„Quod Erat Demonstrandum”, în premieră pe ecranele româneşti

Unul dintre cele mai apreciate filme româneşti din ultimul an, Quod Erat Demonstrandum, în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată ţara începând cu 10 octombrie.

Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, apreciat de presa internaţională şi proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, Quod Erat Demonstrandum aduce pe ecrane doi actori renumiţi pentru performanţele din teatru, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe.

Florin Piersic Jr. interpretând rolul lui Alecu Voican, ofiţerul de securitate. Foto Ancuţa Iordăchescu

Quod Erat Demonstrandum trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj. Se disting ecouri din producţiile americane din anii ‘40, precum OSS, The Iron Curtain şi The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie The Independent Magazine din New York.

Spectatorii îi vor reîntâlni în Quod Erat Demonstrandum şi pe actorii Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

Filmul a fost remarcat în presa internaţională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, şi costumele Svetlanei Mihăilescu.

Potrivit publicaţiei americane Variety, pelicula este „excelent filmată în alb-negru” şi a reuşit „o remarcabilă recreare a epocii”.

Sorin Leoveanu, în rolul matematicianului. Foto Ancuţa Iordăchescu

Produs de ICONproduction şi filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la „Moromeţii” (1988) încoace.

Formulele matematice şi calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului şi activistului Nicuşor Dan.

Cel de-al doilea film al regizorului şi scenaristului Andrei Gruzsniczki, după Cealaltă Irina (2009), Quod Erat Demonstrandum şi-a început cariera în festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius şi Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul Variety Critics Choice, iniţiat de renumita publicaţie americană. „QED” a mai obţinut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST şi a fost singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. Totodată, a câştigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Regizorul Andrei Gruzsniczki. Foto Toma Laptes

Filmul este produs de “Velvet Moraru”, prin “ICON production”, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul “Centrului Naţional al Cinematografiei”, cu contribuţia “Cinema City & The Group” şi cu participarea “Abis Studio” & “HBO România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.