Războiul civil capitalist

CNN+, serviciul de streaming al CNN, și-a anunțat închiderea la doar câteva săptămâni după ce a fost lansat. Netflix a pierdut abonați într-o perioadă în care estima o creștere spectaculoasă, iar asta a dus o cădere accentuată a acțiunilor. Disney, o companie care este considerată stat în stat in Florida, a fost penalizată de guvernatorul conservator și pare să iasă șifonată rău din războiul cultural în care s-a implicat când a protestat împotriva unei legi care interzice abordarea în scoli a chestiunilor legate de orientarea sexuală, o lege care vrea să limiteze și impactul teoriei critice a raselor. Sondajele arată că americanii s-au săturat de războaie ideologice, de deschiderea graniței cu Mexicul și influxul uriaș de imigranți greu integrabili. La toate acestea se adaugă rata crescândă a inflației, scumpirea carburanților – totul înaintea alegerilor pentru Congres din luna noiembrie.

Aceasta este una dintre fațetele ordinii mondiale liberale bazate pe reguli, chiar la ea acasă. Pare tot mai puțin liberalism și tot mai multe reguli impuse de corporații uriașe care produc și vând imagini, care aplică inginerii sociale și manipulează datele a sute de milioane de oameni, dar care se tem că moguli care nu le împărtășesc integral viziunile vor să le facă o oarecare concurență, odată cu preluarea Twitter de miliardarul Elon Musk. Aceleași corporații ale lumii digitale intră în conflict cu corporațiile care investesc și produc lucruri reale.

Americanii cred că sunt oamenii moderni prin definiție – dovada vie a ceea ce restul lumii, prin trudă și sacrificii, speră să devină cândva. Însă, în ciuda progresismului și idealismului ei, cultura politica a Americii nu reușește să se desprindă de trecutul ei. Poate că americanii trăiesc în democrația secolului 21, însă această ”democrație” seamănă tot mai mult cu Europa feudală sau cu Japonia feudală”, scrie Joel Kotkin, director al Institutului pentru Reformă Urbană din SUA.

Politica japoneză a fost definită de conflicte între daimyo care dețineau puterea și concernele industriale zaibatsu, care urmau să preia puterea. La fel, politica americană este definită acum de un război civil nu între clasele sociale, ci în interiorul elitei capitaliste.

Pe măsură ce se apropie alegerile din 2022 se observă tot mai bine cum două tabere își ascut armele. De o parte avem elita corporatistă a oligarhilor de pe Wall Street și din Silicon Valley. Ei vor să creeze o utopie capitalistă bazată pe controlul paternalist al statului, conform „Marii Resetări”. De cealaltă parte se află dreapta conservatoare, formată din oameni care dețin capital privat și care nu vor să-și vadă amenințate activitățile.

Aceste diviziuni amintesc de conflictele din secolul 19 între aristocrația comercială și industriașii britanici sau de conflictele dintre daimyo japonezi care au devenit industriași și samuraii care se încăpățânau să respecte tradiția. Economistul francez Thomas Piketty a împărțit clasa capitalistă în două: ”stânga brahmanilor” și ”dreapta negustorilor”. Primii se consideră iluminați spiritual, niște preoți ai religiei progresiste. Ceilalți se concentrează mai mult pe concurența de pe piață, pe prețul produselor și pe impactul politicilor statului asupra afacerilor lor.

Astăzi, „preoții progresismului” sunt reprezentați de marile corporații și marii investitori care s-au aliat cu mass media și universitățile, care finanțează ONG-uri și susțin politica tot mai intruzivă a statului. Spre deosebire, ”dreapta negustorilor” este susținută de clada de mijloc tradițională, de muncitori, de micii oameni de afaceri, de micii proprietari, de cei care sunt baza electorală a republicanilor pro-Trump.

Până de curând, aceste două tabere opuse ale elitei capitaliste coexistau pașnic. Însă isteria recentă creată de preluarea Twitter de catre Elon Musk, criza de la Disney, problemele CNN pot fi semnale că se pregătește un conflict între capitaliștii cu interese de afaceri și marile companii progresiste.

