Războiul războaielor: Americanii trag cu bâlbe!

Un oficial american de rang înalt a declarat duminică, în urma atacurilor cu drone de sâmbătă împotriva unor rafinării din Arabia Saudită, că „nu există dovezi că atacurile vin din Yemen” și că acestea au fost lansate, cel mai probabil, din Iran sau Irak, a transmis CNN, citată de Mediafax.

Declarația acestuia vine la o zi după ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că se află în spatele atacurilor de sâmbătă.

Oficialul, care a preferat să își păstreze anonimatul, a făcut referire la unghiul din care au fost lovite rafinăriile saudite, numărul punctelor de impact și alte informații pentru a argumenta că este foarte puțin probabil ca atacurile să fi fost lansate din Yemen, așa cum susțin rebelii huthi, care au revendicat atacurile.

„Este foarte greu să ne dăm seama cum dronele ar fi putut veni din altă parte decât din Iran sau Irak”, a spus oficialul.

El a mai adăugat că 19 ținte saudite au fost lovite în atacurile de sâmbătă și a susținut că un astfel de atac nu poate fi realizat cu zece drone, câte susțin insurgenții huthi că ar fi folosit. „Nu poți lovi 19 ținte cu zece drone”, a spus acesta.

Bazându-se pe imagini obținute cu ajutorul sateliților, oficialul a punctat că „toate punctele de impact se află în părțile de nord-vest ale țintelor saudite, iar acest lucru este foarte dificil de făcut din Yemen”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a respins duminică acuzațiile Statelor Unite, potrivit cărora Teheranul s-ar fi aflat în spatele atacurilor cu drone de sâmbătă, care au vizat rafinării din Arabia Saudită, informează Reuters.

Mousavi a declarat că acuzațiile Washingtonului sunt „fără rost”. Declarația acestuia vine la scurt timp după ce un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat că bazele militare și aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene, iar Republica Islamică Iran este pregătită pentru un „război total”.

Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone produse sâmbătă dimineaţă.

Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, a declarat că gruparea revendică atacurile.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacurilor cu drone de sâmbătă dimineață din Arabia Saudită și a acuzat Teheranul că mimează diplomația.

Decizia lui Trump

Donald Trump a aprobat duminică utilizarea rezervelor de petrol destinate situațiilor de urgență, în urma atacurilor împotriva unor rafinării din Arabia Saudită și creșterea implicită a prețului petrolului ca urmare a reducerii producției saudite, potrivit CNN.

În cadrul unor postări pe Twitter, Trump a anunțat că a permis utilizarea rezervelor din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) „în caz de necesitate”. El a mai adăugat că va utiliza atât petrol cât este necesar „pentru a menține piețele bine aprovizionate”.

De asemenea, președintele american a informat că va lua și alte măsuri pentru a evita o perturbare a pieței. „Am informat toate agențiile competente să grăbească aprobările pentru conductele petroliere din Texas și alte state”, a spus el.

Decizia lui Trump vine după ce prețul petrolului brut a crescut duminică în Statele Unite cu 15%, în timp ce prețul benzinei a crescut cu 11%, potrivit Refinitiv. Și în Europa, prețul petrolului Brent a crescut cu 18 procente.

SPR este cea mai mare rezervă strategică de petrol de pe Glob, înmagazinând aproximativ 645 de milioane de barili. A fost înființată de Congres în anii 1970. Autoritățile americane au făcut uz de aceste rezerve doar de trei ori până acum, cea mai recentă utilizare a acestora fiind în iunie 2011, când războiul civil din Libia a produs un șoc pe piețele internaționale.

SPR a mai fost folosită și în 2005, după ce uraganul Katrina a distrus o parte semnificativă a infrastructurii petroliere din Golful Mexic. Prima utilizare a acestor rezerve a avut loc în 1991, când Statele Unite au atacat Irakul în cadrul operațiunii „Furtună în deșert”.

Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în statele Texas și Louisiana.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită.

Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. La americani NU conteaza adevarul! „Nu exista dovezi ca au fost trase din Yemen”, dar EXISTA DOVEZI CA AU FOST TRASE DIN IRAN?!? Asa l-au macelarit si pe Sadam, cu MINCIUNI lansate in spatiul public, ca are Sadam arsenal nuclear, chimic, bacteriologic. Si asta, de ce? Fiindca ala nu vroia sa le dea lor titeiul, de parca Dumnezeu stabilise ca titeiul din Irak la americani trebuie sa se duca. Niste CRIMINALI care comid GENOCID pe plan mondial, iar romanii ii ling in fund.

  2. Foamea a pus stapanire …Poporul moare de foame…va incepe un nou razboi…Sa vedem cum se va termina…noi suntem la granita imperiilor…moneda de schimb sau prada de razboi. Pana atunci faceti tancuri si avioane si puneti presedinte etnic roman ca sa supravietuim.

  3. Si in timpul loviturii de stat din ’89, dronele in care trageau ca disperatii antiaerienii nostri erau venite tot din Iran?

  4. Provocatorii și provocările,.vezi jurnalistu român,..deontolog, independent,..care zice evident doar ”adevărul”,. Insă care desconsideră total inteligența, măcar a unora, care mai au și alte surse de informare.. Azi nu poți face propaganda sau diversiunile invățate cândva la Ștefan Gorghiu,. Nu mai ține figura. Ar trebui s-o știe toții,. cu Moise Guran in frunte. Ar fi cazul ca jurnalistul român să nu fie ales pe astfel de critarii, de slugă, de lichea obedientă către evident mizerabili care o comit. O presă, e presă, când vorbește clar, răspicat la știrile zilei, actuale și stringente. Azlte vorbe, povești, nu-și au rostul. Oricum la român e nucă-n perete.

  5. Pana ieri a fost doar varianta cu Iran. De acum si Iraq…Povesti. Vor cu orice pret si motiv sa distruga SI Iranul….

  6. Faza asta e ca in gluma aia :
    „Draga ,cum se zice corect,Iran sau Irak?” .
    @Intrebare,ai mare dreptate , „tot” iranienii ne-au atacat in 89… americanii astia sunt curati ca lacrima si niciodata nu au atacat pe nimeni ,sunt niste fete mari.

  7. E CLAR,vezi de la Cuza Voda mai de parte in istorie,sub care etnie v-a mers mai bine? (Recunosc ca vorbim amandoi de parca am fi dusi cu sorcova,dar trebuia sa iti raspund,sa afli adevarul.)

  8. Se vorbeste cu o usurinta criminala despre razboi ca o posibilitate reala, ca si cum razboiul ar fi vreo optiune. Nimeni prin niciun ziar nu duce analiza mai departe de lungul nasului, anume daca prin absurd armata de mii de miliarde a SUA reuseste sa ocupe Teheranul, cu sute de mii de victime de o parte si de alta, cum poate exista prezumtia ca Rusia si China vor sta cu mainile in san, vazand ca Imeriul avanseaza spre centrul Asiei? Adica, putina analiza dincolo de titluri senzationale duce inevitabil la consecinta logica a unui asemenea razboi. Anume, un conflict mondial!
    Asta si nu alta este adevarata miza a unui conflict cu Iranul. Iar cei care vorbesc cu usurinta de razboi, din birourile lor capitonate, isi asuma cu buna stiinta potentialul dezastru.

  9. Cam seamana cu Pearl Harbour …. sau, si mai recent, cu 9.11 … pai chiar ca nu inteleg nimic, in una din cele mai supravegheate zone din lume (ca doar de acolo vine in mare parte carburantul care face ca pe soselele americane sa goneasca magaoaie care inghit 20litri/100km !), zona in care se afla portavioane si zeci de nave americane, baze in Arabia Saudita, Bahrein si mai stiu eu pe unde iar din aer satelitii americani supravegheaza pina si musca, au trecut drone si au si lovit obiective ?!!? Inca o data, cam seamana cu avioanele deturnate de niste ciuhapi in slapi si inarmati cu cutere …

  10. Alooo ! Pai ce faceti tovarasi ricani, la Deveselu, dormiti in cizme ? Pai nu era chiar asta vrajeala, ca „sa ne aparam de rachetele iraniene” ? (ha ha, gluma anului !!) … sau va amuzati cu fetite de Caracal ? …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.