„Războiul de Șapte Ani” al Rusiei

”Toate războaiele se termină, dar nu neapărat repede. Cele două conflagrații mondiale nu intră în top 10 al războaielor lungi. Cea mai apropiată paralelă a războiului din Ucraina este Războiul olandez de independență (1568-1648), un război între o națiune mică dar dezvoltată și superputerea acelor vremuri, Imperiul Spaniol. A durat atât de mult pentru că Spania a tot pierdut. Superputerea se ruina”, scrie strategul militar Edward Nicolae Luttwak.

”Războaiele secolului al 18-lea s-au dus între monarhi europeni care se înțelegeau bine între ei în limba franceză și au fost războaie admirate în sângerosul secol 20. În timpul războaielor din secolul 18 se făcea comerț și chiar turism, în forma acelor vremuri – ceva de neimaginat în vremea lui Napoleon sau în timpul războaielor mondiale din secolul 20. Războaiele din secolul 18 nu au dus la epuizarea și căderea imperiilor, așa cum s-a întâmplat în 1918, nici la distrugeri colosale, ca în 1945. Acele războaie au dus la aranjamente diplomatice negociate politicos, în timpul unui joc de cărți.

Tratatul de la Paris din 1763, care a pus capăt Războiului de Șapte Ani, nu a fost redactat de premierul victorios al Marii Britanii, John Stuart. A fost scris de bunul său prieten Etienne Francois de Satinville, duce de Choiseul, primul ministru și ministrul de Externe al Franței. Cel din urmă a rezolvat tripla dilemă pe care a generat-o înfrângerea Franței – a oferit Spaniei Louisiana, Marii Britanii i-a fost oferită Canada, iar Franța a recăpătat insulele bogate în trestie de zahăr din Caraibe, pe care le deține și acum.

Învingătorii nu alimentau resentimentele celor înfrânți, cum s-a întâmplat cu Germania la Versailles, nu-i condamnau pentru crime de război, ca la finalul războaielor din secolul 20. Învingătorii din secolul 18 îi consolau mai degrabă pe cei învinși cu un soi de ”poate ai să ai noroc data viitoare”. Iar, într-un secol în care nu a trecut un singur an fără război, de la 1700 până la 1800, dacă se încheia un război însemna că începe altul, iar acea „dată viitoare” venea foarte repede.

Războaiele din secolul 19 nu au dat nicio lecție pentru secolul 20. Expediția din Crimeea a fost un exemplu despre cum să nu porți un război. Războiul franco-prusac a fost unul steril. Nu a dovedit decât că există un singur Helmuth von Moltke care poate să câștige războiul cu o forță redusă, spre deosebire de nepotul său cu același nume, care, în 1914, a pierdut un război de cinci ani în primele sale cinci săptămâni. Și a fost un singur Otto von Bismarck, care a împlinit unificarea statelor germane în 1871 refuzând să-i unească pe toți germanii, pentru ca lumea să nu se unească pentru a micșora Germania Mare.

Doar precedentele din secolul 18 se pot aplica războiului din Ucraina. Nici Putin, nici Zelenski nu vorbesc franceza, însă nu au nevoie de ea, câtă vreme se pot înțelege în limba lor maternă – rusa. Dacă nu vor să-și vorbească (Putin a spus că nu se poate negocia cu dependenții de droguri și neonaziștii de la Kiev), atunci oficialii lor ar putea cu siguranță să facă asta, și chiar o fac destul de des.

Când vine vorba despre menținerea legăturilor comerciale în timpul războiului – un obicei la care Napoleon a vrut să renunțe prin Blocada Continentală împotriva Marii Britanii – gazele rusești curg în fiecare zi către gospodăriile și fabricile vest-europenilor. Ucraina transferă bani în Rusia, în timp ce Putin îi atacă pe acești clienți fideli. Iar grâul din Ucraina este exportat acum trecând de navele militare ruse, mergând către Orientul Mijlociu, după o negociere de neconceput în secolul 20 și nici pentru Napoleon.

În Rusia, sancțiunile au redus accesul la bunurile de lux importate, care totuși încă intră în țară via Turcia, la prețuri ceva mai mari. Sancțiunile au fost resimțite în Rusia în multe moduri, pentru că țara este mai internaționalizată decât am putea crede.

