar despre Putin … acum doi ani vroia doar un tratat de pace cu Ucraina neutră, acum… cred că nimeni nu mai știe ce vrea Putin. Și el poate vrea orice dar nr morților ruși și retorica vestului îl obligă la chestii maximale. Sper să se rezume doar la ce spune autorul căci în războaie cel care învinge cam ia totul.Iar lui Charlie … dați-i pastilele.

 84. …dan doran a sarit gardul de la obregia, clar!…nu stie a face diferenta intre ce reprezinta bugetele, puterea lor de cumparare!…care tine de spagi sau productivitate…atunci cand pentagonul cumpara o racheta sol/aer, cu raza de 500 km sa spunem, cu un mil de dolari, din care 80% reprezinta profitul privatului care o produce, rusia o produce prin firma de stat la 30000 dolari, ca tot ai pomenit de aceasta valuta-inca…si uite asa ajungem la rata de inlocuire!…micut streptocop, pretul materiilor prime necesare existentei, fie aceasta belicoasa sau nu, este fixat, in cazul cretinilor lacomi, de bursa iar in cazul celor gen federatia rusa, de necesitate!…ia-ti pilulele si lasa vaccinul, la cat de varza esti nu mai ai nevoie, natura isi face treaba!…

 85. „Stalin a luat mari bucăți de teritoriu din Ungaria și România, din anumite motive atașându-le în mod specific Ucrainei sovietice. A anexat o mare parte a Poloniei la Ucraina.

  Doar Rusia a fost garantul integrității teritoriale a Ucrainei. Dacă nu vor, nu au nevoie, nu ne vom amesteca. Dar nu vom renunța la ale noastre” – Putin.

 86. Pai daca este asha, americanii ar trebui sa se mobilizeze, macar diplomatic sa-l lamureasca pe khazarul lor Zelea, sa cada la intzelegere, daca nu Romania, dar macar R.Moldova sa fie retrocedate teritoriile late de bolshevicii lui Stalin de la o tzara neutra ca Romania, ca doar Putin neutralitate viseaza. Asta la schimb cu Transinistria, cu schimb de teritorii shi populatzii, care multzi au fost deportatzi pana in gulagul siberian. Daca nu fac nimic, asta inseamna ca vor cu adevarat distrugerea nu atat a Romaniei, dar mai ales a Ukrainiei, facand jocul Rusiei, rezultand ca razboiul in sine a avut numai ratziuni comerciale ale khazarilor mondiali. Insashi Ukrainia daca nu face ceva, va arata ca a fost manipulata ca in bolshevism, shi jugul ei va fi mai trist ca in WW1, cand cu toate ca au vrut sa faca ceva, au ramas la marlania ruseasca ca ei pot sa cotropeasca popoare. In acest sens pentru UE sunt un real pericol politic shi nu numai. Prea mult khazarimea Mondiala manipuleaza popoare ushor de exploatat, cand imperiul galben, le va arata ca realmente sunt ruptzi in koor. Dunarea este 100% a Europei de pe vremea romanilor, asha cum Volga, cu totzi germanii de pe acolo, este a Rusiei, asha ca Legionarul Roshu galbejitul putin=Hitlerica.
  O zi buna.
  Con
  P.S. problemele tzarilor mici este bine sa fie rezolvate intre ei, nu de marile putori, ca sa fie stabilitate

 87. Mai, astia care o fredonati cu pibu….Luxemburg are PIB pe locuitor muuuult mai mare decat Rusia…Rezulta ca Luxemburg invinge militar Rusia???!!!…..Mai, UE nu poate sa fabrice eficient Tancuri si obuze pentruca nu are energie si materii prime ieftine….Rusia are. Si de ce sa se omoare Europa de Vest pentru Ucraina? Europa de Vest nu se teme ca va fi agresata de Rusia.

 88. Sa citezi dupa Bild este un fel de ati bate joc de cititori. Vom vedea raspunsul pe care il va da viitorul.

 89. Atlanticul plus Europa vor deveni teritoriu rusesc! 70 la suta dintre europeni vor pleca pe alte continente! Fără SUS in NATO! In cele din urma, chiar SUA vor fi lovite Dr armata rusa!

