Răspunsul UE la restricţiile impuse de Rusia

Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile, în contextul restricțiilor impuse de Federația Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuțiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situației pieței, se arată într-un articol publicat pe site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

„O acțiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru prețul plătit producătorilor de pe piața internă și va ajuta piața să se adapteze și să fie rentabilă” (Dacian Cioloş)

„Ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgență din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume și fructe pe piața europeană, dacă și când presiunile asupra prețurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toți fermierii care produc aceste legume și fructe – indiferent dacă fac parte din organizații de producători sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieței în cazul în care le consideră potrivite. O acțiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru prețul plătit producătorilor de pe piața internă și va ajuta piața să se adapteze și să fie rentabilă”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș.

Rusia este principala piață de export pentru mai multe tipuri de fructe și legume, iar interdicția de import a fost anunțată în plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul începe să fie simțit pe anumite piețe. Fermierii și exportatorii nu și-au putut face planuri care să ia în considerare embargoul și, în mod clar, nu toți vor găsi la timp suficiente piețe alternative, arată site-ul RCE.

Produsele vizate de măsurile anunțate sunt următoarele: roșii, morcovi, varză albă, ardei, conopidă, castraveți, inclusiv cornișon, ciuperci, mere, pere, fructe roșii (căpșuni, zmeură, coacăze negre, mure; coacăze albe și roșii; agrișe), struguri de masă și kiwi. Piețele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opțiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele și fără piețe alternative imediat disponibile.

Măsurile excepționale ce au fost anunțate includ retrageri de pe piață, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensații pentru nerecoltare și recoltarea înainte de coacere. Asistența financiară va acoperi toți producătorii, indiferent dacă fac parte din organizații sau nu. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014.

125 milioane €

Cu alte cuvinte, orice cantități retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiția efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica inițial până la sfârșitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.

Situația curentă de pe piață pentru toate produsele va fi discutată într-o altă reuniune cu experții din statele membre și cei ai Parlamentului European, reuniune programată să aibă loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluția piețelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federația Rusă asupra produselor agricole și alimentare, în strânsă cooperare cu statele membre, și nu va ezita să sprijine în continuare sectoarele puternic dependente de exporturile către Rusia sau să adapteze măsurile deja anunțate, dacă este necesar.

Potrivit Eurostat, în anul 2013 cele mai mari exporturi de legume şi fructe din UE către Federaţia Rusă au fost cele de:

  • mere (790.000 de tone),
  • roşii (230.000 de tone),
  • pere (201.000 de tone),
  • piersici şi nectarine (165.000 de tone).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.