Însă, spre deosebire de China, care ar trebui să aleagă între război și a mânca proteine – câtă vreme importă majoritatea cărnii de pui, de porc și de vită, la fel și cereale -, Rusia produce toate acestea și își poate permite să lupte și să mănânce pe termen nelimitat. Rusia nu trebuie nici să importe energie, în timp ce China trebuie să o facă.

Cu alte cuvinte, așa cum a susținut din prima zi propaganda rusă, sancțiunile nu pot opri războiul. Sancțiunile au jucat un rol important în plecarea elitelor ruse din țară, diminuând capitalul uman al celei mai mari națiuni europene – așa cum au făcut și bolșevicii, și Războiul Civil, în urmă cu un secol, sau deschiderea frontierelor, cu o generație înaintea războiului din Ucraina. Însă sancțiunile pot crea probleme și în Vest, mai ales dacă iarna ce vine va fi friguroasă. Acesta este un subiect pe care Germania – care a aplaudat-o pe Angela Merkel pentru că închide centralele nucleare și preferă gazele din Rusia în locul gazelor din America și din Golf – a rămas suspect de tăcută.

Cât privește turismul, după o cascadă de vizitatori din Rusia în luna august, agenția europeană Frontex a anunțat că în UE au intrat în mod legal circa un milion de cetățeni ruși, de la începutul războiului, cei mai mulți intrând via Istanbul, Budapesta sau prin aeroporturile din Asia Centrală. Alți ruși și-au continuat vacanțele în Maldive și în Seychelles, prin Dubai, mergând pe principiul sănătos al secolului al 18-lea că războiul nu trebuie să-i împiedice pe gentlemani să se îmbarce pe vapor sau să facă baie în mare. Confiscarea iahturilor unor ruși acuzați că sunt apropiați de Purtin a generat ceva sentiment de răzbunare în rândul celor fără iahturi, însă nu i-a împiedicat pe ruși să-și folosească pe mai departe apartamentele, conacele și castelele din Europa.

Pe scurt, acest război nu se va încheia pentru că Rusia va suferi prea mult; acest război nu prea seamănă cu asediul Leningradului.

Dar cum se va putea încheia? Heraclit scria că ”războiul este tatăl tuturor lucrurilor” – chiar și al păcii, pentru că epuizează resursele materiale și umane necesare continuării luptelor. Războiul face mai ușoară acceptarea unor obiective mai puțin ambițioase – chiar și a capitulării – pe măsură ce costurile încep să crească.

Mai există un mod de încheiere a unui război – un mod care este pompat mereu în mintea studenților nevinovați la cursurile de ”soluționarea conflictelor”, un mod care este aplaudat și pentru care se obțin Nobeluri pentru Pace: încheierea războiului nu prin război, ci prin intervenția așa-zis binevoitoare a terților. Un asemenea mod de încheiere a războiului nu va duce niciodată la pace. Așa se ajunge doar la conflicte înghețate, ca în cazul Bosniei și Herțegovina, unde pericolul mereu iminent al reizbucnirii conflictului descurajează reconstrucția și întoarcerea celor plecați la muncă în Germania.

Cea mai durabilă formă de pace este pacea la care se ajunge prin epuizarea resurselor, pentru că privațiunile sunt ținute minte mult mai bine decât morțile. Dintre Rusia și Ucraina, doar ultima poate rămâne fără resurse materiale. Însă acum asta nu se poate întâmplă, pentru că SUA susțin Ucraina, un angajament la care contribuie și Marea Britanie, țările nordice și, în mod relative derizoriu, Franța, Germania, Italia și Spania.

În vremea lui Heraclit, războiul era tatăl păcii pentru că îi ucidea pe tinerii războinici, ducând la relaxarea conflictului până când creștea noua generație. A fost un proces care a redus puterea Spartei. În Al Doilea Război Mondial, a fost limpede că Germania rămâne fără bărbați și a trebuit să-i mobilizeze pe adolescenții de 16 ani sau pe adulții trecuți de 60 de ani. Au murit sub arme 5,3 milioane de germani, inclusiv aproape un milion de oameni care nu se născuseră în granițele Germaniei de dinainte de 1937. Până și SS a fost nevoită să trădeze principiul de bază de a nu recruta non-arieni și a adunat trupe ruse aflate sub comanda generalului Vlasov (Armata Rusă de Eliberare, cu 130.000 de oameni), precum și turci, indieni (foști prizonieri de război), unități arabe.