 90. …orice scenariu ar fi,ca vin rusii sau pleaca americanii,etc,..Romania ramane sa plateasca datoria externa ,…
  Nu m-ar mira ca americanii sa hotarasca sa ne intoarcem la un regim comunist,deoarece e singurul care poate plati in mod serios si cadentzat datoriile,..democratia a aratat ca suntem buni doar la a lua imprumuturi…ca vor suferi iar generatii in frig si foame,asta ar fi ultima problema a lor,…..,

 91. Fi atent la sume imense de bani transferate bancilor americane curand 😉
  deja AMERICAN STEEL a fost vandut pe multi miliarde … JAPONIEI (care in criza energetica oricum n-avea nevoie de el …pentru ca avea NIPPON STEEL dar fiind „aliata” USA … la fel ca GERMANIA (nordstream) trebuia sa „contribuie” si ea)

  Daca esti atent la spusele lui MISHTEAUX fi pe faza la BANII care vor intra (de nevoie 🙁 ) in USA recent !
  fie el …confiscarea banilor Rusiei din bancile UE-USA , sau cumparari de firme americane , sau „mutari” de firme in USA
  sau … etc.

  DEAGEABA ! Mishteaux a facut o analiza amanuntita si-o simulare pe supercalculatorul …
  si yankeii nu scapa de SCANDALUL SOCIAL din sigura RECESIUNE care le urmeaza !
  Sansa statistica rezultata din SIMULARE de-a avea un RAZBOI CIVIL in urmatorii 3 ani, e de 63% ) fantastic de mare !
  Indiferent ca re.vine TRUMP sau nu,
  trendul cresterii accelerate al DATORIEI INTERNE AMERICANE …doar creste (periculos!) .

  IQ=?
  😉

 92. Să nu uităm că România a primit cadou gurile Dunării de la… Rusia, trădând-i pe moldoveni (pe care valahii i-au tratat tot timpul cu dispreț – inclusiv astăzi, când autostrada „Moldova” se construiește începând din Muntenia).

 93. „Distinsul TROLL SOVIETIC” Ioan Vasile se autodemasca din 3 cuvinte-„nu am obiceiul”-cu referire la interventiile sale pe forum,
  cu toate ca stie de cand foloseste acest pseudonim de front care oricum continand prenumele Ioan e demascator!!! Nu mai spun de combinatia Ioan/Ion/ION/ion-Vasile, tot un meteorit ratacit…Cand si-a facut „obiceiul” NOUL VENIT? Cred cacore/Core stie…

  Poate obiceiurile casnice de a nu interveni de doua ori datorita varstei…Si in ce priveste forumul, OBICEIUL DE A NU FOLOSI DE DOUA ORI ACELASI PSEUDONIM…

  Gigel dez axon natul rollasonat are un fix cu BOLSEVICII pe care dupa ce-i considera evrei care vor sa ingenunchieze Planeta dupa ce au BOLSEVIZAT Asia si au intervenit dur in America Centrala si de Sud, in paralel cu INCENDIEREA Africii, sunt pe punctul sa o BOLSEVIZEZE DEFINITIV dupa fortzarea propagandistica a RETRAGEREA TRUPELOR DE MENTINERE A PACII ale ONU din cateva zone fierbinti
  de mare interes…

 94. Axomsne, nimeni nu spune de PIB-ul vreunui STAT ci de al Uniunii Europene și al SUA, per total! Dar acest PIB le permite statelor respective să cheltuiască pentru apărare mult mai.multi bani, și să suporte crizele financiare mult mai ușor decît statele cu PIB minuscul, ca al Rusiei! O fi Rusia mare, dar și cheltuielile de întreținere a ei sînt imense, iar jaful din ultimele zeci de ani a făcut ca țara sa fie sărăcită constant! Degeaba au Putin și oligarhii lui averi imense: aceste averi nu.pot fi utilizate pentru a stăpîni crizele, deci și armata este prost pregătită și dotată! În SUA, oamenii sînt înstăriți, și din impozite se poate ține în spate un buget militar imens! La fel și în UE!
  Vînătorule de troace, estimările tale sînt fanteziste și de o parte și de alta! Or fi produse rachetele rusești la stat, dar acolo e și corupția cea mai mare, căci materiile prime capătă costuri apocaliptice pînă ce ajung la firma care construiește racheta! Iar la americani statul cumpăra la preturi preferențiale! Și calitatea unei rachete rusești nu se compară cu a uneia americane sau israeliene!
  Dar faza e că și dacă rachetă rusească ar costa 30 mii de dolari, comparativ cu un milion cea americană, datorita PIB-ului jalnic, rachetă rusă îi costă practic pe ruși mult mai mult decît cea americană pe americani!

