Raportul CE privind statul de drept în România

România a înregistrat progrese în aplicarea reformelor recomandate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei şi există preocupări privind predictibilitatea legislaţiei, arată raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Drept.

„Începând de la aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, reformele efectuate în România în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei au fost urmărite de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), un cadru important pentru progrese în aceste domenii. Mecanismul de Cooperare şi Verificare continuă în paralel cu Mecanismul privind statul de drept, în care România este parte integrală, la fel ca orice alt stat membru UE, până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate criteriile. Guvernul României propune reforme care au rolul abordării preocupărilor generate de amendamentele la legile justiţiei adoptate în perioada 2017-2019, care au atras critici din cauza impactului negativ asupra independenţei, calităţii şi eficienţei justiţiei. Într-o decizie preliminară din 18 mai 2021, Curtea de Justiţie a UE a examinat o serie de aspecte ale acestor reforme şi a confirmat acele preocupări, mai ales în privinţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Un proiect de lege pentru desfiinţarea acestei Secţii este examinat în Parlament. O procedură legislativă a fost iniţiată pentru modificarea legilor justiţiei. Lipsurile la nivelul resurselor umane au fost accentuate de lipsa de recrutare a noilor magistraţi, cumulată cu retragerea din activitate a unui număr semnificativ de magistraţi. Aceste lipsuri au generat presiuni suplimentare asupra magistraţilor, cu implicaţii asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar”, arată Raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Drept în Uniunea Europeană.

„Cadrul instituţional pentru combaterea corupţiei este complet, dar eficienţa sa va necesita o voinţă politică susţinută, în conformitate cu angajamentele Guvernului. Adoptarea Noii Strategii Anticorupţie pentru perioada 2021-2025 este o prioritate-cheie. Eficienţa acţiunilor de investigare şi sancţionare în cazul corupţiei la nivel mediu şi înalt s-a îmbunătăţit, confirmând rezultatele anterioare. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a obţinut rezultate mai bune, deşi amendamentele din perioada 2017-2019 la legile justiţiei continuă să reprezinte un impediment major pentru buna funcţionare. Amendamentele la codurile penale rămân necesare”, precizează raportul.

SITUAŢIA PRESEI
„Sunt în vigoare garanţii legale privind libertatea presei şi pluralismul. Cu toate acestea, continuă să existe preocupări referitoare la implementarea şi funcţionarea actualului cadru legislativ, mai ales în privinţa accesului la informaţii. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) încă nu are resursele suficiente pentru a-şi îndeplini în totalitate atribuţiile, iar activitatea sa a fost afectată de expirarea mandatelor unor membri. Transparenţa privind deţinerea companiilor media continuă să fie incompletă. Presa poate fi expusă presiunilor politice, mai ales atunci când resursele sale depind de publicitatea de stat. Continuă să fie raportate procese pentru calomnie împotriva jurnaliştilor de investigaţie. În contextul pandemiei COVID-19, presa a primit susţinere din fonduri acordate pentru campanii mediatice guvernamentale care au rolul prevenirii răspândirii COVID-19”, subliniază raportul.

EXISTĂ PREOCUPĂRI PRIVIND PREDICTIBILITATEA LEGISLATIVĂ
„Continuă să existe preocupări privind stabilitatea şi predictibilitatea legislaţiei, în contextul în care legislaţia este modificată frecvent, iar legile adoptate pot fi contradictorii şi pot să aibă utilitate limitată din punctul de vedere al evaluării impactului. După referendumul din mai 2019, nu au mai fost adoptate Ordonanţe guvernamentale de urgenţă în domeniul justiţiei. În contextul pandemiei COVID-19, este în vigoare o stare de alertă, cu o monitorizare parlamentară sporită. Ca urmare a unei decizii a Curţii de Justiţie a UE din 18 mai 2021 asupra a numeroase aspecte ale legilor justiţiei, Curtea Constituţională a emis o decizie pe 8 iunie 2021, care generează preocupări grave, dat fiind că pune sub semnul întrebării principiul primatului legislaţiei UE”, notează raportul Comisiei Europene.

INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI
„Percepţia asupra independenţei judiciare este la nivel mediu, îmbunătăţindu-se semnificativ comparativ cu anii precedenţi în rândul publicului general. Nivelul percepţiei independenţei judiciare în rândul publicului general este acum mediu (51%), în creştere de la 37% în 2020. În rândul companiilor, nivelul percepţiei independenţei judiciare este mediu (45%), o scădere cu 8% comparativ cu 2020. În timp ce în cazul publicului general, motivul invocat cel mai frecvent pentru percepţia lipsei de independenţă judiciară rămân interferenţele sau presiunile din partea instituţiilor guvernamentale şi politicienilor, în rândul companiilor, prima sursă de preocupare se referă la interferenţele sau presiunile din sfera economică sau din partea altor grupuri specifice de interese”, arată raportul.
Comisia Europeană constată că în România nivelul digitalizării sistemului judiciar este „bun”, mai ales că pandemia a condus la creşterea frecvenţei utilizării instrumentelor digitale. Eficienţa procedurilor judiciare în cazuri civile, administrative şi comerciale este considerată „stabilă”.

