Raport îngrijorător despre rata obezității

Peste jumătate din populaţia lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative, potrivit unui nou raport, informează Reuters.

Atlasul pentru 2023 al Federaţiei Mondiale împotriva Obezităţii estimează că 51% din populaţia lumii, adică peste 4 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în următorii 12 ani.

Ratele obezităţii cresc rapid în mod special în rândul copiilor şi în ţările cu venituri mici, potrivit raportului.

Aceste date reprezintă ”un avertisment clar”, potrivit lui Louise Baur, preşedinta Federaţiei Mondiale împotriva Obezităţii, care a spus că factorii decidenţi trebuie să acţioneze fără întârziere pentru a împiedica agravarea situaţiei.

”Este deosebit de îngrijorător să constatăm rate ale obezităţii care cresc cel mai rapid în rândul copiilor şi adolescenţilor”, a spus ea într-un comunicat.

”Guvernele şi decidenţii din întreaga lume trebuie să facă tot posibilul pentru a evita transmiterea costurilor sanitare, sociale şi economice către tânăra generaţie”, a mai spus ea.

Potrivit raportului, obezitatea infantilă ar putea creşte de peste două ori în comparaţie cu nivelurile din 2020, la 208 de milioane de băieţi şi 175 de milioane de fete până în 2035.

Costul pentru societate este semnificativ ca urmare a problemelor de sănătate asociate cu obezitatea, a precizat federaţia: peste 4 trilioane de dolari anual până în 2035 echivalentul a 3% din PIB-ul global.

Cu toate acestea, autorii raportului au precizat că nu învinovăţesc indivizii, ci lansează un apel la analiza factorilor sociali, de mediu şi biologici care favorizează acest fenomen.

Raportul foloseşte în cadrul evaluării sale Indicele de masă corporală (BMI), care reprezintă raportul dintre greutate (kilograme) şi pătratul înălţimii, în metri. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un BMI peste 25 înseamnă supraponderal, iar peste 30 înseamnă obez.

În 2020, 2,6 miliarde de persoane s-au încadrat în aceste categorii, echivalentul a 38% din populaţia lumii.

Raportul a mai ajuns la concluzia că aproape toate ţările preconizate să înregistreze cele mai mari creşteri la capitolul obezitate în anii care urmează sunt ţările cu venituri mici sau medii din Asia şi Africa.

Datele raportului vor fi prezentate factorilor de decizie din Organizaţia Naţiunilor Unite şi statelor membre săptămâna viitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. Obezitatea, după cum arată poza, este peste 90% acumulare de apă în țesutul adipos nu este grăsime. De aceea slăbesc cîteva sute de grame prin transpirație cei ce fac saună sau/și exerciții fizice. Tot de aceea pun acea greutate la loc imediat ce beau apă.
    Asta nu înseamnă că nu trenuie să bem apă cînd ne e sete.

  2. Fast-foud-urile modifica organismul uman deformandu-l si distrugand sanatatea cetateanului. Mai adaugam si stresul, teroarea si nemultumirile nonstop, se ajunge fix la afaceri financiare prin orice metode.

  3. Expunerea timpurie la excitotoxine aditive alimentare, cauzeaza obezitate si este una dintre caracteristicile cele mai consistente ale sindromului provocat. O caracteristică a obezității induse de excitotoxine este că nu pare să depindă de aportul alimentar. Glutamatul de monosodiu apare si anumite vaccinuri (da, vaccinurile provoacă hiperinsulinemie, care este una din problemele de bază din spatele pandemiei de obezitate). Expunerea timpurie la antiobiotice provoaca de asemenea obezitate. Obiceiurile abuzive alimentare cu target pe mancare procesata produc obezitate. Sedentarismul de asemenea stimuleaza obezitatea. În cele din urmă, industria alimentară dictează sfaturi alimentare ale guvernului, modelând agendele de nutriție oferite publicului cu titlul pompos si inselator de Ghid Alimentar pentru sanatate. Primele suspiciuni s-ar putea îndrepta în mod corect către cele peste 70.000 de noi substanțe chimice care au fost introduse în mediu din 1950, în mare parte fără nicio testare de siguranță, cu excepția autotestărilor efectuate de conglomeratele corporative chimice. ,,Ne-am autoinvestigat si n-am gasit nimic in neregula” duhh