Armata Roșie a pierdut milioane de soldați în înfrângerea și retragerea haotică din 1941, iar în 1942 a pierdut și mai mulți militari în ofensivă. Însă în 1943 generalii ruși nu și-au mai trimis oamenii peste câmpurile minate sau să atace fără susținerea artileriei și a tancurilor. În 1944, artileria rusă a cucerit câmpurile de lupta și în acest fel Rusia nu a mai rămas fără militari, chiar dacă a suferit vreme de decenii la nivel demografic.

Aliații nu au fost în această situație, pentru că, în 1940, britanicii au evacuat prin Dunkerque peste două treimi din soldați, iar apoi au mobilizat sud-africani și indieni pentru aventurile lor eșuate din Africa. În 1942, la El Alamein, aliații aveau mai multă artilerie decât soldați, la fel și în 1943, în Italia, unde americanii odihniți, marocanii din Armata Franceză și polonezii au dus greul.

Apetitul pentru luptă al armatei britanice a scăzut abia în 1944, când au apărut apeluri pentru bombardamentele masive asupra Germaniei sau măcar pentru sprijin aerian masiv. Intrând în război mai târziu, americanii nu erau deloc obosiți la finalul conflictului, pierderile lor au fost tragice la nivel individual, însă neimportante la nivel demografic. Și așa aveau să fie și în războaiele purtate ulterior de America, până în ziua de azi.

În Ucraina nu se poate pune problema  încheierii războiului prin pierderi masive de vieți omenești. În ciuda unei populații în declin, în fiecare an ajung la vârsta militară 235.000 de bărbați ucraineni. Or, bilanțul victimelor în rândul ucrainenilor (răniți și morți) nu a depășit 5.000 pe lună. Cât privește Rusia, se vorbește despre folosirea mercenarilor și despre contractele oferite voluntarilor, însă acestea nu sunt semnale că Rusia rămâne fără militari. În fiecare lună, circa 100.000 de ruși ajung la vârsta recrutării, iar victimele războiului se ridică la circa 7.000 pe luna.

Alta este problema în Rusia: refuzul lui Putin de a declara război, de a mobiliza integral forțele armate și de a le cere recruților să lupte în Ucraina sugerează că Putin se teme de reacția societății civile ruse. Da, societatea civilă rusa nu a vorbit despre război, însă această tăcere conține un mesaj pentru Putin: războiește-te, dar lasă-ne în pace.

Putin a început războiul pe 24 februarie, printr-o mișcare ultramodernă, în mare viteză, bazată pe principiile războiului hibrid. La simulări, această mișcare arată superb și le place mult generalilor plini de decorații, dar care nu au luptat vreodată împotriva unei rezistențe patriotice europene. Putin s-a așteptat să ocupe Kievul într-o singură zi și să ocupe Ucraina în trei sau patru zile (așa a estimat și CIA), însă și-a dat seama că asta nu se poate.

Pentru că Putin nu s-a oprit atunci, nu o poate face nici acum. Se poate să ne îndreptăm spre un alt Război de Șapte Ani. La șapte luni de la începutul unui presupus Război de Șase Zile, Putin a ajuns să-și mobilizeze rezerviștii de care ar fi avut nevoie din prima zi.

Războiul îi învață multe pe combatanți, iar noile trupe ruse (poate că vor fi circa 200.000 din totalul de 300.000 anunțat) vot trebui să recupereze aceste lecții pe care ucrainenii le-au învățat de la începutul anului. Prin urmare, Putin va trebui să trimită noi trupe, cu riscul de a întâmpina o opoziție populară în țară. Dacă Putin va continua în acest fel, războiul ar trebui dus în maniera secolului 18: cu sprijin viguros pentru Ucraina, însă nu cu aplicarea tuturor sancțiunilor posibile. Unele sancțiuni trebuie păstrate pentru a descuraja riposte ale Rusiei care ar putea să-i destabilizeze pe aliați.

Și da, ar fi frumos să găsim un alt Etienne-Francois, duce de Choiseul care să conceapă o modalitate elegantă de încheiere a războiului, poate prin niște plebiscite care să le ofere părților combatante câte o portiță de ieșire. A spera că Putin se va prăbuși nu este o strategie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

31 de Comentarii

  1. De unde se vede ca Războiul este o afacere destinata cavalerilor , domnilor , regilor și împăraților.
    Tovarășii insa au ales ghioaga , bomba și măcelul.