Deriva spre stânga a corporațiilor, în special după protestele Black Lives Matter, a generat temerea că economia nu va mai fi atât de liberă, că statul va pătrunde peste tot cu reglementările sale. Mulți capitaliști tradiționali au început să se teamă, în special după venirea la putere a lui Joe Biden. Sunt îngrijorat de politica privind energia și de taxele impuse economiei „analogice” – acolo unde se cultivă grâne și se produc bunuri, acolo unde se extrag gazele și petrolul. Raportat la opțiunea politică, diferența dintre cele două sectoare este uriașă: fermierii și industriașii favorizează de trei ori mai mult Partidul Republican decât industria internetului și a divertismentului, care îi susține pe democrați. Este un conflict între cei care investesc și produc lucruri și cei care se îmbuibă cu mass media și instrumente digitale.

Meta, compania mamă a Facebook, Google, Apple, Microsoft nu produc aproape nimic în Statele Unite și își câștigă banii de pe urma reclamelor și a abonamentelor într-un domeniu în care aproape că nu au parte de concurență. Multe companii industriale susțin impunerea unor sancțiuni împotriva Chinei, însă companiile din Silicon Valley sunt reticente, pentru că, în rarele situații în care produc ceva concret, asta se întâmplă în China. Wall street-ul urmează aceeași cale post-națională, finanțând mașinăria industrială a Beijingului.

Cu un an sau doi în urmă, discrepanțele dintre aceste două tabere ale elitei capitaliste nu erau atât de pronunțate. Până la haosul alegerilor din 2020, marile companii păreau să vadă în victoria lui Biden o revenire la normalitate. Multe elite capitaliste, în special din industria tech și a finanțelor, au investit mult în susținerea lui Biden.

La început, clasa corporatistă părea să suțină prioritățile administrației Biden în privința migrației, egalității rasiale, de gen și a schimbărilor climatice. Însă retragerea incompetentă din Afganistan, intensificarea crizei de la frontiera cu Mexicul și programul economic al lui Biden au redus această susținere. Cel mai grav a fost că Biden nu a știut să combată inflația. Când costul vieții de zi cu zi creștea, susținătorii lui Biden spuneau că este doar ceva temporar sau că este vina lui Vladimir Putin. Însă era limpede că inflația era în creștere înainte de invazia rusă în Ucraina, iar acum este mai mare în SUA decât în state concurente precum Japonia, Germania, Franța sau China.

Cei care au dominat Partidul Democrat în perioada Clinton văd că nu mai pot păstra acest control într-un partid dominat acum de progresiști. Progresismul nu este o afacere profitabilă: Disney a pierdut 50 de miliarde de dolari, Netflix pierde abonați, pentru că, așa cum spune Elon Musk, oamenii își dau seama că progresimul este un virus.

Cine va câștiga acest război civil capitalist? Din fericire, niciuna dintre tabere, cel puțin nu în mod decisiv. Supraviețuirea calei de mijloc depinde de competiția dintre elite, o competiție care îi face pe cei de sus să facă concesii. Cel mai mare pericol pentru progresul întregii societăți este uniformitatea elitelor: clasa de mijloc suferă cel mai mult atunci când autocrația înflorește și când un mic grup de oameni – fie ei feudali, oligarhi, miliardari sau cadre de partid – controlează viața politică.

Mai simplu, războiul civil capitalist nu este o veste proastă. Alegătorii pot fi siguri că niciuna dintre taberele elitelor nu le va apăra interesele, însă conflictul dintre mogulii capitaliști le oferă niște oportunități celor din clasa de mijloc. Le fel ca plebeii republicii romane, americanii obișnuiți pot profita de acest conflict. Pot obține readucerea în țară a unităților de producție, pot obține salarii ceva mai mari, stimulente pentru a-și construi case, mai mult acces la sistemul de educație și sănătate. Nu este o situație ideală, dar este mai bine decât aceea în care bogații se îmbuibă fără nicio grijă față de reacția populară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

18 Comentarii

  1. „Alegătorii pot fi siguri că niciuna dintre taberele elitelor nu le va apăra interesele”
    Uite, asta e singurul lucru valabil si ptr romani in acest articol.