  4. Aspartam care este o alta excitotoxina se descompune în organism în metanol și se degradează în continuare la formalhidă. Alcoolul metilic liber este clasificat ca narcotic. Provoacă otrăvire cronică cu metanol. Acest lucru afectează sistemul dopaminergic al creierului și provoacă dependența. Corpul uman nu este făcut să absoarbă formaldehida și nu are idee ce să facă cu ea. Așadar, organismul stochează toxine nocive în celulele adipoase, iar în timp grăsimea este saturată cu formaldehidă, iar creierul semnalează organismului nevoia de mai mulți carbohidrați simpli – pentru a crea suficientă grăsime in vederea stocarii substanței chimice – cu pofta de cartofi prajiti, chipsuri, gogoși, prajituri și alte junkuri. Omul aflat la dietă nu înțelege de ce kilogramele continuă să se înmulțească și bea mai mult bauturi dietetice pentru a compensa. Ciclu vicios. Pofta de carbohidrați devine doar mai intensă; formaldehida se acumulează în celulele adipoase până când corpul se balonează și boala se instalează. Aspartamul este un medicament și un adjuvant care dă dependență, excitoneurotoxic, cancerigen, modificat genetic, care produce grave daune mitocondriale și interacționează in sinergie toxica cu alte susbstante din medicamente și vaccinuri.

  5. Faza asta rezumă pe scurt si concis activitatea ,,organizațiile de caritate pentru boli”.
    National Obesity Forum care a criticat guvernul britanic pentru că a acceptat bani de la companiile de junk food, a plătit ea însăși 50.000 de lire către Coca-Cola pentru a promova îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii. Din ciclul ,,ne prefacem ca ne pasa pe banii donati de fraieri si le bagam mai multe rahaturi pe gat”

  6. Se înfăptuiește visul american la nivel mondial ….. păi dacă nu există manual de mâncare ȚIGĂRILE SUNT MAI SĂNĂTOASE DECÂT CHIPSURILE ,SUCURILE …pe punga de chipsuri trebuie să scrie conține calorii cât 5 porți de fasole cu ciolan iar 95% din aceste calorii se vor depune sub formă de grăsimi căci organismul nu le poate folosi direct că hrană … numai vorbesc de uleiul de peste 200 de grade conservanți și coloranții care 99% sunt extrem de periculoși … dacă nu s-ar folosi coloranți la cum ar arăta produsele nu ați pune niciodată gura pe ele

  7. Soft-kill camuflat pe cei care manancă gunoaiele alimentare in timp ce sefii acestor corporatii care le produc si dicteaza compozitia lantul alimentar uman se ,,ingrasa” cu averi care le depasesc pe cele din legenda lui Midas, facute din otrăvurile pe care le mananci, în timp ce esti tot mai obez! Cum trebuie sa mai rada de aceasta înselatorie, creatorii ei si ale tuturor celorlalte fraude ordinare si sistemice aflate pe desfasurator.

  8. hai ma iar v-ati dat dupa teorii? viata e simpla, pana in 1975 cand inca se mai gaseau de toate prin magazine, mancam la greu carotfi prajiti, beam bere mai ceva ca acum ca era ieftina si adevarata, sucuri acidulate sau nu la fel, apa minerala sau sifon DAR toate erau naturale, amintiti-va ca fiecare judet avea fabrica de bere, fabrica de conserve si compoturi, fabrica de sucuri etc, si asta pentru ca alimentele ERAU NATURALE si nu tineau 3-6 luni ca acum deci era nevoie sa fie procesate repede ca se degradau, acum toti aditivii si stimelentii de crestere cu care se trateaza legumele fructele, cerealele, animalele se regasesc si in organismul uman si automat acestea isi fac acolo treaba mai departe deci duc la obezitate, azi daca vrei sa slabesti ai o singura solutie, sa nu mananci! pe vremuri mancai de toate fara griji si nu te ingrasai decat daca aveai o boala specifica!