 95. …dan doran…spre stiinta -sau informarea ta- spatiul le este accesibil americanilor datorita rachetelor rusesti-au inceput si ei sa faca ceva progrese in ultima peroada cu musk dar mai e mult pana departe…doi, tehnica militara ruseasca este net superioara celei amerloce-te-ai gandit vreodata de ce in toate tarile in care sunt conflicte sunt preferabile armele tip kalashnikov?…si, dupa cum s-a dovedit-unul din argumentele din articol- in proportie de 90% razboiul se castiga prin marimea ratei de inlocuire…din pacate, nu le ai nici cu partea economica, nici cu partea militara…te contrazici singur…toata lumea recunoaste faptul ca rusia si-a crescut, in sase luni, productia de razboi, occidentul nefiind in stare sa faca macar 50% din cat fac intreprinderile de stat rusesti, despre ce discutam?…oricum, mergand pe teoria ta, conteaza calitatea, nu numarul, realitatea din teren te cam contrazice, nu crezi?…

 96. Troll, iar exagerezi! Occidentalii nu fac armament și muniții, căci au deocamdată destule! Declarațiile despre incapacitatea vesticilor de a produce muniții aparțin unor aiuriți care dau și ei informații din burtă, ca și tine! 😂
  Occidentul nu este încă implicat în vreun război, și stocurile pentru el sînt suficiente, și nu e cretin, ca rușii, să arunce toți banii pe armament, lăsînd economia să se prăbușească!
  Kalasnikovul e o arma robustă, bună pentru un război clasic, și foarte ieftină. De aceea e preferat peste tot. Și eu îmi.pot cumpăra unul, din Franța, cu cîteva zeci de euro! Dar cei care le utilizează de obicei le cumpără din stocuri de arme recuperate de pe teatre de luptă, foarte ieftin. Însă un război modern se duce cu rachete, avioane, elicoptere, care costă enorm, fie și dacă sînt proaste!
  Rata de înlocuire nu.prea contează, dacă tu cucerești doar ruine, pe care trebuie să le administrezi, și în care bagi munți de bani! ASTA l-a pierdut pe Putin, căci el nu scoate nimic din teritoriile ocupate, dar utilizează bugetul federal pentru a întreține populația de acolo! Acolo e și aurul rușilor, și diferența dintre dolar și rublă, iar criza care a lovit Rusia nu mai poate fi oprită!

 97. Caraghioșii ăștia de cântă prohodul economiei rusești – și care cred că PIB are vreo relevanță alta decât să mintă popoarele imbecile căce bine trăiesc – probabil că nu au capacitatea să înțeleagă puterea industriei din Rusia și nu știu faptul că doar unul dintre producătorii de armament este la fel de mare cât primii 3 producători din SUA.
  Aceștia cred în continuare că un o bucată de fier pe care producătorul încasează 100€ de la o nație de proști este mai bună decât o bucată de fier care costă aproape nimic…

 98. Ics, ești deștept ca noaptea! Noaptea albă! Și Ceaușescu producea sute de mii de tone de otel de proastă calitate, pe care trebuia să îl arunce peste hotare la preț de dumping! Metalele produse în țări defavorizate, cum era România peceristă sau Rusia de azi erau tratate special în țări dezvoltate și transformate în oțeluri și aliaje speciale, după tehnologii și cu utilaje specifice! Cui dracului îi pasă de răcnetele victorioase ale alde Soloviov sau Zaharova, care vorbesc din ce primesc de pe la conducerile firmelor rusești, cunoscute pentru tonele de minciuni pe care sînt capabile să le toarne în capul rușilor? Economia unui stat nu are legătură doar cu producția lui, mai ales de război, ci cu capacitatea de a asigura traiul cetățenilor săi!
  Ce vor primi rușii, de Sărbători? Obuze, gloanțe Dumdum, uniforme de război, căști, gamele, țevi de tun sau de pușcă?! Cui naibii îi pasă că industria rusă cacă tot pe frontul ucrainian, și lasă rușii în lipsuri? Prețurile la alimente deja au trecut de pragul de alertă , și se apropie de pragul de pericol! Iar debilul de Rateu nici nu își poate permite să blocheze exporturile de alimente către China și Iran, căci de acolo.mai primește ceva ajutor militar!
  Tare mai vrei tu ca Rusia să cîștige! Tare vă mai simt disperarea, propagandiști mici și nehaliți! 😂 În curînd, Marele Ratat vă fi obligat să se retragă, plin de demnitate, de unde a venit, behăind că și-a

  atins scopurile: Ucraina e denazificată, Rusia e mai puternică ca oricînd, armata rusă s-a acoperit de glorie, Zelensky a făcut pe el de frică, iar Biden a dat în diaree! 😂 😂
  Mă întreb ce veți scrie voi atunci, sincum vă veți strădui să păreți încă credibili! Mor de rîs, de pe acum! 😂

