Radu Mazăre, cercetat doar cu voie din Madagascar

foto: Euronews

Judecătorii instanței supreme au admis solicitarea DNA Constanța de a cere autorităților din Madagascar să își dea acordul pentru ca Radu Mazăre să poată fi cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu.

„Admite solicitarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa. Sesizează Ministerul Justiţiei din România în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar, referitoare la obţinerea consimţământului în vederea efectuării urmăririi penale şi a eventualei judecăţi a suspectului Mazăre Radu Ştefan în cauza ce formează obiectul dosarului nr.204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, arată decizia de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICC).

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Conform legii, Mazăre nu poate fi judecat sau cercetat penal în alte dosare față de cel pentru care a fost extrădat.

„Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”, potrivit articolului 74 din legea 302/2004.

În acest context, pentru a continuă cercetarea penală pe numele fostului edil al Municipiului Constanța, procurorii au nevoie de aprobarea autorităților din Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În același dosar au fost condamnați și Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

În prezent, Radu Mazăre mai este judecat într-un alt dosar, cel al Campusului Social „Henri Coandă”. Emilian Schwartzenberg, Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre) și Avraham Morgenstern sunt și ei inculpați în acest caz.

Totodată, pe rolul instanțelor se află și cazul Polaris, în care Mazăre e judecat pentru că a luat mită peste șapte milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru a-i asigura acestuia din urmă câștigarea unor licitații organizate de Primăria Constanța.

Un alt dosar ce îl vizează pe fostul edil al Constanței este cel în care este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate. În același dosar, în fața judecătorilor a ajuns și Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, acuzată pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor.

În faza de urmărire penală se află dosarul „Riviera Residence”, în care procurorii DNA fac cercetări cu privire la faptul că Radu Mazăre și alte persoane din Primăria Constanța au emis ilegal autorizaţia de construire a Riviera Residences, imobil situat pe plaja Mamaia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. E tare,nu stiam ca Mazare e cetatean al Madagascarului si drepturile lui sunt violate:))) O justitie halucinanta,doar in Romania…

  2. Pai , eu zic , sa-l intrebam si pe Papa de la Roma , daca permite justitiei romane sa-si faca treaba in ceia cel priveste pe Radu Mazare, cetatean roman ! Da’ pe Manitu nu-l intrebam ?

  3. Excelenta sa Christian Ntsay Premierul din Merina Kingdom si-a exprimat ingrijorarea cu privire la Securitatea Personala a Protejatului lor Radu Mazare aflat in Detentie in Perimetrul Canibalilor Mioritici.
    Cer Extradarea Protejatului in Schimbul a 2 Butoaie cu Peste si 2 Brate de banane.

  4. Pai da,pentru ca toate gunoaiele si-au luat alte cetatenii,pentru a putea da ”clanta” statului roman !!Drept exemplu,niste ”suedeji”,ajutati de ”ocrotitorii” romaniei,americanii of course,au obtinut in instante americane despagubari de o jumatate de miliard de euro,”pedeapsa”pentru ca statul roman nu le-a mai acordat facilitati fiscale,de care beneficiasera dealtfel vreo 10 ani la rand,si care s-au imbogatit tot pe spatele statului roman,jefuind impreuna cu alte gunoaie BANCA ROMANA DE COMERT EXTERIOR,pe care au falimentat-o fara a mai returna imprumutul.Au ajuns miliardari,au alte cetatenii asa ca orice ”roman” care se respecta,iar acum dau ”clanta” celor care i-au imbogatit !!Pentru indivizi te teapa astora trebuia demult reinstituita pedeapsa capitala !!

  5. De cand instanta suprema !!!!!!!!! da indicatii DNA-lui privind cercetarea GOLANULUI MAZARE ??.
    De unde pana unde justitia romana trebuie sa ceara acordul Madagascarului ??.
    E de noaptea mintii :r mazare cercetat doar cu voie din Madascar !!!.
    TREZIREA ,sculati-va mai hahalerelor,ce trancaniti voi prin somn ??.

  6. ‘@andreesanu-Vezi,de-aia e nevoie de SIIJ !!!Iar gunoierii vor s-o desfiinteze,pe motiv ca vezi doamne,e un atac la demnitatea ”magistratilor” !!

  7. Cat timp hoti ordinari ca Elena Udrea , Mazare, Tender , Dan Ioan Popescu, Videanu, basescu , blejnar si ceilalti care ii stim si noi din institutiile statului sunt liberi ,iar tortionarii au pensii nesimtite peste 10.000 lei si ne rad in nas nu se poate vorbi ca in Romania a avut loc o revolutie ci o lovitura de stat in care au murit peste 3500 de romani , iar peste cateva zeci de mii de raniti si agresati moral pentru ca nivelurile 2-3 din CC al PCR si din toate institutiile statului sa preia puterea. JOS COMUNISMUL HAD , MINCINOS si. JOSNIC !!!! Si pentru toate aceste crime nu a platit nimeni ca la mineriade si Colectiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.