  2. Europa cumpara petrol de la americani, si anerixanii il fura din IRAQ. Pentru asta e bun razboiul, sa dai valiare unei hartii fara acoperire. Furi omori si ii dai valoare.

  3. Se neglijează aspectul economic:
    Rusia a preluat controlul asupra a 95% din PIB-ul Ucrainei (The American Conservativ, col. Douglas MacGregor).
    Și dacă a preluat doar 40% din PIB, Ucraina e pe butuci.?

  4. Prostii ! Razboiul este intre SUA shi Rusia, U-Krainienii sunt doar ieniceri. Hilary Clinton a spus clar la TV in SUA ca razboiul va continua shi dupa decesul lui Putin, spera ea iminent, shi dupa assasinarea viitoarei conduceri Ruse pana la exterminarea totala a poporului Rus. Daca intre timp ienicerii U-Krainieni vor fi exterminatzi SUA va folosi altzi ieniceri, eventual Romani shi Polonezi, pentru a-shi atinge scopul murdar. Tot Clinton shi altzii au spus clar ca razboiul va continua shi dupa exterminarea Rushilor caci vor fi ucishi shi Chinezii, Coreenii, Indienii, Iranienii, Iraqienii, Africanii, Latinii inclusiv tot poporul Roman shi alte „rase inferioare”. India va re-deveni colonie Britanica, SUA vor lua restul. Nu putem, nu avem dreptul moral de a abandona oameni ca noi, Romani din Bucovina shi Bugeac, pentru a fi sfashiatzi de calaii nazishti inatalatzi de CIA la Kiev ! Nu putem ashtepta pasivi ca nazistul German Iohannis sa duca Romania la pieire conform indicatziilor primite de la CIA.

  5. Razboiul se putea evita inainte de a incepe.
    In principal, daca nu se insista cu natoizarea ukr. Ce folos are omenirea daca „rusul” doarme cu frica in san ca-i pica un deveselu in cap? Zic „omenirea” nu vanzatorii de arme americani.
    In secundar, daca rusilor din Donbas li s-ar fi permis sa-si organizeze viata dupa mintea lor, nu dupa gloantele azovistilor. Cui ii face paguba asta?
    Dar nu ratiunea conduce lumea ci G1 + slugile.

  6. MYSEBI De unde se vede ca esti un sclav. Acei domni,imparati ,regi ce sunt, nu tot oameni? Cum de unii au reusit ca tara,ca natie, ca popor sa se ridice din mocirla iar Ro sa ramana la gandirea de sclav mioritic? Educatia tovarase si mentalitatea de „capul plecat sabia nu-l taie” De asta au succes unele partide precum PSD si AUR.Ei ,marii salvatori ai natiei romane prostite. Pentru ca nu aveti initiativa. Iar cand o aveti folositi maciuca in loc de minte.

  7. Maika Russia nu poate fi Cucerita de Tigrii de Carton in Hamvees Blindate NATO, fugariti de Afgani pe Biciclete pina la Aeroportul din Kabul. Mamica Skamatorului Khazar Zelenskyy, tovarasa Victoria Nuland a Ajuns la Fundul Sakului cu Fiat Currency si Nu mai are intrare la Zombie Joe TaliBiden iar Baba Dementa Nancy Pelosi este Fugita de-Acasa la Coafor inca din Februarie, de la Inceperea Operatiunii Speciale de Deratizare a Statului Esuat Ukraina.
    Astea fiind spuse, Razboiul Fratricid si Varsarea de Singe Crestin vor fi Kapetele de Akuzare impotriva Skamatorului Khazar Zelenskyy care va Beneficia de un Proces Corect inainte de fi Spinzurat de Mujici.
    RAZBOIUL E BUSINESS !
    BUSINESS AS USUAL…

  8. Cu bazaconiile astea strategul mozaic Lutwak(de care noi am scapat prin 1947 Domnului sa multumim!)vrea sa stearga impresia corecta ca e agent rus,numele fiind facut public de serviciile secrete ucrainiene!
    Edward Nicolae Luttwak.se lauda pentru cine are timp de el ca a sfatuit atati conducatori de state,incat nici nu mai stie cand au trrecut 80 de anisori
    Hal de articol, tipic pentru consumului erect-oratului numit popular ‘goimi”
    La noi se stiu,se cunosc: Spionul Dandana (tschobanash la oy m-as duce) si Agentul Naftalina (decolare si aterizare molii, fara lumini de pozitie)

  9. „… gazele rusești curg în fiecare zi către gospodăriile și fabricile vest-europenilor. … în timp ce Putin îi atacă pe acești clienți fideli.” Intelege cineva ceva?