 99. Băi neroD-ule, tu mori de prost , nu de râs, că de ăsta te faci zilnic încercând să prost-lăvești, vorba altui gogoman șarlatan, niște cauze pierdute, și probabil că nici râsul, ca animal, nu atacă persoane lipsite de apărare intelectuală 😎 !

 100. „Ținuturile vestice ale Ucrainei? Știm cum i-a luat Ucraina. Stalin a dat-o după al Doilea Război Mondial. A dat o parte din pământurile poloneze, Lvov și așa mai departe, mai multe regiuni mari – 10 milioane de oameni trăiesc acolo. Pentru a nu-i jignit pe polonezi, el a compensat pierderile lor în detrimentul Germaniei: a dat ținuturile estice Germaniei, coridorul Danzig și Danzig însuși. A luat parte din România, o parte din Ungaria – a dat totul acolo, Ucrainei.

  Iar oamenii care locuiesc acolo – mulți, cel puțin, știu asta cu siguranță, 100 la sută – vor să se întoarcă în patria lor istorică. Și acele țări care au pierdut aceste teritorii, în primul rând Polonia, dorm și visează să le returneze.”

  SHALOM !
  😀

 101. Humorist de trei lei, cauza pierdută e cea a Rusiei Naziste! Rusia lui Putin e ca o mlaștină plină de țînțari și șobolani, care are impresia că se poate compara cu un Aquapark sau un SPA!
  Vouă nu vă place la Bătrînu’ Doran faptul că el vine cu argumente serioase, chiar și dacă de multe ori prezentate în mod amuzant, dar cu care vă plesnește peste boturile voastre băloase de propagandiști fomiști, hrăniți numai cu supă de ruble devalorizate! 😂
  Veniți cu niște „argumente ” de-ți stă mintea-n loc, aduceți drept susținere părerea unor inși habarniști, dar poleiți cu diplome de trei lei, oferiți ca contragreutate niște erezii economice și politice, vă susțineți unii pe alții cu îndîrjire, luați de bune toate brașoavele Moscovei, și refuzați să acceptați că și Rusia are niște limite, și că nu poate rezista la nesfîrșit! Pentru fiecare argumentație contra războiului lui Volodea Rateu voi aveți contraargumente care de care mai fistichii, mai neroade, mai aeriene sau mai grotești! Vă încrîncenați să susțineți că Ratatul reprezintă Rusia, că el nu trebuie să facă pușcărie, că măsurile lui sînt juste și bine gîndite, că Rusia lui nu este în colaps, că el e un soi de Făt frumos ce luptă cu zmeii Globalismului, că Rusia are șanse maxime de a învinge Occidentul Decadent….
  Cum să nu îl urîți de moarte pe unul care vă bagă periodic cu nasul în propriul vostru ŕahat, și vă demonstrează cît sînteți de jalnici?
  Și să știți că eu chiar vă simpatizez, pe bune! Nu îmi place să fiu lăudat, căci laudele te fac să devii slab! Unor Charlie, Părere, Elena Popa dau Esop, ii prefer pe Axon, Mishteaux, Ileana Rollason sau Ics!!
  Muriți! 😂

 102. Dorane, noaptea produce cele mai strălucitoare stele.
  Ba fix producția este cea care asigură traiul cetățenilor, pentru că oamenii nu mănâncă PIB sau consultanță ci cârnați, pregătiți la foc – care arde pentru că gaz sau cărbune; tot producția asigură armatei gloanțe – nu poți scoate din luptă inamicii, aruncând cu dolari sau recitând studii despre egalitatea de gen.

  La o verificare rapidă găsim că în București prețurile sunt cu 23,2% mai mari decât în Moscova (iar salariul mediu net este cu 7-8% mai mare) deci, dacă în Moscova e nașpa, atunci în București este cu 23.2% mai nașpa.

  Eu public analize și mă doare – la nivel personal – fix în cot ce se întâmplă în zone care nu-mi afectează în niciun fel viața.

