Radiografia energiei românești (2) : Sistemul Național de transport și distribuție electricitate

 
Transportul. După ce electricitatea se produce în capacitățile de generare, ea intră în rețea. Compania de stat Transelectrica – SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin intermediul Rețelei Electrice de Transport (RET), formata din stații și linii electrice. RET este rețeaua electrică de interes național și strategic cu tensiunea de linie nominală mai mare de 110 kV. Pentru aceasta, percepe o taxă care este aprobată de ANRE. Taxa este plătită de distribuitori sau , în unele cazuri, direct de către clientul final.
Volumul de instalații gestionat de Transelectrica este format din: 81 stații electrice, din care 1 stație – 750 kV, 38 stații – 400 kV, 42 stații – 220 kV. Există și 8834.4 km linii electrice aeriene (LEA), din care 3.1 km – 750 kV, 4915.2 km – 400 kV, 3875.6 km – 220 kV, 40.4 km – 110 kV , din care linii de interconexiune: 486.2 km.
În RET, există 216 unități principale de transformare totalizând 38058 MVA.
Transelectrica derulează în permanență un program  de mentenanţă pentru a menţine starea tehnică  a instalaţiilor din componenţa RET. Programul de mentenanţă  are ca principal obiectiv creşterea siguranţei în funcţionare a RET în vederea evitării unor situaţii care pot conduce la evenimente accidentale nedorite atât pentru reţelele electrice cât şi pentru populaţie sau mediu.
Acţiunile de mentenanţă se stabilesc cu considerarea programelor de investiţii (retehnologizare şi modernizare, dezvoltare) si sunt corelate cu acestea – atât la nivelul staţiilor cât si al liniilor electrice. În cadrul programelor de mentenanta desfasurate în RET s-au executat si lucrari de mentenanta majora, pe baza unor proiecte tip „Master Plan” care privesc statia sau LEA în totalitate, având în vedere lucrari efectuate practic la toate ansamblurile functionale si care asigura în acelasi timp, prin componenta de investitii, dezvoltarea, modernizarea sau retehnologizarea si pregatirea statiilor pentru teleconducere.
Datorita evolutiei tehnologice extrem de rapide si în conditiile în care durata de viata a majoritatii echipamentelor a depasit 30 de ani, s-au inclus componente de modernizare si retehnologizare, care asigura functionalitatea la nivelul tehnicii actuale, prin înlocuirea elementelor uzate moral si/sau fizic si adaugarea unor elemente (facilitati) suplimentare, inclusiv introducerea de noi tehnologii.
Lucrările de reabilitare (mentenanţă majoră cu o componentă de  modernizare/retehnologizare) începute şi efectuate în ritm susţinut în ultimii ani au avut ca element comun adoptarea unor soluţii tehnice corespunzǎtoare funcţionării în siguranţă a instalaţiilor.
Implementarea sistemului de telecomandă şi supraveghere a staţiilor electrice de transformare este una din priorităţile companiei  care va conduce la creşterea eficienţei şi calităţii serviciului de transport al energiei electrice, reducerea numărului evenimentelor accidentale şi a cheltuielilor de exploatare şi mentenanţă. Pentru realizarea şi implementarea teleconducerii instalaţiilor electrice s-au parcurs căteva etape importante pentru elaborarea documentaţiilor necesare realizării structurii organizatorice şi funcţionale, realizarea structurii organizatorice, achiziţia de echipamente şi servicii pentru realizarea Centrelor de telecomandă şi supraveghere (CTS) la fiecare Sucursală de Transport, in prezent fiind funcţionale CTS Timişoara şi CTS Sibiu şi fiind elaborate programe de implementare a teleconducerii staţiilor electrice pe următorii ani. Toate aspectele specifice vor fi statuate în politica de telecomanda şi supraveghere a instalaţiilor RET. În RET se efectuează, după caz, servicii/lucrări de mentenanță: corectivă – dupa detectarea defectării, incluzând toate acțiunile destinate repunerii unei instalații în starea care-i permite să-și îndeplineasca functța specificată: preventiva –  pentru prevenirea defectelor, respectiv pentru reducerea probabilității de defectare sau degradării, urmărindu-se obținerea unui echilibru corespunzător între aceste activități, în funcție de influența diferitelor categorii de ansambluri funcționale asupra obiectivelor propuse în cadrul RET: siguranța în funcționare, disponibilitate, eficiență.
Distribuția. Din rețeaua mare a Transelectrica, electricitatea intră în rețelele de distribuție, care o aduc la ușa clienților casnici și a celor industriali mijlocii și mici. Unii dintre marii actori industriali primesc energie direct de la Transelectrica. Deși, există și distribuții mici, locale, cele mari sunt 4, impărțite pe zone geografice: Enel, în sudul Munteniei, Dobrogea și Banat, E.ON, în Moldova, Maquarie (a cumpărat activele CEZ), în Oltenia, și Electrica, în Transilvania și nordul Munteniei. Contoarele pe care le avem cu toții acasă sunt ale distribuitorilor, deși, furnizorul de energie (care facturează) poate fi de oriunde, atâta timp cât are licență de la ANRE. Sunt aproape 100 de furnizori licențiați. Distribuitorul are un tarif de distribuție care este imputat furnizorului.
Prețul final la electricitate este compus din prețul propriu-zis al energiei, ca marfă,  mai multe tarife și taxe. Printre acestea, transportul, distribuția, taxa de cogenerare, certificatul „verde”, acciză, TVA. Prețul energiei este cam 35-40% din prețul final.
Cotidianul.ro organizează, joi, 27 mai, conferința „România – Hub Energetic European”, unde oficialități, invitați străini și actori locali vor dezbate perspectivele Energiei românești în contextul geopolitic local și al noilor oportunități și provocări legate de orientarea UE, din ce în ce mai mult, către soluții puțin poluante  Romania – Hub Energetic European
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.