  10. Păi da.. Și asta de ce n-ai știut din start bre ?? De aș fi in locul lui Putin nici o clipă nu aș abandona.. Pentru că vizibil rusul are dreptate și câștig de cauză european. Nici o țară europeană nu va rezista doi trei ani fără resursele rusiei,. Gazul ameicanului ticălos va fi prea puțin și prea scump spre a fi acceptat de durată,.Fără rusia europa colapsează,.Prețurile actuale ale energiei nu pot fi păstrate,. Și asta o știu cu toții, dar joacă un teatru absurd,.

  11. Un articol, cam stufos !Ce ar mai putea un neica nimeni ca mine ! Pai , regiunile pe care le pretind rusii de la Ucraina, nu au fost ocupate prin forta armelor si prin jaf de ucraineni ! Granitele statelor componente ale URSS, au fost trasate de la Moscova, netinandu-se cont de structura etnica a teritoriilor ! Exemplul este chiar Ucraina care nu are in componenta sa numai teritorii rusesti , ci si moldovenesti, cum bine stiti! Dar granitele astea , in interiorul URSS, au fost trasate de tatucul Stalin,parca, cum a vrut muschii lui. Dupa disparitia URSS, statele componente , au ramas in granitele in care le-a gasit moartea URSS! Si acum vine Putin , sa redea grandoarea si maretia de odinioara a Rusiei , prin forta armelor, prin trimiterea la moarte a sute de mii de concetateni , intr-un razboi absurd , impotriva unui stat suveran. Este un razboi provocat de un dictator ! Bun, si care este vina Ucrainei ? A ocupat ea prin fora teritorii rusesti ??? Nu! Am mai spus , acest razboi nu se poate termina cu „eleganta”, acest lucru nu mai este posibil ci ,doar, printr-o lovitura de stat , fie la Moscova , fie la Kiev ! O sa vedem , daca….vom mai apuca!

  12. Mysebi, esti prototipul de idiot util. Ce face UE cu tine neprimindu-te in Shenghen e tot o forma de hegemonie. Lumea e in continua miscare si vrea putere. Il si vezi pe Xi ca nu o sa-i atace pe americani ca sa nu-ti strice tie feng shu-iul. Trebuia sa citesti un pic mai mult si nu sa crezi ca daca te plimbi cu buletinul prin UE viata ta si urmasilor tai, 99% sanse sa fie tot idiiti utili, este rezolvata pe mii de ani. Omenirea are ambitii pt ca altfel ramanea la sulita. Ghioaca ucrainienilor n-o vezi? Daca esti idiot!

  13. (I): Nu, @Caline, nu compari bine. Razboiul de 30 de ani, nu razboiul de numai 10. În 30 de ani, SUA, al caror $ nu va mai avea piete de desfacere, vor fi o tara saraca. Nici macar o putere regionala, asa cum etichetase insolentul de OBAMA (care si-acuma-i tartorul Casei Albe), Rusia, acuma câtiva ani. UE, c-un euro slabit, deja, fiindca artificial din toate pdv, si fara nici o resursa (economie, bogatii naturale), nu cred sa supravietuiasca, nici ea, mai ales cu „ideologia” ei actuala (identitate de gen, popoarele istorice, distruse-n favoarea unui singur „popor”, „european”, woke, dpdv „cultural” si distrugerea civilizatiei – arhitectura si scoala -, analfabetismul si reaua-vointa politice, altfel spus, dublate de negarea democratiei, cf. von der Leyen). Rusia, în schimb, si fata de UE – ancorate unei SUA arhi-falite si care, EA, se dezagraga, atentie CALIFORNIA si TEXAS, deocamdata!!! -, Rusia, asadar, tara fondatoare BRICS, are deschidere la 2/3 din globul pamântesc. Desi UE i-ar ajunge, actualmente, ca sa se salveze, sa se scuture de National-socialistii ei (Macron -von der Leyen-siamezii, Borrell, Balticele, Polonia prometeista…) si de vasalitatea la national-socialistii (Democratii – OBAMA, ultra-brzezinskistul-, si complicii lor din Partidul Republican), din SUA. + fie reforma PROFUNDA a UE = state nationale SUVERANRE si cu ECONOMII INDUSTRIALE INDEPENDENTE, ceea ce-nseamna desfiintarea Comisiei Europene si pagube de mii de miliarde pe care membrii ei succesivi sa le plateasca tarilor componente. Si rol drastic reviziut si pentru Parlamentul European, cu absentii lui de „deputati” arhi-privilegiati.