  9. Ați văzut grăsime de porc, slănină. Ar putea fi aceasta scoasă de sub pielea porcului cu aspiratorul? Că ce-i liposucția?
    Este vorba de țesut adipos ce nu este grăsime. Întrebarea ar fi ce face ca organismul să țină apă în țesutul adipos? De aceea „while the suctioned fat cells are permanently gone, after a few months overall body fat generally returns to the same level as before treatment”. Desigur cuvîntul fat/grăsime este să ne piardă, mincinos.

  10. guwerneru’ trebuie ca este ingrijorat rau de ciuk al nost… pensie pe caz de obezeala…?

  11. Cum adică „nu învinovăţesc indivizii”?!
    Da’ cine e de vină, pentru că persoanele supraponderale – cu foarte puține excepții – obișnuiesc să consume ceafă cu cartofi prăjiți și o sticlă de cola la masă în loc de pește cu conopidă și apă plată (și mai toate iubesc sportul… când îl văd la televizor)?

  12. Mii de multumiri @Cultul apocaliptic ,,La pastele cailor”. Informatia pe care ne-o dai este mai buna decat articolul in cauza. Ar trebui sa fi jurnalist la Cotidianul si asa ar mai dispare din pseudo-informatia pe care o publica. Astazi nu am vazut decat propaganda pro-Ucraina si ce rai sunt rusii in vreo patru articole, plus mizeria cu ”consultatiile tehnice” Romania – Ucraina pe problema Canalului Bastroe. Dupa umilirea cu Canalul Bastroe ar trebui sa le punem toti refugiatii la granita impreuna cu personalul diplomatic ucrainean!

  13. Pare a fi bust de ales al poporului in foto,Pana si dulapul s-a mai latit un pic acum are 2 canate.

  14. Intrebare deranjanta :

    De ce nu exista obezi in triburile inca existente, care se hranesc NATURAL ?

    Nu pledez sa ne ducem acolo …
    Dar se poate sa nu

    GATIM
    AMESTECAM

    alimentele,

    Chiar daca sunt cu pesticide,
    prepararea termica le face LATURI.
    Gustoase, ce este drept.

    AICI este capcana Narozilor …
    GUSTUL !
    De asta si ZEIFICAREA …CHEFILOR.
    Numai carnea trebuie tratata termic.

  15. CONTESTATARUL, încearcă, cu o pagină mai jos de cum se deschide, la Biological Conflict: learninggnm.com/SBS/documents/kidneys.html#KCT_Top
    Dacă ar fi vorba doar de mâncare nu se trăia atîta. Nu zic că ceea ce ne dau marile magazine nu este, în cea mai mare parte, gunoi otrăvit.

  16. Obiceiurile alimentare conteaza mult. Ne-am obisnuit cu modul alimentar occidental, toxic in mare masura, dar suntem obligati sa mancam astfel, deoarece nu prea mai avem control asupra hranei, de cand guvernul si multinationalele si-au dat mana sa distruga tot ce inseamna hrana naturala locala in favoarea importatorilor. A fost un genocid pentru sanatatea fizica a romanilor si o tradare fata de economia Romaniei! Doar cativa care mai cultiva natural mai rezista. Am lucrat cativa ani in Spania si am avut colegi din Ecuador. Desi o tara bogata in petrol si banane, ei erau saraci, la mana americanilor. Nici moneda locala nu mai au, moneda oficiala este $ SUA. In schimb au o alimentatie sanatoasa. Dimineata ei beau ceai, nu cafea, ziceau ca e toxica. Invariabil la pranz faceau un platou de orez fiert cu carne fiarta, cu legume, uneori fierte, alteori crude, fara paine. Niciodata nu i-am vazut prajind ceva in ulei, sau rontaind ca si noi. Bautura doar bere sambata, in zilele libere. An locuit cu ei in apartament, la 55 de ani aratau cu 10 ani mai tineri, fara pic de burta. Si erau oameni simpli, amerindieni. Stiti ca tara vecina Bolivia este singura pe glob in care Mcdonalds a dat faliment? Nu i-au putut convinge sa-si schimbe modul de alimentatie! Mai avem mult de invatat de la ,,primitivi”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.