  2. Greu e tot se prinde lumea de feudalismul creeat de birocratia faurita de parazitii de la Stat ! Si bagati bine de seama ca sunt mai multi decat toti baronii, contii sau ducii care au existat vreodata. Nu se va mai putea scapa de ei, pentru ca ei sunt aserviti pe mosia Statului si nu stiu sa manance altfel, iar astfel sunt foarte usor de tinut in lesa !

  3. Daca se organizeaza alegeri probabil democratzii le vor pierde shi ei stiu asta asha ca nu vor organiza alegeri. Este posibil shi constitutzional sa amani alegerile datorita razboiului deci cat timp Putin traieshte shi Rusia inca nu s-a predat nu se vor mai organiza alegeri in SUA deci razboiul trebue mentzinut dar nu cashtigat caci daca ar fi cashtigat ar trebui organizate alegeri pe care democratzii stiu ca le vor pierde shi dupa ce le pierd alegatorii ii vor intreba de ce au organizat un razboi ca sa amane alegerile.

  4. Tovarasul Elon Musk este intr-adevar implicat in Razboiul Civil declansat de Baba Dementa Pelosi – Nancy Pelosi – sub conducerea de Partid si de Stat a Mosneagului Senil Biden – Joe Biden.
    Kapitalistii de Omenie au strins Rindurile pentru ca Administratia Strigoilor in solda lui Zombie Joe TaliBiden sa sufere o Mare Viktorie in alegerile din Noiembrie.
    SLAVA AMERIKA !

  5. Vrea sa introduca Euro in Romania ! Numai ca Uniunea Europeana , v-a cere Romaniei sa se Alinieze cu Preturile la fel ca in Germania si ca in Franta , numai ca Pensionarii au Pensii de 1000 de lei , si nu sunt Bani , iar Uniunea Europeana nu vrea sa dea Bani pentru Voucere , dar pentru Rachete de 10 metrii , sunt Bani ! Cu Rachetele , defilau cu ele la 23 August , innainte de 1989 , si ieseau cu ele pe Strazi Bucuresti – Ploiesti .

  6. Marx a gresit probabil.Etapa superioara a capitalismului va fi comunismul,credea el.America ne arata ca etapa superioara a capitalismului este feudalismul progresist.O doctrina care sustine teme confuze bazate pe simturi si nu pe ratiuni nu poate produce bani dar poate acumula averi.Revolta capitalista tocmai asta a facut-a liberalizat piata productiei.Reforma actuala americana isi propune teme neproductive si neargumentate dar sustinute mediatic.De unde bani, cand tu faci reclama la produse care nu se cumpara?Lumea nu e interesata de trecutul robiei negrilor africani,de cum isi „inchipuie” fiecare ce sex are,de faptul ca vremea se comporta ciudat si asta pentru ca fiecare din aceste teme traieste doar cat o reclama media pentru ca asa a fost gandita in laborator.O tema serioasa este tratata argumentat si cu consultarea creierelor destepte.Biden o sa le dea progresistilor americani miros de friptura si conservatorilor sunet de bani iar europenilor zanganit de arme dar pe banii lor.

  7. Atentie la iohanis si la slugarnicia sa. Este pe punctul de a ne baga intr-un razboi. iohannis, ai grija ce faci. Conducatorii vin si trec. Poporul ramane. Este singurul care supravietuieste dincolo de toate aranjamentele tale! Iar tavalugul odata pornit…