  14. (II): Fie, asadar, reforma PROFUNDA a UE, fie dezintegrarea ei, ca tot nu merita (paraziteaza banul colectiv, impozitele populatiei, împotriva careia mai si are tupeul de-a lua hotarâri). ps Rusia nu pierde 7000 de oameni/lunar în razboi, @Caline, abtine-te de la propaganda CIA, si „opozitia populara din tara” de care scrii si pe care tot CIA si-o doreste e, si ea, inexistenta. Mai ales în situatia unui razboi de LEGITIMA aparare la decimarea, de catre ucrainieni, a poulatiei rusofone din Donbas-Lugansk-Mariupol-Odessa, între 2014-2022. Litwak al tau (pe care nu-l chema si Anatol), se-nseala când vorbeste de „ani” de razboi (economic, poate, însa-n paguba UE, militar, însa, nu): în afara Odessei, pe care m-astept s-o cucereasca si-nglobeze, Rusia (MOSCOVITA) si-a recucerit, în Ucraina, teritoriile istorice. Restul din tara fiind Rusia KIEVEANA, care-a dat Balticele si Polonia. Polonia are, de altfel, soldati în Ucraina (SUA nu difuzeaza stirea, desi Nordul tarii-i POLONEZ din toate pdv), restul tarilor, între care, mai ales ROMÂNIA, TRADÂNDU-SI, ÎN UCRAINA, POPULATIA ISTORICA. CU LASHI, Caline (spune-le si lui Litwak – pe care nu-l cheama si Anatol -, si Johannis), nu se intra decât pe usa mica a unei istorii pitice.

  15. ps (I): Anatol Litvak, Noaptea generalilor. A se lua aminte. Mai ales privind Vestul, cu oamenii lui politici cu tot. Macron, de pilda, nu poate conta pe generalii lui, dupa masurile pe care le-a luat de slabire a puterii militare a Frantei. @DIDOS: ce te-apuca, dom’le, în a doua parte a „comentariului” tau, în care copiezi propaganda SUA?!! 1. Putin n-a „trimis la moarte” „sute de mii de concetateni”, se vede ca HABAR N-AI DE ca-n Ucraina lupta SOLDATII din RP DONETZK si LUGANSK, nu rusii! ultimii bombardeaza depozitele de munitii ale ucrainienilor, rachetele HIMARS, inclusiv -, dar si CE-A FACUT REGIMUL DE LA KIEV, din 2014 si pâna acuma, în regiunile rusofone din Ucraina !!! Unde s-a tras cu GLOANTE REALE asupra demonstrantilor rusofoni – 14 000 de victime -, care-si reclamau drepturi elementare: sa li se ÎNREGISTREZE NASTERILE COPIILOR, LA STAREA CIVILA, SA AIBA DE UNDE SA BEA APA (fiindca regimul de la Kiev le bombardeaza magistralele), SA POATE SA-NVETE SI S-AIBA PUBLICATII SI POSTURI RADIO-TV si-n LIMBA RUSA. 2. Putin, sa-ti între BINE-N CAP, NUMAI „DICTATOR” NU-I. Seara se-ntoarce inclusiv PE JOS acasa, fiindca nu doarme la Kremlin. Acolo fiindu-i numai birourile. Are si-o administratie prezidentiala si CONSULTANTI, între capetele universitare ale Rusiei. E POLIGLOT. PLUS ca face SPORT, ARE CENTURA NEAGRA LA JUDO, capsomanule! CENTURA NEAGRA LA JUDO = MATEMATICA-N GESTURI SI CUVINTE, din partea tipului.

