Reacția CSM la fenomenul prolificilor scriitori din pușcării

CSM propune Ministerului Justiţiei să modifice Regulamentul de aplicare a Legii privind executarea pedepselor astfel încât deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice să dea o declaraţie conform căreia ei sunt autorii, iar cei care le publică să aibă practică în publicarea de astfel de lucrări.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrunit miercuri, a hotărât să sesizeze Ministerul Justiţiei cu propunerea de a include în Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate aspectele reţinute de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios şi observaţiile formulate de Comisia nr. 1 din CSM.

Modificările vizează publicarea de lucrări ştiinţifice de persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate în vederea reducerii acesteia.

Astfel, CSM va propune verificarea cunoştinţelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situaţia în care aceasta urmează să-şi tehnoredacteze personal lucrarea, redactarea unei declaraţii a persoanei private de libertate în sensul că este autorul lucrării cu caracter ştiinţific şi a unei declaraţii referitoare la faptul că editorul este persoană juridică română sau străină, dar cu practică în publicarea de lucrări ştiinţifice, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea de lucrări ştiinţifice.

De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispoziţiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate şi instanţele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum şi pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate.

Dispoziţiile citate se referă la faptul că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, invenţie sau inovaţie.

În plus, CSM a decis efectuarea unui studiu de drept comparat de către Direcţia afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe în ceea ce priveşte existenţa în legislaţiile altor state a posibilităţii de liberare condiţionată în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.