Războiul din Iran se va plăti la pompă. Scenariul negru-270 de dolari barilul

Specialiştii celei mai mari bănci eleveţiene consideră că scenariul cel mai pesimist al unui eventual conflict în Iran ar fi creşterea petrolului la până 2790 de dolari pentru un baril.

Julius Walker, economist la banca UBS, consideră că unul diontre cele mai uşoare scenarii este o creştere a petrolului Brent la 130 de dolari barilul, ca urmare a impunerii embargoului petrolier de către UE, începând de pe 1 iulie. Creşterea preţului, de la circa 120 in acest moment, ar putea fi chiar mai mică, pentru că Grecia şi Italia au primit derogări de la aplicarea embargoului.

Un alt scenariu este ca şi alte state să se alăture UE în acest embargou împotriva Iranului, ceea ce ar face ca preţul să crească la 138 de dolari barilul.

Dacă o lovitură militară israeliană va determina Iranul să oprească exportul de petrol (circa 2,5 milioane de barili zilnic mai puţin pe piaţa mondială), atunci preţul petrolului Brent poate sări la 205 dolari barilul.

În cazul unei acţiuni militare de durată pe teritoriul iranian sau al unei revolte a populaţiei, producţia iraniană se poate opri total, privând piaţa de 4 milioane de barili zilnic, ceea ce ar face ca preţul barilului să ajungă la 270 de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.