 103. Ics, sărmane, un PIB mare înseamnă că oamenii au posibilitatea sa consume mult din ceea ce se produce! Căci degeaba se produce mult, dacă totul e pentru străinii care pot să își permită să cumpere! Și la noi se produc gaz, combustibili, mobilier de lux, haine de lux, vinuri și brânzeturi fine, dar putini români și le permit! PIB mare înseamnă oameni înstăriți, PIB minuscul înseamnă oameni.morti de foame, deși au țară bogată!
  Și rușii au combustibil foarte mult, și aveau și sub comuniști, dar foarte puțini își permiteau o mașină! Fie și una rusească! Deci, combustibilul nu era pentru ei, deși îl produceau ei, în tara lor!
  Iar soldații luptă cu gloanțe, dar familiile lor nu.mănîncă gloanțe! Și nici soldații, odată demoralizat, nu mai au ce face cu gloanțele, tunurile sau căștile de luptă!
  Rusia pierde.

 104. Poate cu un exemplu de sezon înțelegi mai bine cât de proastă este educația economică pe care o primim în occident.
  O sticlă de spumant – de aceeași calitate (mă refer la soiul strugurilor și la procesele de fabricație), același an și fără produse de lux – costă de la 50 la 1000 de lei.
  Un stat care produce o sticlă de „spumant” de 1000 de lei are – teoretic – un PIB de 20 ori mai are decât statul care a produs o sticlă de „spumant” de 50 lei; practic însă, ambele au produs câte o sticlă de „spumant”.
  Cetățeanul primului stat, care presupunem că ar câștiga 500 de lei, este doar teoretic de 5 ori mai bogat decât cetățeanul celui de-al doilea stat, care câștigă doar 100 de lei; la nivel practic, cel din urmă își permite 2 sticle de spumant pe când primul nu-și permite nici măcar o singură sticlă.

  Înțelegi deci de ce nivelul PIB-ului nu înseamnă absolut nimic – în afara discuțiilor prin care statele își manipulează cetățenii idioți să le creadă toate minciunile?

 105. Ics, tu nu ai intzeles de fapt conjunctura. In Emirate combustibilul este foarte ieftin, accesibil absolut oricui, dar acelasi combustibil este vindut in Germania sau Italia cu vreo doi euro litrul, pentru ca aceste state nu au zacaminte de petrol proprii, sau foarte putine. Dar in aceste state, o sticlutza cu apa minerala costa intre 20 si 50 de centzi pentru jumatate de litru, pe cind in Emirate sticluta costa 5 dolari! Asta pentru ca in Emirate nu sint izvoare de apa minerala, si trebuie importata!
  Spumantul tau difera din punct de vedere al calitatzii , dupa regiune si metoda de productie. ASTA face pretzul final, la care se pot adauga si alte chestii. Dar nu statul este cel care produce si vinde spumantul, ci o firma! Fie particulara, fie de stat! Cetateanul din primul stat NU ESTE OBLIGAT SA CUMPERE SPUMANTUL. Iar statul care produce spumant cu 100 de lei NU ESTE OBLIGAT SA IL VINDA CETATENILOR SAI, ci mai mult ca sigur il va vinde pe piata statului bogat, ca sa obtina macar trei sute de lei! Asa faceau comunistii:ce era mai bun , desi produs ieftin, pleca catre tarile bogate, iar romanii luau ce mai raminea!
  PIB-ul mare inseamna acces la lucruri mai de calitae, si in cantitate mai mare. Inseamna acces la educatie superioara, inseamna anatate accesibila, infrastructura buna si legi bune. De aceea statele dezvoltate, care au preturi mult mai mari la utilitati, rezista totusi mult mai bine la crize economice decit statele pline de resurse ,dar cu un PIB foarte mic, ceea ce le interzice sa beneficieze de fapt de pe urma resurselor lor!

 106. Crezi că dacă mă contrazici, folosind argumente greșite, ajungi undeva?
  Eu am explicat de ce PIB-ul – în cifre absolute – nu înseamnă absolut nimic; contează producția industrială, ceea ce înseamnă că Rusia de astăzi are puterea s-o doară fix în c*r de sancțiunile occidentale.
  PIB mai mare înseamnă că statele vor irosi mai mulți bani inutil – vezi amprenta de carbon, achiziții de armament sau de vaccinuri, asigurări obligatorii, licențe, tot felul de „programe” absurde (antreprenoriat, egalitate de gen etc), facultăți fără rost (științe politice, comunicații etc), struguri decojiți, săpun cu aloe, spumant de 1000 lei ș.a.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.