Rata Euribor la trei luni a urcat marţi la maximul ultimelor opt luni

Rata Euribor la trei luni, dobânda cheie pentru piaţa interbancară în moneda euro, a urcat marţi la maximul ultimelor opt luni, de 0,737%, încrederea investitorilor continuând să se deterioreze pe fondul crizei datoriilor de stat din Europa.

Totodată, pieţele aşteaptă termenul de 1 iulie la care băncile au de dat înapoi Băncii Centrale Europene un total de 442 miliarde euro, bani împrumutaţi în vara anului trecut cu scadenţa la un an în cadrul programului de lichiditate al BCE.

Băncile vor putea opta şi pentru refinanţarea datoriilor prin credite pe termen scurt.În acest context, rata Euribor la trei luni a urcat la 0,737%, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii octombrie, de la 0,733% în şedinţa anterioară.

Dobânda Euribor la şase luni a urcat la 1,021%, de la 1,019%, după ce a depăşit acum două săptămâni dobânda de politică monetară a BCE, de 1%, pentru prima dată din noiembrie.

Euriborul la 12 luni a crescut la 1,292%, de la 1,289%, atingând un nou maxim al ultimelor nouă luni. Rata Euribor la o săptămână s-a majorat totodată la 0,375%, de la 0,367%.

Problemele legate de deficit şi datorii care afectează Grecia şi alte state din zona euro expuse la presiuni financiar-fiscale au readus în centrul atenţiei temerile privind situaţia băncilor din regiune şi au determinat BCE să introducă noi operaţiuni de creditare şi să renunţe la politica tradiţională de a nu cumpăra obligaţiuni de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.