COMBATEREA CORUPŢIEI
Comisia Europeană observă că „percepţia în rândul experţilor şi managerilor de companii este că nivelul corupţiei în sectorul public rămâne ridicat”. „Adoptarea unei noi Strategii Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2021-2025 este o prioritate a Guvernului. (…) Eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel mediu şi înalt s-a îmbunătăţit. (…) Amendamentele din perioada 2017-2019 la legile justiţiei au reprezentat un impediment major pentru buna funcţionare a DNA, iar situaţia va continua atât timp cât vor fi în vigoare. Problemele generale din sistemul judiciar au fost în mod particular dificile pentru DNA. (…) Amendamentele în curs la legile justiţiei, inclusiv desfiinţarea SIIJ, vor fi paşi importanţi pentru a asigura că buna funcţionare a DNA va fi sustenabilă. Continuarea incertitudinii în privinţa amendamentelor la codul penal şi la codul de procedură penală rămâne o provocare importantă în combaterea corupţiei”, insistă Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Niste mega-hoti isi verifica pepiniera ….
    pina acum doar 2 …3 romani par sa fie promovati …..

  2. Traiasca Colhozul Bolsevic european! Traiasca Coruptia ofiterilor de Securitate descoperiti si Acoperiti! Traiasca justitia securista care tine coruptii in libertate!!! Mcv demonstreaza ca justitia securista reprezinta CORUPTIA si
    nu politicienii securisti aliniati pe care-i acopera!!! Pana acum PSD impiedica justitia securista sa scape Romania de corupti, de trei ani PSD s-a aliniat „anticoruptiei staliniste” si totusi CORUPTIA FACE RAVAGII!?!?!? Monstruoasa Coalitie SeKuKu-Comintern face mai departe raportari intrucat COLONIA COMINTERN trebuie tinuta departe de Schengen, chiar daca exista oricum VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ restrictiv al circulatiei libere…

  3. Dictare prin telefon sau din ureche in ureche, asta arata acest mcv privind dna-ul care ori doarme, ori actioneaza la comenzi. Scriitorii si nu dicteurii la ureche, habar nu au ce se intampla in tara la modul real. Acest raport, posibil sa fi fost intocmit tot de un pupincurist dar in numele si cu avizul comisiei europene. Am impresia ca ei cunosc situatia din Romania dar din cauza intereselor, ramane cum am stabilit.

  4. in locul lui Iohanis, PAS CU PAS mi-ar crapa obrazul de rusine ca nici acum nu a intrat tara in Schengen..A iesit Dragnea din inchisoare, poate mai insaileaza astia ceva sa motivam de ce nu suntem in schengen dupa atita amar de timp si reforme, PAS CU PAS, dragii miei romani! nici educati nici in shenghen, nici nici nici…numai catu care ne duduie economia uauu! uauu! uauu! pana o face praf de tot..

  5. Raportul e scris de d-alde Monica Macovei si semnat de birocratii drogangii din comisie

  6. Daca aparea un asemenea document in timpul Vioricai Dancila, in secunda 1 plecau deja sristii procurori de la DNA insoti de Politia Judiciara si arestau tot Guvernul, nu numai pe Viorica. Dar asa pentru ca Johannis si Helvvig sunt pe linie cu Citu se fac ca ploua. Seful srist Crin-Nicu BOLOGA al DNA fumand trabuce si band palica motaind pe scaun. In timp ce mai arunca un ochii pe secventele din filmele porno ce deruleaza pe ecranul televizorului negru, mediu din birou, cand mai deschide cate-o geana. Durandu-l in pix ca Citu fura. De Citu nu trebuie sa se atinga deoarece daca dai in Citu, dai in Helvvig, dai in Johannis dai in Merkel, dai in Timmermans, dai in Soros, dai in Biden. Romania fiind o colonie unde Johannis cu gasca lui de ciorditori pot sa-si faca meseria in liniste. Asta-i trocul facut de ciorditori cu stapanii lor externi ce au transformat Romania intr-o colonie. Ei ciorditorii de dreapta pot sa fure linistii in timp ce lupta impotriva coruptiei se duce pe aripa stanga cu dosare politice incropite-n graba cu probe false si trucate. Iar multinationalele avnad dreptul sa fure peste 40 de miliarde de euro pe an din Colonia Romania. Aceasta fiind adevarata fata a democratiei in Republica Bananiera Romania.

  7. Hotii mondiali care au furat si jefuit sute de ani prin razboaie si colonizare au acum acest nou instrument de jaf numit UE si CE cu birocrati slugi Nu e zi ca stapanii hoti sa nu dea cate o directiva spre colonii ca Romania sau tari pe care vor sa le ingenuncheze precum Polonia.

  8. Chiar nu inteleg ! Despre ce „progrese” este vorba ? Exista respect pentru cetateni in tara asta , cand suntem mintiti si inselati in fiecare zi , iar legile se aplica , daca se mai aplica , dupa bunul plac al guvernantilor ? Coruptia infloreste vesela si nederanjata peste tot , Romania se vinde, cu bucata in fiecare zi , datoria externa a tarii a atins valori biblice , fara ca poporul sa stie unde sunt si ce s-a facut cu acesti bani ! UE , ne incurajaza si ne bate pe umar , in drumul nostru spre falimentul total al tarii ! Oare de ce ? Ce se urmareste ?

  9. Justitia iliesciana a emanatului prezident al diferitelor comitete si comisii, refuzul punctului 8 al Declaratiei de la Timisoara, combinatia sinistra PCR/PSD ne-au impiedicat sa intram in NATO si in UE mai repede. Tot justitia handicapata ne impiedica sa scapam de acest mecanism de supraveghere si sa intram in grupul tarilor Schengen mai rapede. Bine ca le dam pensii speciale acestor corupti pana-n maduva oaselor! Citat din raport: „Curtea Constituţională a emis o decizie pe 8 iunie 2021, care generează preocupări grave”…Tot inainte, tovarasi!

  10. Cum se opune SIIJ combaterii coruptiei? De ce trebuie desfiintata singura Sectie din Parchetul General unde procurorii nu sunt pusi cu mana de oamenii politici?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.