  8. Dacă banii fac bani precum dinozaurii, dinozauri, pare rentabil pentru cei care au foarte mulți bani, să producă bani și nu produse sau servicii. Nu pentrucă acestea nu ar fi necesare ci pentrucă se poate, iar undeva există o hibă. Niște minți luminate ar putea să înțeleagă unde și ce e de făcut pentruca epoca dinozaurilor să nu se repete. Unele teorii susțin că aceștia ar fi dispărut din cauza unor cataclisme iar altele, că cei care ar fi supraviețuit s-ar fi ucis între ei. Nu știi pe cine să mai crezi în ziua de azi sau în cine să ai încredere. E drept că nici de oferte nu ducem lipsă. Avem hiperinflație. (dex-inflamație de proporții exagerate)

  9. Cel mai puternic argument care trebuia sa-l conțină acest articol este acțiunea guvernului american de confiscare a unor proprietăți private, ale unor cetățeni neamericani, numai pe criteriile că sunt bogați si sunt ruşi. Comuniștii, poate la începuturile lor au confiscat in acest mod, mai pe urma au recurs la metode mai sofisticate. Acum america face ce făceau comuniștii in primii ani de la preluarea puterii. Să fie acesta un semn al unei noi revoluții socialiste mondiale, declanșata, organizata si condusa de cea mai capitalista tara, care se vrea a fi neoliberala, in curs de devenire neocomunista ?.

  10. „Războiul civil” NU EXISTA,
    e un concept satanic:
    -ar presupune ca JUMATATE dintr-o populatie
    se lupta CU CEALALTA JUMATATE,
    de la egal la egal,nu s-a intalnit nicaierea in lume asa ceva-de aici rezulta satanismul.
    e adevarat:
    in razboaie sunt implicati foarte multi oameni
    dar in general aia nu stiu pentru ce lupta si mai ales CU CINE SE LUPTA,
    asta e tragedia razboiului.

    sa presupunem ,prin absurd, ca deasupra unui oras cade bombardeaua:
    -CINE A DAT-O?
    asta e prima intrebare,
    multi au acum arme nucleare,
    americanii nu mai au monopolul,
    americanii au imprashtiat armele atomice in lume,
    vezi cazul sotzilor Rosenberg.

  11. DIALECTICA MARXISTA =

    Intre cele 2-oua …teza si antiteza … proprietarii si producatorii … muncitorimea si patronatul
    dreapta si stanga

    REPUBLICABII si DEMOCRATII
    nu va exista un invins (inca n-a existat in istorie doar o singura clasa chiar si dupa REVOLUTIILE sangeroase ale omenirii …chiar si dupa COMUNA DIN PARIS … umea de dialectica

    REPUBLICANII si DEMOCRATIInvor genera istoric obligati …poate sangeros (istoric mai probabil) poate ne-sangeros o SINTEZA DIALECTICA a ambelor IDEOLOGII
    un sinteza din care dialecti se vor naste dinnou 2-ou forme dialectic evolutive …pana la viitoare scadenta !’

    SOCIETATEA „respira” … sufla si rasufla … E VIE !

    PS: USA e intr-o perioada istorica de NEAPARATA TRANZITIE …FIAT MONEY …s-au dovedit , cel putin in fel in care s-a dezvoltat para-bancar-piramidal ideia (cu avantaje deloc egale intre exportatorii de inflatie prin valuta proprie obligat-lumii si pazita militar obligatia ei lumii ! Prin baze militare externe si „aliante strategice” de tip colonial fara egalitate intre membri …

    Totul vine de la economie spuna harshitul evreu MARX … schimbarea lumii actuale ne vine din
    si doar din … felul abstruos in care s-a dezvoltat economia mondiala dupa
    aparitia FIAT MONEY-lor ca REGULA nu ca exceptie !

    Lumea actuala , lumea viitorului nu mai suporta MORAL … FIAT MONEY tiparibili la discretie de unii
    pentru a cumpoara munca si valorile reale ale …altora !
    JAF-ul devine prea … senzitiv …in … PORTOFEL !

    (din gandurile unuia, plictisit insa cu-n IQ>145)
    😀

  12. @GG

    MARX n-a zis nicodata ca COMUNISMUL va devenii real …ci ca trebnuie luptat pentru el … si ca-i un scop in viata
    ca si CRESTINISMUL sau MOZAICISMUL …si in religii-e iudeice pacatosul lupta mereu cu cusururile lui fara a le putea
    invinge vreodata !

