Războiul, prin ochii unui copil genial

Lucrarea din imagine a fost făcută de Sânziana Maria Lupo, elevă a Liceului de Muzică și Arte Plastice Regina Maria din Alba Iulia. Mi-a arătat-o ieri bunica ei, Lucia Bratu, și trebuie să recunosc că m-a bulversat. La cei doar 13 ani ai ei, Sânziana a găsit soluția pentru rezolvarea „conflictului” din Ucraina: o îmbrățișare.

Când am întrebat-o la ce s-a gândit când a pictat Război și pace, Sânziana mi-a spus că este conștientă de faptul că, în cazul în speță, îmbrățișarea este cel mai probabil imposibilă, dar că ea crede că soldații rusi, în marea lor majoritate tineri, dacă nu s-ar afla sub influența propagandei din țara lor, i-ar îmbrățișa pe ucrainenii cărora le-au provocat atâta suferință. Și că noi toți, indiferent de vârstă, ar trebui să spunem mereu adevărul. Iar ea doar asta a făcut, a spus în felul ei un lucru pe care îl crede adevărat. Tulburător, nu?

Nu o voi ridica în slăvi pe fetița care a început să picteze de pe la trei ani, pentru că în familia ei toți sunt artiști plastici redutabili, ci vreau doar să mărturisesc că răspunsul ei m-a dat gata și m-a făcut să plec ochii în pământ. Am mai întrebat-o pe Sanzi dacă nu a fost cumva influențată de Idiotul lui Dostoievski, carte pe care o citește acum în limba engleză, pe care o vorbește fluent, și a zis că nu.

V-am împărtășit aceste gânduri pentru că Sânziana este o reprezentantă, de vârf, ce-i drept, a generației ei, o categorie despre care cei mai mulți dintre noi nu știm mare lucru și e mare păcat pentru că, iată, are lucruri importante de spus.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

7 Comentarii

  1. Handicapații de conducători naziști ai Ucrainei nu înțeleg că Ucraina e la mijloc între ruși și americani. Poporul ucrainean e făcut una cu pământul datorita unor naziști instalați de americani la conducere via Soros!

  2. Homo!
    Bieții copii, pe lîngă că le strică școala mâna(ce pictori mari au ieșit din școlile de artă?) mai îi și spală pe creier.

  3. …da.era oare păcat dacă fetița -pictorița găsea alt subiect ?? Pașnic,o adiere de vânt din iarba stepei ucrainene în iarba stepei ruse!!Dacă puternicii lumii și-ar fi văzut de doctrina lor și și-o aplicau și lor-fiecare-n emisfera lui- ce subiect avea micuța talentată ??

  4. ASta e de 1 iunie? Bietii copii- pervertiti sa picteze razboiul (ca da bine la dosar) – asa cum ii obligau pe vremuri sa picteze comunisti si ilegalisti…

  5. Elevu bula: tovarasa – ce face aia 2 de ce se imbratiseaza cu atata dragoste? Tovarasa: bai bula mesaju e – astia homo e mai puternici ca razboiu railor de rusi!

  6. Citește Dostoievski în engleză la 13 ani? Mai bine l-ar citi direct în rusă, poate l-ar înțelege mai bine. Iar tabloul, deși bine executat pentru un copil de 13 ani căruia nu-i contest talentul, este totuși angajat ideologic ca și explicația pe care i-a dat-o. Mie personal îmi pare un fel de ”Sărutul lui Iuda” pictat în tehnica și stilul afișelor de propagandă comunistă.

  7. Eu cred ca „lucrarea” era dedicata zilelor PoPo (LBGT), dar a fost „rebrenduita”, pentru a fi livrata drept un protest contra razboiului, prin ochii unui copil. Mustaciosul musculos ce se catara pe soldat are cercei in ureche.
    Este foarte grav ca s-a ajuns la un astfel de nivel de PERVERTIRE a copiilor din scolile romanesti, prin propaganda masiva ce slaveste „valorile” occidentale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.