  16. @Didos(II): 3. „Statul” tau „suveran” Ucraina (daca era „stat” si „suveran”, ar fi aplicat ACORDURILE DE LA MINSK, ÎN LOC SA-SI DECIMEZE MINORITATILE NATIONALE!!!) SE REVENDICA DE LA BANDERA, COLABORATORUL NAZISTILOR!!! Declarat EROU NATIONAL, si al carui NUME e-al NUMEROASE STRAZI din TARA. 4. „POPOR” (??? popor = UNITATE TERITORIAL- ISTORICA, DE LIMBA SI CULTURA, INEXISTENTE-N UCRAINA!!! „SUVERAN”, pe dracu’, mai ales ca-n NV Ucrainei SE VORBESTE POLONEZA, si-n SV, RUSA, ROMÂNII nefiind sprijiniti, din pacate, de BUCURESTI (JOHANNIS-AIURESCU) în RECUNOASTEREA DREPTURILOR LOR CIVILE!!! NUMAI „UCRAINIENII DE OBÂRSIE (fr. „SOUCHE”), fiind CETATENI DEPLINI, cu DREPTURI în TARA!!! „Lovitura de stat” : ESTI SOROS???!!! sau Robinette???? !!!! Obama????!!!!

  17. Iar încep postacii cu EPOLEȚI să molfăie gulguta cu „Suveranitatea Ucrainei”.
    Esti SUVERAN în apartamentul tău de la parterul unui bloc de 8 etaje și te apuci să tai stâlpii de susținere, să ai spațiu mai mult, nu ??
    SUVERANITATEA ta nu se afirmă prin INSECURITATEA altuia !?
    V-a explicat recent Marga.
    Și mulți alții înaintea lui, inclusiv americanii în „Criza rachetelor din Cuba”, în 1962.

  18. Nea Nicolae Lutwak e rupt un pic de realitate: 1. Dupa 7 ani de criza energetica in UE, aceasta va disparea, Uie va deveni un azil de batrani. In 7 ani toate sursele de energie din Rusia vor fii directionate spre Asia, in acest timp tari ca India si Pakistan vor avea o dezvoltare economica exploziva care vor depasi tari ca Germania, Franta, Anglia, Japonia. 2. 7000 de morti minim are Ukra pe luna pentru ca armata Ukra este sub ordinele generalilor USA, ei ordona operatiunile militare si ii doare la pedala de numarul de morti ukraini. Toate operatiunile militare ukra au fost planificate cu pierderi maxime de oameni si pierderi minime de armament.

  19. Si acest razboi va dura destul de mult, va avea si stopari dar reiau in serii si nu se opresc cativa ani buni. E premisa „nu la razboi, nu si nivel de trai sau locuri de munca in rusica”, se vede clar ca ori dau foc intentionat, ori explozii uriase, orice doar pentru distrugere prin aceste moduri.

  20. Foarte ciudat ca Odessa si Transnistria nu voteaza. Probabil vor intra in valul 3.

    Cat despre economie: 2014 ‘rusii vor muri de foame. 2022 daca rusii opresc exportu de cereale, va fi foamete…. rusia va fi falimentara dupa sanctiuni..realitatea e ca au crescut banii incasati din exporturi

  21. @Margelatule sunt obisnuit cu elucrubatiile tale, dar acum chiar sari peste cal fara sa ai cal.
    Lutwak, fost consilier a lui Ronald Regan a fost dezvaluit de „serviciile secrete ukrane” ca agent rus? Serios? Deci CIA nu a putut descoperi asta, dar il devoaleaza ukranii? Ma faci sa rad.
    Pentru ukrani oricine nu le „canta’ Narativul este agent rus.
    Asa ca sunt linistit. In mod sigur ca Lutwak nu este agent rus….
    Nu dau doi bani pe mincinosii ukrani!!!

  22. „În Ucraina nu se poate pune problema încheierii războiului prin pierderi masive de vieți omenești. În ciuda unei populații în declin, în fiecare an ajung la vârsta militară 235.000 de bărbați ucraineni. Or, bilanțul victimelor în rândul ucrainenilor (răniți și morți) nu a depășit 5.000 pe lună…. În fiecare lună, circa 100.000 de ruși ajung la vârsta recrutării, iar victimele războiului se ridică la circa 7.000 pe luna.”
    De unde a luat tataie general aceste informații? De la Londra? Dacă era așa, trupele ukhrainiene erau demult la Moscowa. Articol destinat persoanelor care n-au timp sau n-au resurse să gândească.