    Evreii erau obligati de TALMUD la comunism intre ei … MARX stia asta … n-a inventat-o el … si n-au reusit niciodata
    evreii n-aveau voie dupa lege sa de-a intre ei cu camata … au facut-o si-n vremea evreului Iisus 😀

    Comunistii trebuiau sa faca oamenii egali …n-au reusit-o niciodata !
    =
    Ce-i impotiva firi darwinist-evolutioniste a specie HOMO s. e doar o UTOPIE de urmat pentru turma ! ce-ar putea face altceva ? anarhia nu e o solutie PE TERMEN LUNG …si puterilem tineretei n-ajung pentru paza celor economiste pentru batarnete … = exista un contract social intre … maomutele HOMO …si exista pentru ca fara el … lumea l-ar inventa evolutiv in timp !

    😉
    Desteptii vad ca LUMEA nu e com o vrem noi …ci are niste atractori socio-biologici intrinseci …se auoto formaza si autoconduce
    inträun HOLON …absolut … singura !
    Prosttii nu stiu nici pe ce lume traiesc 🙁 !

    Mi-e mila de prosti !

    🙁

  13. @Finantrolog

    Studiaza intr-un mod abstract …metafizic as zice daca cuvantul asta nu s-ar fi devalorizat in timp …

    studiaza … FIAT MONEY ca ideie …scoul pentru care-au fost inventati … folosul lor si dezavantajul lor
    felul in care FIAT MONEY la indemana unor pot fi … folositi national-egoist … cum se poate face bine econ0omic prin ei si cum se poate face mult furt IMORALITATI …excrocherii-de-nivel-planetar prin ei
    si ai sa vezi cauzele MEGACRIZEI in care intram … in care vor muri milioane … din care vom renaste !

    Lumea e simpla pentru destepti …insaaa …chiar si pentru ei … trebuie studiu … trebuie timp-de-gandire, timp-de-analiza …timp-de-incubatia-ideilor !
    Prostii au limite genetice … stiu ca nu e „frumos” s-o spun insa ca om am vazut viata = exista prosti irremediabili, din cauze pur genetice …”ceva” le limiteaza gandirea … precum cev genetic ii face pe perversii-de-ne-vindecat ceea ce sunt, asa e si cu prostii … unii chiar vor sa inteleaga dar nu pot ! Asta nu insemna ca-s nefericiti, dimpotriva …prostia te orbeste la multe suferinte si … injosiri ! 🙂

  14. Senzationala ideie in textul urmator al articolului , ce surprinde cruda realitate ce bantuie actualmente omenirea , a se citi in special de romanasii exaltati ce se lasa usor manipulati si influentati de propaganda parsiva a acestora : ” Războiul civil capitalist Ordinea mondială liberală bazată pe reguli pare mai puțin liberală, tot mai feudală, cu tot mai multe reguli impuse de corporații uriașe […] „……

  15. Totul incep de la diavolulu drogat amerlican si pedofilii de englezi care nu le mai ajunge si manevreaza prostimea prin propaganda lor ,Victorie pentru Rusia

  16. INTREBARE pentru SUA si NATO:
    Ce ar SPUNE/(AFIRMA politico-militar) America, daca intro BUNA zi, vreunul dintre STATELE ce COMPUN (astazi) SUA, si-ar DECLARA independenta si suveranitatea ???
    INTREBARE si TOTODATA motiv de MEDITATIE … pentru „actualele” SUA si NATO !!!

  17. Morfodinamica ideologiei americane este in plina desfasurare. Alegerile din toamna ii vor arata noul cheag. Daca pana atunci maimutele nu declanseaza WWIII, atunci se va declansa o dinamica ce va destabiliza actuala politica a UE vis a vis de Rusia. Cea mai bogata piata a lumii isi va intoarce din noua vesta ca o cocota batrana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.