  23. Industria siderurgică din Suedia e pe punctul de a se prăbuși. Suedia nu este singura țară europeană cu o industrie siderurgică în colaps. Chiar luna trecută, ArcelorMittal, care este cel mai mare producător de oțel din lume, a declarat că producția din Germania nu mai este competitivă. Intreb si eu, mai poate tine razboiul 7 ani? margelatu = sekurila jardel durais, fekete tulipan

  24. @Didos….Ucraina este in granite nefiresti. Granite facute de Comunisti. Insa, orice imbecial ar trebui sa priceapa ca Comunistii au facut granitele Ucrainei in cadrul URSS. Pe criteriul judetelor din Romania, de exemplu. Granitele facute de Comunisti pe criterii pur administrative in cadrul URSS NU mai pot fi valabile dupa desfiintarea URSS.

    . E simplu, doar imbecilii nu pricep. Asta vrea sa faca Putin, vrea sa aduca Ucraina in granitele firesti. Adica Ucraina fara Crimeea, Odesa, Herson, Zaporojie, Donbas, Harkov. Acestea fiind zone rusofile si rusofone. Putin NU e un dictator. Doar babele stirbe si prostii prea prosti vad in Putin un dictator….De la TV, Rusia se vede mai democratica ca Romania…E drept ca intr- o Colonie ca Romania nu prea se pune problema de democratie odata ce Guvernatorii sunt pusi de Puterea Garanta…..USA, NATO, UE stiu foarte bine ca Rusia are dteptatea de partea ei….Insa nu pot rata ocazia de a lovi in Rusia cu toate fortele armamentului lor daca e manevrat de mercenarii ucrainieni…..insa soldatii NATO nu vor lupta, pentru ca se vor face repede de ras pe campul de lupta. Pe acest camp de lupta rezista mercenarii ucrainieni antrenati ca si cainii de vanatoare.

  25. 1 Mai maciucar verbal ca tine pe aici? Probabil charlie sau deeper. Probabil sunteti 3 in unul sau unul din 3 maciucari. Indiferent, plin de ifose hilare si arogant desi e pretty clear ca esti un semidoct leberalist, sectant practicant de obedienta in fata unor valori mai mult decat discutabile, probabil cobai pentru vaccinuri genotoxice, probabil consumator de laturi modificate genetic si probabil hater de pederasti ortodocsi dar apologist de pedofili catolici. Asta cu razboiul e bonus din partea casei, nu?

  26. bucurie mare la UM 24: cica ar fi fost arestat XI:))) Si nici Putin nu se simte bine:)))

  27. Analistii citati periodic de acest ziar sunt toti pe acelasi calapod, insira platitudini care mai de care, si la sfarsit, cand se intampla sa traga vreo concluzie, e trasa de par.
    Numai faptul ca un specialist doctor docent honoris causa magna cum laudae precum Jurma a avut o tribuna in acest ziar vreme de aproape doi ani, bagand spaima in populatie, spune multe.
    Dar prost nu e cine vine cu dume, ci cine le cumpara, nu-i asa? Cu o singura mentiune: pe piata monopolizata a informatiei sunt aproape EXCLUSIV dume, nimic serios.

  28. Razboiul khazar, anti semitzii celor 2 Roze-te poate dura shi 20 de ani, asha cum au mai zis-o. Anul 2050 se pare ca va fi sfirshitul vietzii pe Planeta, asha cum prognozeaza cei cu schimbarile clismatice, samd. Atunci vor pazii avereile prin adaposturi, shi vor face Apokalipsa lor, pentru a avea citzi mai putzini goymi (cum se vor descurca apoi, poate vor fi robotzi?). Imperiul Roman nu a ajuns la nivelul acesta. Cele 2 Imperii spera in Victoria Solutzia Finala=nu va cishtiga nimeni. Cauza este generata de lipsa celor 7 ani de acasa=Marea Slava Mirlaneasca Imperiala a celor 2 infractori ai Planetei ce au pradat cot la cot tzari neutre, shi acum ca hotzii, se cearta pe prada lor. Curios este ca organizatziile Planetei de orice fel, nu reactzioneaza corect la problema, ca sa nu o mai rahatzimi…
    Se pare ca shi aceshtia fac parte din scenariu, cunoscind ca tov.Ylici, lumina de la capatul tunelului. Ori sunt-em handicapatzi dupa atitea gripe (oaie, vaca, porc, maimutze+homo sapiens), shi mai ales Covit=Cyclonel reinventat, ori UFO conduce lucrarea, ca de aia tzin multe la secret, ex.Ciuruira impushcatului de Craciun, Kennedy mort shi el, samd
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.